Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Vraagbaak receiver

Marantz-SR6008-receiver

Belangrijk

Reageren op deze vraagbaak is niet meer mogelijk. We hebben een nieuwe Vraag & Antwoord sectie geïntroduceerd waarin je vragen kwijt kunt, vragen van anderen kunt beantwoorden en middels een eigen account een overzicht van al je vragen en antwoorden houdt. Met de nieuwe Vraag & Antwoord bieden we ook een verbeterd overzicht van alle vragen, welke wederom per categorie ingedeeld worden.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, LCD TV’s, plasma TV’s, receivers, luidsprekers, Smart TV’s, OLED TV’s digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Home Cinema Informatie Gids

 • Delen:

Reacties

 1. Henk van Litsenburg
  04 juli, 2010 om 21:42

  Goedenavond,
  De Marantz AVreceiver NR1501 levert 50 W bij 8 Ohm. Hoeveel is dit bij 6 Ohm en 3 Ohm?
  Is dit ruim voldoende voor het aansturen van de Tannoy SFX5.1 surround set [100 W, nominaal 6 Ohm]?.
  Met vriendelijke groeten,
  Henk van Litsenburg

  • Martijn
   04 juli, 2010 om 22:33

   Beste Henk,
   Een speaker met minder weerstand (6 ohm in jouw geval) zal iets harder klinken dan een speaker van 8 Ohm. Als je geen extreme volumes gebruikt zal het nog wel gaan, bedenk wel dat je bij bijvoorbeeld een versterker die bij 8 Ohm een dynamisch vermogen geeft van 2x 100 W in stereo hij bij 6 Ohm een dynamisch vermogen geeft van ongeveer 2x 125W. Het komt er dus op neer dat het wel kan, maar dat je speakers dus wat harder zullen klinken de Marantz levert wat meer vermogen.
   Heel simpel gesteld: speakers met een lagere weerstand ontlokken daarmee een hoger vermogen aan de versterker..

 2. Jeen
  07 juli, 2010 om 23:30

  Hallo,
  Ik heb hier voor m’n neus een Harman Kardon AVR 137 staan, nu heb ik in plaats van de linker en rechter front-speakers oude boxen van m’n pa aangesloten.
  Is het mogenlijk om de harman kardon zo in te stellen dat hij de lage tonen niet alleen naar de sub maar ook naar deze boxen doorstuurt? Nu komen er alleen mid- en hoge tonen uit, terwijl deze boxen uitermate geschikt zijn voor lage tonen.
  Ik zat zelf te denken dat de receiver een vast scheidingsfilter heeft die alle hoge tonen vast via de sub uitgang stuurt. Klopt dit of is dit instelbaar?

  Mvg Jeen

  • Martijn
   07 juli, 2010 om 23:37

   Beste Jeen,
   Als het goed is moet dit gewoon kunnen. Meestal kun je bij een receiver de grote van elke speaker (of in ieder geval het front, center en rear gedeelte) instellen. Selecteer dan voor de front speakers ‘Groot’ of ‘Large’ en nu weet de receiver dat je speaker behandelt kan worden als een vloerstaande volwaardige speaker, welke ook om kan gaan met lage tonen. Verder kun je de lage tonen handmatig meestal opvoeren per kanaal. Hiervoor moet je even het menu induiken.
   Succes!

 3. Mario Geerlings
  28 juli, 2010 om 18:56

  hallo ik heb een pioneer receiver vsx 920 met internetradio er zitten 24 vaste radio zenders in maar ik wil er anderen radiozenders opzetten maar dan moet ik url’s hebben van die anderen zenders weet jij hoe ik er aan kom? ik weet al dat ik eerst die 24 zenders moet wissen gr mario

  • Martijn
   28 juli, 2010 om 23:32

   Beste Mario,
   Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar ik heb vernomen dat je radio stations via iTunes bijvoorbeeld op kunt zoeken (of in Media Player af kunt spelen) en dan kun je bij de eigenschappen zien welk adres opgevraagd wordt. Dit adres moet je invoeren in je receiver.

 4. robert
  07 augustus, 2010 om 15:33

  Ik ben opzoek naar een receiver die op stereo gebied heel goed presteert, heeft er iemand een goed advies voor mij? budget is ongeveer 1000 euro. Alvast bedankt.

  • Martijn
   07 augustus, 2010 om 16:21

   Kijk eens naar de Marantz en Denon line-up. Daar staan zeer goede stereo receivers tussen!

 5. Par
  11 augustus, 2010 om 17:27

  Heej,
  Ik ben van plan om de cm9 van Bowers&Wilkins te kopen. Later ga ik ook de cm centre 2 en cm5 kopen plus nog de sub van BW.
  Ik weet nog niet 100% zeker welke av surround-reciever heb best kan kopen.
  Mijn maximum budget is 3600 euro. Ik wil een av surround-reciever kopen die echt het aller beste uit de cm9 haalt.
  Ik dacht aan de Arcam FMJ AVR600. Of anders de yamaha dsp z7. Ik neem aan dat de Arcam in geluid echt beter is, aangezien hij 1500 euro meer kost.
  Graag advies en of andere suggusties voor recievers.
  Alvast bedankt voor de reactie,
  mvg Par

  • Martijn
   11 augustus, 2010 om 19:36

   Beste Par,
   Allereerst; Een goede keuze qua speakers! Absoluut een van de betere series op de markt. Qua receiver is het voor ons wat lastiger in te schatten aangezien wij ons vooral focussen op het mid-end gedeelte van de markt, en dan meer aan het AV receiver gedeelte. Maar, als ik andere suggesties moet geven zou ik ook eens naar Marantz kijken, zowel naar de AV receivers als de losse versterkers. Met B&W speakers is dit een prachtige combinatie (zelf in bezit ook). Voor de rest zou ik absoluut de Arcam verkiezen boven de Yamaha. Maar, we raden altijd aan om verschillende receivers (ook al zijn ze qua prijsklasse of wattage verschillend) met speakers uit te proberen in de Hifi winkel. Sommigen receivers klinken beter met bepaalde speakers dan anderen en het geluid is natuurlijk het belangrijkst. Het wattage of de prijs is dan absoluut ondergeschikt. Ga dus veel uitproberen en luisteren, want het is een flinke investering!

 6. Steven
  13 augustus, 2010 om 11:09

  Hallo experts, onze oude hifi set is het niet meer en ik heb mijn oog nu laten vallen op een Denon AVR-2310 of 2311. Maar wat ik mij afvraag is welke boxen hier normalitair goed bijpassen? Ik wil geen hele grote boxen dus meer het boekenplank type.
  Wat kunnen jullie ons adviseren qua merk/type?

  • Martijn
   13 augustus, 2010 om 15:19

   Beste Steven,
   Neem een kijkje op deze pagina. Dit zijn voor de mid tot high-end receivers goede luidspreker merken. Maar vooral zeggen we altijd dat het een kwestie van veel luisteren en testen is. Elke speaker geeft een ander geluid bij elke receiver. Kies een aantal speakers uit en ga deze bij de Hifi zaak testen met de receiver. Succes!

  • Par
   13 augustus, 2010 om 17:23

   Ik had een keer advies gekregen dan bij die denon, Bowers&wilkins een goede match is.
   Ik zou dan voor de BW DM685 gaan. Als je nog iets beter kwaliteit wilt zou ik bij de cm series kijken. Maar ik heb ergens gelezen dat die minder goed zijn qua kwaliteit/prijsverhouding. De 685 is een hele goede boekenplank speaker voor die prijs. Ps, hij kost 300 euro per stuk.

   • Martijn
    13 augustus, 2010 om 17:31

    B&W is zeker een goede match. CM serie is toch wel degelijk zijn prijs waard, al zeg ik het uit eigen ervaring. Heb toevallig de CM serie met een Marantz receiver staan, na lang zoeken.. Maar, B&W heeft over het algemeen zeer goede speakers.

   • Par
    13 augustus, 2010 om 19:26

    B&W cm series is ook zeker heel goed. Ik had alleen reviews gelezen over de cm5 specefiek, de boekenplank. Ik las dat hij in zijn prijsklasse een beetje tegenviel met de bas. Maar ik heb er geen ervaring mee, dus kan er niet heel veel over zeggen.
    Maar ik heb zelf ook nog een vraagje. Ik ben dus van plan om de cm series te kopen met de Arcam. Welk soort kabels zou u aanraden qua prijsklasse? Heeft het echt nut als ik kabels koop die 25 euro per meter kosten, of zelfs 45? Of is het meer dan genoeg kwaliteit met 12 euro per meter?
    Ik kan ook kabels kopen met bi-wirering, of zo iets. Kan je dan twee kanalen op 1 speaker aansluiten en zo heb je meer power?
    Alvast bedankt voor de reactie.
    Mvg Par

   • Martijn
    13 augustus, 2010 om 20:28

    Als ik naar mezelf kijk heb ik kabels aangeschaft die 16 euro per meter waren (voor de front en center) en 8 euro per meter voor de achter speakers. Het merk is Oehlbach. Net als Monster is dit een goed merk. 45 euro de meter is echt teveel geld. Dat verschil ga je niet horen. Zorg gewoon dat je kabels niet te dun zijn en verzilverd (in ieder geval voor de front speakers).
    Met Bi-wiring worden de lage en de hoge tonen gescheiden. Dit kan een helderder en voller geluid geven.
    Succes!

   • Steven
    17 augustus, 2010 om 15:33

    Dank voor de adviezen. Ik zal eens kijken of de combi van Denon en B&W goed klinkt voor mij. DM685 is veel waar voor weinig geld lees ik her en der, de CM is gelijk weer minstens 2 keer zo duur. Wel is deze een stukje mooier qua uiterlijk ….. t oog wilt ook wat tenslotte.

 7. bart
  17 augustus, 2010 om 23:13

  Hoi,

  Ik heb Keff speakers 2005.3 gekocht, maar welke reciever geeft het beste geluid voor film, muziek en gamen?

  Ik wil net een bioscoop geluid in mijn huis hebben. Het geluid moet heel zuiver kunnen horen bij alle details.

  Welke reciever sluit hierbij goed aan? Budget maximaal 1000 euro.

  Vriendelijke groeten,

  Bart

  • Martijn
   18 augustus, 2010 om 0:03

   Beste Bart,
   Ik zeg eigenlijk tegen iedereen die geschikte speakers of een geschikte receiver zoekt dat je vooral moet gaan testen en luisteren. Puur afgaan op het advies van iemand is echt af te raden. Het gaat om geluid en klanken en dit is erg persoonlijk. De ene speaker klinkt zwaarder met een versterker dan de andere.. en andersom ook. Jij kan dat mooier vinden en een ander niet. Ga dus kijken welke receiver jij wel eens zou willen testen en ga naar gespecialiseerde Hifi zaken om het zelf te beoordelen. Ik kan je wel wat merken geven, maar zelfs daar moet je jezelf niet aan houden. Wellicht kun je een eerste selectie maken met de features die je graag terug zou willen zien op de receiver. Kijk eens naar Marantz, Denon, Onkyo of Pioneer bijvoorbeeld. Wel moet je in de Hifi winkel goed navragen of de receiver genoeg power uit kan sturen voor de speakers. Succes!

   • Bart
    24 maart, 2013 om 13:21

    Martijn bedankt voor je snelle reaktie!
    Zeker waar ik moet ff naar de specialist om te luisteren
    Voor het oog is Samsung heel mooi mooie glans pianolak, ik denk mooier dan de straks komende 2013 serie
    Heb zelf een smart tv en wil hetzelfde merk cinemaset.
    Natuurlijk gaat het om het geluid, word vervolgd.

 8. Bas
  22 augustus, 2010 om 15:57

  Hallo mensen,

  Ook ik ben opzoek naar een reciever (5.1). Ik heb al speakers van harman kardon (hkts30)

  Ik zit eigenlijk met 3 merken.

  Harman kardon (ziet er mooi uit maar de meeste recievers hebben weinig vermogen)
  Pioneer (design normaal kwa specs / prijs misschien wat duur)
  Onkyo (design niet mooi maar wel goeie specs)

  Voor mij is het belangrijk dat er minimaal 3 hdmi poorten op zitten (het liefste 4 maar dat hangt weer van de prijs af.

  Mijn speakers zijn max 120w. Hoeveel watt is verstandig om op de uitgangen van de reciever te hebben?

  Daarnaast kan ik moeilijk oordelen over de kwaliteit van onkyo.

  Het uiterlijk is dus even een afweging die ik moet maken. Maar mochten jullie zoiets hebben van ik zat een beetje met het zelfde dan hoor ik graag wat jullie gekozen hebben en waarom.

  Budget is 250-400 euro.

  • Martijn
   23 augustus, 2010 om 14:07

   Beste Bas,
   Het vermogen van de Harman Kardon receivers wordt op een andere manier gemeten dat bij de andere merken. De meeste receivers van H/K kunnen je speakers wel degelijk aansturen. Ik heb zelfs H/K receivers gezien met zeer zware JBL speakers. Ik zou kijken naar een H/K of Onkyo receivers. Beiden zijn van goede kwaliteit en Onkyo timmert hard aan de weg de laatste tijd.

 9. H.F.M.
  24 augustus, 2010 om 20:44

  Ik heb een vraag , heeft iemand hier wel eens van het hifi merk NAD gehoord ?, die kan alles aan sturen !, enz of is dit een merk wat niet helemaal goed valt in de hifi wereld , wat erg jammer is .

  Harry.

  • Martijn
   24 augustus, 2010 om 23:53

   Beste Harry,
   Waarom zo negatief allemaal? Als je de website kent en even om je heen kijkt zie je dat deze gemaakt is voor de beginnende en ‘gewone’ home cinema gebruikers. NAD valt onder de categorie voor gevorderde gebruikers dus wij focussen ons hier niet op. Absoluut een goed merk, maar vaak niet geschikt voor onze doelgroep.

 10. bart
  25 augustus, 2010 om 23:11

  Hoi Martijn,

  Als je mocht kiezen voor Pioneer vsx-920, vsx-1020 of marantz,sr 5005, sr6005 voor Keff speakers 2005.3

  Wat zou je dan kiezen?

  groetjes bart

  • Martijn
   26 augustus, 2010 om 18:44

   Beste Bart,
   Ik denk dat je aan de SR5005 genoeg hebt qua vermogen, maar je moet even voor jezelf kijken of de SR6005 je meer biedt qua features en of je deze nodig hebt. Ik zou zeker Marantz verkiezen boven Pioneer aangezien ik (persoonlijk) Marantz een dynamischer en helderder geluid vind geven. Maar, zoals ik altijd zeg, ga zelf luisteren en vergelijken!

 11. Erwin
  26 augustus, 2010 om 2:27

  Hallo,

  Ik heb sinds vandaag een Xtreamer Pro Mediaplayer aangesloten op mijn Denon AVR 2310 receiver aangesloten. Ik heb dit gedaan op de AUX ingang (HDMI). Nu zou ik ook DD 5.1 moeten kunnen beluisteren. Echter geeft de receiver aan dat hij maar 2 kanalen binnen krijgt dus geen meerkanaals geluid. Kunnen jullie mij verder helpen met de juiste instellingen en aansluitingen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Martijn
   26 augustus, 2010 om 18:46

   Beste Erwin,
   Hiervoor moet je echt het product zelf kunnen inzien. Ik weet niet zo goed hoe het product in elkaar zit namelijk. Wellicht even de fabrikant mailen/bellen?

 12. Rianne
  04 september, 2010 om 11:20

  Hallo Martijn,

  Weet jij of ik op zoek ben naar iets wat niet bestaat, of dat ik nog niet goed genoeg gezocht heb, of heb jij een idee bij het volgende:

  Ik zoek een dvd-receiver (blue ray) met minimaal 2 HDMI-ingangen en ook 2 HDMI-uitgangen. En daarbij ook graag een usb-ingang aan de voorkant. En verder alle ‘gebruikelijke’ in- en uitgangen.

  Deze combi ben ik nog niet tegengekomen bij kant en klare home cinema sets.
  Ik zie door de bomen het bos niet meer helemaal.
  Bedankt alvast!
  Rianne

  • Martijn
   04 september, 2010 om 12:18

   Beste Rianne,
   Dat is inderdaad een lastige opgave, want home cinema sets hebben dit gewoon niet. Wellicht is deze Denon iets voor je?

 13. Bram
  07 september, 2010 om 13:57

  Martijn,
  ik sta op het punt om een homecinemasysteem aan te schaffen. Was van plan om de Denon 1911 te kiezen, maar met de laatste review in WhatHifi twijfel ik toch opnieuw. Dus toch nog wat meer gaan rondluisteren.

  De vraag die ik heb is de volgende: als ik ga luisteren in gespecialiseerde zaken dan luister/kijk ik meestal een dvd. Maar ik vraag me af of er ook een goede/vergelijkbare geluidskwaliteit in surround is bij films die ik op tv bekijk, of is dit sowieso merkelijk minder. Ik weet niet of het veel verschil maakt, maar ik kijk digitaal (telenet).

  Iets anders wat me werd voorgesteld, is om te werken met 2 achterspeakers en een degelijke soundbar vooraan, zonder nog aparte voorspeakers. Lijkt je dat realistisch om toch een goed ruimtelijk effect te hebben.

  Ik wens sowieso een reciever die naast goede geluidskawiliteit in surround bij beeld, ook goede geluidskwaliteit geeft bij muziek. Zijn daar specifieke merken van receiver beter in dan andere ? Gaat dit de prijs opdrijven omdat ik dan toch meer naar high-end materiaal moet uitzien ?

  Tenslotte, een verkoper liet met een combinatie horen van 2 front en 2 rear speakers (monitor audio, radius90), subwoofer (R360HD) en dan een soundbar (Monitor Audio, R One HD) ipv centerspeaker. Hij vertelde me dat dit het ruimtelijke effect nog veel beter maakt dan met een ‘gewone’ centerspeaker. Enige suggestie, wordt dit wel meer gedaan ? (in het ideale geval zou ik natuurlijk best beide manieren moeten beluisteren in de winkel. Maar blijkbaar is dit niet evident om even aan/af te koppelen in de winkel tijdens demonstratie).

  Alvast dank!
  Bram

  • Martijn
   07 september, 2010 om 19:41

   Beste Bram,
   De beste manier op de Hifi installatie bij een Hifi winkel te testen is met een DVD/Blu-ray voor surround en met een CD voor muziek/stereo geluid. Je kunt moeilijk de audio van een TV zender/film nabootsen in zo’n omgeving, zeker omdat de levels per film verschillen en ook niet alle films met surround of dezelfde soort surround uitgezonden worden. De kwaliteit van surround van films op TV is niet altijd minder dan op DVD, maar op TV zul je bijvoorbeeld geen DTS surround tegenkomen. Wel is de kwaliteit minder dan met Blu-ray aangezien hier de compressie veel lager is.
   Het idee van de soundbar is natuurlijk erg persoonlijk. Ik zelf zou niet snel voor een soundbar kiezen, want deze werkt met softwarematig geproduceerd surround geluid (vaak nep dus) en werkt ook met weerkaatsing in de huiskamer, wat veelal niet optimaal is. Het is erg moeilijk een soundbar perfect in een huiskamer te passen. Ik zou zelf toch kiezen voor een losse speaker opstelling.
   Ik denk verder dat je bij de Denon niet eens een slechte receiver in handen had, maar je kunt ook verder kijken naar bijvoorbeeld Marantz of Onkyo. Ik ga niet zeggen welke beter zijn, want dan verschilt dus met de speakers die je erop aansluit. Het is echt een persoonlijke keuze. Je hoeft naar mijn mening niet perse naar high-end merken voor een goede audio kwaliteit.
   Het gebruiken van een soundbar als center heb ik nog niet eerder gehoord, maar ik kan me voorstellen dat het ruimtelijker is. Maar, wordt dan het stemgeluid (waar de center voor dient) niet ondergesneeuwd? Dat vraag ik me af.
   Succes!

 14. bart
  15 september, 2010 om 7:23

  Hoi,

  Als jij kon kiezen tussen marantz 6004 of de nieuwe 6005. Wat zou jij kiezen en waar let je het meestal op? De prijzen is bij mij inmiddels al bekend.

  Groetjes bart

  • Martijn
   15 september, 2010 om 10:09

   Beste Bart,
   Wil je voor 3D gaan? Dan is de 6005 met HDMI 1.4 natuurlijk wel aan te raden. Is dat geen optie voor je dan zou ik gewoon voor de 6004 gaan, mits nog te krijgen. Het prijsverschil is naar mijn mening te groot voor de kleine verschillen in de specs.

 15. bas
  17 september, 2010 om 19:50

  Ik had een AVR255 van harman kardon besteld maar deze werd defect geleverd. Deze is op dit moment niet leverbaar dus ik ben naar het kijken naar de 260 of de 360. Maar de verschillen zijn mij niet helemaal duidelijk. Ik heb ook speakers (5.1) van harman kardon en vind het wel mooi als dit van 1 merk blijft.

  Welke raden jullie mij aan en waarom?
  De AVR 260 kan ik krijgen voor 495,-
  De AVR 360 kan ik krijgen voor 679,-

  Een flink prijsverschil dus en ik vraag mij af of dit de moeite waard is.

  Thanks!

  • Martijn
   17 september, 2010 om 22:04

   Het verschil zit hem vooral in het wattage per kanaal, de multiroom en iPod opties, en het aantal extra aansluitingen. Het ligt eraan hoe zwaar je luidsprekers zijn, maar als je deze opties niet nodig hebt zul je genoeg hebben aan de AVR260.

   • bas
    18 september, 2010 om 1:42

    Ik heb de HTKS30 speakerset. Maar opzich lijkt het vermogen van de 260 voldoende. Zit hier nog een groot verschin in kwa 3d? Wellicht dat er over 4 a 6 jaar een 3d tv komt.. maar misschien een beetje overbodig om er nu al rekening mee te houden.

    De multiroom opties zijn niet nodig. een extra HDMI ingang is altijd meegenomen maar niet alleen voor dat prijsverschil. Jammer dat de 255 niet meer geleverd word want die verschilt volgens mij niet veel van de 260 behalve 150 euro.

   • Martijn
    18 september, 2010 om 1:46

    Dat zou voldoende moeten zijn ja. 3D mogelijkheden hebben ze volgens mij allebei niet. Dan zul je nog hoger in het segment moeten kijken of naar een ander merk.

 16. bart
  18 september, 2010 om 20:28

  Hallo,

  Ik zit te orienteren tussen marantz 5005 en 6005. Zitten er verschillen in het geluid voor movie, muziek en gamen. Andere specificatie heb ik vergeleken. Het komt bijna hetzelfde overeen.

  Wat zou het beste zijn???

  • Martijn
   19 september, 2010 om 11:05

   Beste Bart,
   Er zal absoluut verschil in zitten, maar dit kun je alleen ervaren door te gaan luisteren en testen. Dit is puur persoonlijk.

 17. Carlo
  22 september, 2010 om 22:29

  Beste Martijn, ik kan volgens het boekje mijn HK 235 op de tv aansluiten voor de in-beeld display, maar moet deze dan aansluiten op de composiet of s-video ingang van mijn tv. s-video heb ik niet op de tv,maar is composiet hetzelfde als component? of bestaan er verbindingen van s-video naar hdmi?

  • Martijn
   22 september, 2010 om 22:32

   Beste Carlo,
   composiet zijn de rood/geel/wit aansluitingen, waarvan rood en wit voor audio zijn Component is rood/groen/blauw, welke allemaal voor beeld zijn.

   • Carlo
    22 september, 2010 om 22:59

    Dus dan bestaan er kabels van s-video naar composiet,toch?Want de uitgang op de reciever is s-video en staat in de handleiding verbind deze uitgang met composiet of monitor.

   • Martijn
    22 september, 2010 om 23:04

    Klopt

 18. Jasper
  08 november, 2010 om 16:48

  Hallo,
  Na vele jaren trouwe dienst is mijn oude Sony versterker an het overlijden.
  Nu wil ik iets nieuws en dan meer home cinema-achtigs. Nu is mijn oog gevallen op de Yamaha RX-V467.
  Nu is mijn vraag: Kan ik er ook mijn 2 luidsprekers van merk Monitor Audio BR-5 op aansluiten? Oftewel zit er een stand op voor 2.0 op?
  Zodat ik in de toekomst langzaam kan uitbreiden naar 5.1?

  Alvast bedankt
  Jasper

  • Martijn
   08 november, 2010 om 16:55

   Beste Jasper,
   Dat is met elke receiver van tegenwoordig mogelijk. Er zit een stereo stand op en je kunt hem helemaal inregelen. Uitbreiding is ook geen probleem.

 19. Carlo
  15 november, 2010 om 21:25

  Sinds een paar dagen is er iets reaars aan de hand met mijn HK 235. Het geluid komt -met vlagen- niet meer goed door de speakers.
  Bv.bij een film kijken hoor je eerst duidelijk de stemmen door de centerspeaker en bijgeluiden hoe het hoort en dan opeens komen alle geluiden door alle speakers (soort van stereo effect). de duur en interval verschilt hierbij.
  Is dit een bekend probleem of defect? of weet iemand wat er dan loos kan zijn?

  Het is erg vervelend en hoop niet dat ik m’n reciever nu aan de wilgen kan hangen 🙁

  gr. Carlo

  • Carlo
   17 november, 2010 om 11:11

   Niemand??????

  • Martijn
   18 november, 2010 om 22:40

   Ik denk dat het probleem bij de decoder in de receiver zit. Maar, dat is lastig in te schatten. Het beste kun je ermee langs de winkel gaan waar je hem gekocht hebt.

 20. wikas
  22 november, 2010 om 10:05

  Goedemorgen,

  Ik heb vorige week Pioneer VSX-520 gekocht en ik had al een bose speakerset namelijk Acoustimass® 10 speaker system.
  Maar ik heb hem aangesloten op alle manieren afgesteld, maar ik krijg er geen geen bass eruit. Nu is mijn vraag is de versterker kapot? Of heb ik hem gewoon verkeerd ingesteld? Ik heb hiervoor ook een pioneer versterker gehad Vsx-719 of 720 die ik toen samen had gekocht met mijn bose set, alles deed goed inclusief de bass, maar op een gegeven moment deed surround het niet meer. Dus heb ik een andere gekocht, VSX-520. Bij deze doet surround het wel, maar hier krijg ik geen bass eruit.
  Wie o wie kan mij hiermee helpen?

  Wikas

  • Martijn
   22 november, 2010 om 20:20

   Ook dat is lastig in te schatten. Kijk goed naar de instellingen voor de bass, zoals vanaf welke frequentie de bass naar de subwoofer gestuurd wordt, of er wel 5.1 ingesteld staat (de .1 dan) en wellicht heb je de front speakers als ‘large’ ingesteld. Het lijkt me sterk dat bij een nieuwe receiver de bass niet werkt en de woofer kan ook niet ineens kapot zijn. Probeer eerst alle instellingen uit.

 21. Edwin
  28 november, 2010 om 19:55

  Goedendag,
  Wij luisteren graag muziek DvD’s en deze zijn dan ook vaak 5.1, momenteel heb ik een Kenwood 5.1 Reciever maar heb de 6 speakers ingeruild naar 2 speakers, moeder de vrouw wilde geen 6 speakers meer en heb nu 2 goede zuil speakers staan. Nu wil ik een goede versterker kopen die ook de DvD muziek goed kan afspelen. Nu vraag ik mij af wat ik moet kopen een stereo versterker of toch een meerkanaals reciever dit ivm coderen van de meer kanaalsmuziek dvd. Wellicht heb ik het helemaal verkeerd en zie jullie info dan ook graag tegemoet. Ook suggesties welke reciever of versterker jullie aanbevelen zie ik graag tegemoet.

  • Martijn
   28 november, 2010 om 20:08

   Beste Edwin,
   Als je puur stereo wilt luisteren dan zou ik zeker gaan voor een stereo versterker. Deze hoeft het 5.1 signaal ook helemaal niet te decoderen aangezien je bij de DVD gewoon de stereo optie kunt kiezen. Om nu het 5.1 signaal eerst te laten decoderen en naar stereo te laten zetten zou omslachtig zijn en de kwaliteit niet ten goede komen. Voor mogelijke versterkers kun je eens kijken naar Marantz, Denon of Onkyo. Maar, zoals we hier altijd zeggen; dit is echt puur persoonlijk en afhankelijk van veel factoren als de speakers, muziekstijlen, ruimte, budget, en vooral smaak. Ga dus zeker luisteren voordat je een beslissing neemt.

   • Edwin
    28 november, 2010 om 20:36

    Hi Martijn,
    Bedankt voor je reactie, duidelijk. Aangezien er dus niet meer dan 2 speakers in onze kamer staan kan ik mij nu gaan oriënteren op een goede stereo versterker of stereo reciever?

    Mijn voorkeur gaat naar een warm geluid met diepe bas en uiteraard zuiver hoog. Ik ben in het bezit van de B&W 804s.

    Ik vraag mij af waar nu de grote verschillen inzitten tussen prijzen boven de 2500,= en producten tussen de 1500 en 2100,=
    Het laatste is dan ook mijn budget.
    Zelf vind ik Rotel een mooi geluid geven maar weet niet of deze mindere duren (minder goed?) goed bij de B&W passen.

   • Martijn
    28 november, 2010 om 20:42

    receiver of versterker is puur wat voor functionaliteiten je wilt qua video doorsturen, tuner, etc. Voor het getrainde oor zit er zeker verschil tussen producten van 4.000 euro of 2.000 euro, maar of dat verschil het waard is kun je allen zelf inschatten. Rotel geeft over het algemeen een goed geluid, maar of dat bij je speakers past durf ik niet te zeggen. Dat is nogmaals een persoonlijke keuze waarvoor je echt naar de hifi winkel moet gaan om deze te maken.

 22. wolfs
  10 december, 2010 om 15:34

  wij willen een nieuwe radio kopen. Voor een optimale digitale ontvangst neem ik aan dat we de nieuwe radio-ontvanger kunnen aansluiten op onze blu-ray speler met HDontvanger, maar hebben wij dan toch nog een versterker nodig.

  • Martijn
   10 december, 2010 om 15:42

   Beste,
   Zou je de vraag iets duidelijker kunnen omschrijven? Wat is bijvoorbeeld de Blu-ray speler met HD ontvanger? Voor radio kun je een receiver gebruiken, maar je kunt ook een apart ‘radio’ apparaat aan de versterker aansluiten ja.

 23. karel-t
  25 december, 2010 om 14:16

  wie kan mij in goed nederlands uitleggen hoe je de zenders van FM en AM in de Denon AVR2310 vastlegt en, als dat mogelijk is, per groep indeelt (bv nieuws, klassiek, pop, jazz en wereldmuziek). de handleidng is een crime met een computergemaakte nederlandse vertalingen met onbegrijpelijke termen en zinnen.
  bedankt, karel

 24. Machiels
  15 januari, 2011 om 11:06

  Tips gevraagd voor probleem van bereikbaarheid van kabels achteraan mijn receiver . Mijn Yamaha receiver staat klassiek in een nis met alle kabels natuurlijk achteraan aangesloten en niet toegankelijk . Nu wil ik mijn PC aansluiten op de receiver maar daarvoor moet ik natuurlijk de receiver uit het rek halen , verschillende kabels zullen daardoor loskomen etc … Heeft iemand tips om dit probleem definitief op te lossen ? Dank bij voorbaat

 25. noam
  15 januari, 2011 om 15:22

  Ik overweeg Onkyo TX-NR708 aan te schaffen. Ik wil zowel cd, ipod, (internet)radio en cinema voor panasonic TXP46VT20e (3D). Iemand nog tips voor (kleinere) speakers. Ik overweeg Harman Karton HKTS30bq. Ook de bose acoustimass10 behoort nog tot de mogelijkheden. Draadloos durf ik nog niet aan. Wie heeft er nog goede tips in de woud van recievers en speakers?

 26. Wim
  18 januari, 2011 om 13:34

  Ik heb een Samsung 5.1 kanaals receiver die HDMI 1.4 aankan.
  Heeft 4 HDMI ingangen en 1 uitgang (naar tv)
  Ik heb een satelliet ontvanger en een tvix streamer beide met
  HDMI en optische uitgang
  Wat is nu de beste manier om audio aan te sluiten.
  A. gebruik maken van de optische ingang (toslink)
  B. geluid via HDMI laten lopen

  Graag uw reacties.

  Wim

  • Martijn
   18 januari, 2011 om 13:44

   Qua kwaliteit maakt het niet uit aangezien het beiden digitaal is. Wellicht is het via HDMI makkelijker aangezien je dan beeld en geluid via één kabel kunt laten lopen.

 27. corne
  24 januari, 2011 om 17:41

  goede dag ik heb de onkyo tx-nr708 mijn vraag is de dynamic volume kan ik die het beste af zetten of op laag-mid-hoog wat is het beste.

  met vriendelijke groet corne

  • Martijn
   24 januari, 2011 om 18:41

   Beste Corne,
   Al deze leuke instellingen tasten toch de audio kwaliteit aan. Ik zou dus zoveel mogelijk ‘puur’ geluid door laten komen wanneer je er geen last van hebt. Mocht je het toch aan willen zetten dan minimaal.

   • Sam
    11 september, 2011 om 16:08

    Goedendag,

    n.a.v. het bovenstaande heb ik een vraag. Ik heb sinds een aantal weken een tx-nr709 icm Harman Kardon HKTS60 5.1 set in gebruik. Ik heb via de microfoon een audessy autocalibratie gedaan en de instellingen zo gelaten. In het begin vond ik het geluid erg “zacht”. Vervolgens heb Dynamic EQ (laag)aangezet, daarna klinkt het geluid veel rijker en krachtiger. Zou er iets mis zijn met de receiver, of moet ik mijn instellingen aanpassen als ik de dynamic EQ uitzet, er wordt gezegd dat de extra instellingen de kwaliteit van het geluid verminderen?

    Groeten, Sam

   • Martijn
    11 september, 2011 om 16:20

    Geluid is natuurlijk altijd persoonlijk en wat Audyssey als optimaal ziet hoeft voor jou niet optimaal te zijn. Stel zelf in hoe jij de audio het beste ervaart. Er is geen standaard voor het beste geluid, het is wat jij het beste geluid vindt.

 28. Wilma
  26 januari, 2011 om 12:07

  Hallo Martijn,

  Wij hebben een Denon AVR-2310 aangeschaft DVD TV keurig aangesloten boxen afgesteld,
  maar ik krijgt de tuner niet ingesteld.
  Als ik de opdracht geen tot zoeken loopt hij over al de instellingen heen, handmatig pakt hij ook niets. De audiostekker is een half jaar oud maar wel wat ruim, zit hier het probleem en wat adviseer jij.

  Vr.gr Wilma

  • Martijn
   26 januari, 2011 om 13:00

   Hoi Wilma,
   Wat bedoel je met de audio stekker? Je wilt radio zenders instellen neem ik aan? Heb je een analoge antenne eraan zitten? Analoog zou hij alles moeten kunnen ontvangen als de antenne aangesloten zit.

   • Wilma
    26 januari, 2011 om 15:03

    Hoi Martijn,

    Zelfs met de analoog antenne { net even aangesloten} komt er niets binnen, wat doe ik fout.
    gr

   • Wilma
    26 januari, 2011 om 23:01

    Hebben een nieuwe audiokabel gehaald, probleem is opgelost.
    gr

 29. Bart
  14 februari, 2011 om 9:44

  Hallo Martijn,

  Ik wilde graag weten over wat er nu verschillen zijn van Onkyo tx-nr 3007 en tx-nr5007.

  Zouden ze goed klinken met Kef 2005.3.

  Bij bestproduct.nl scoort tx-nr5007 heel hoog.

  Wat denkt u hiervan.

  Uw antwoord zie ik met tegemoet.

  Groetjes bart

  • Martijn
   14 februari, 2011 om 20:10

   Beste Bart,
   Zie hier de verschillen. De review van de 3007 was erg goed, de 5007 hebben we nog niet getest. Maar, dit kan alleen maar beter zijn naar onze mening. Voor de audio is het absoluut aan te raden de receiver te gaan beluisteren met je speakers.

   • Bart
    15 februari, 2011 om 7:41

    hallo Martijn,

    Is tx-nr5008 een nieuwe type van tx-nr5007.

    tx-nr5008 staat niet zo hoog aangeschreven.Ik heb ook zitten vergelijken, maar tx-nr5007 komt het beste uit.

    Wat is uw mening.

    Groetjes bart

   • Martijn
    15 februari, 2011 om 17:18

    De 5008 is ook minder lang beschikbaar en dus heeft ie waarschijnlijk minder reviews. Kortom, ga niet alleen maar op de reviews af. Als een product voorafgaand aan deze serie erg goed was dan is de kans klein dat de opvolger slecht is. Ik zou echt zelf gaan luisteren naar een aantal receivers waar je interesse in hebt.

 30. Wouter
  23 februari, 2011 om 14:31

  Beste Martijn,
  Mijn schoonvader heeft nog 2 B&O luidsprekers van 13 jaar oud staan die nog in tiptop vorm zijn. Ik ben op dit moment aan het kijken om een home-cinemaset aan te schaffen. Het zou geweldig zijn om de luidsprekers (Beolab 6000) aan te kunnen sluiten op het nieuwe home-cinemaset.
  Ik heb hierover contact gehad met B&O en zij gaven aan dat dit mogelijk is middels een voorversterker van bijvoorbeeld Loewe (Loewe Audiovision). Deze voorversterker heeft geen blu-ray en ligt helaas buiten mijn budget (omdat hij geen blu-ray heeft vind ik het niet de moeite waard extra geld hiervoor uit te geven). Wat voor alternatieven zijn er om de boxen toch te kunnen gebruiken?

  • Martijn
   23 februari, 2011 om 16:36

   Ik neem aan dat de luidsprekers gewoon voorzien zijn van standaard kabel aansluitingen? Dan is elke receiver een mogelijkheid. Op de receiver sluit je gewoon een Blu-ray speler aan. Je komt sowieso aan losse componenten, want je kunt dit soort speakers niet aansluiten op een alles-in-een home cinema systeem.

   • Wouter
    24 februari, 2011 om 10:31

    Beste Martijn,

    De luidsprekers hebben een 8-pens Power Link kabel (voor B&O producten) en een Phono-aansluiting. Op de boxen kan dit omgezet worden. Is het niet zo dat als de boxen op zomaar een receiver worden aangesloten dat er dan teveel spanning naar de boxen gaat? Vandaar de voorversterker waar B&O het over heeft.
    Wat voor receiver zou je hiervoor kunnen gebruiken (kan je een paar merken geven?).

   • Martijn
    25 februari, 2011 om 10:36

    Hoi Wouter,
    Dat is een ander verhaal. Met deze aansluiting heb ik zelf weinig ervaring. Wellicht dat er iemand anders hier meer weet over deze aansluitingen? Teveel spanning zul je niet snel krijgen. Let even op het aantal Ohm en Wattage. Lees hier meer over op onze luidspreker pagina’s.

 31. Marcel
  14 april, 2011 om 20:15

  Hallo Martijn,

  Ik lees op deze site dat je veel goede adviezen geeft. Daar zou ik ook graag gebruik van willen maken. Ik zit nl. met een heleboel vragen.

  Momenteel heb ik een (prima) audio systeem (ROTEL)

  Wij gaan binnenkort verhuizen en ik wil in ons nieuwe huis in de woonkamer graag een homecinema systeem met een multimediaspeler, gekoppeld aan mijn PC.

  Mijn huidige idee is als volgt:
  – bestaande 3-weg speakerzuilen gebruiken voor audio en als frontspeakers voor surround.
  – Een surround receiver met netwerkaansluiting aanschaffen. (tips?)
  – 2 bookshelfspeakers aanschaffen voor achter en een losse centerspeaker. (Heb ik dan nog een subwoofer nodig?)
  – Een PS3 spelcomputer, ook te gebruiken als mediaspeler/ blue ray speler.

  Daarbij heb ik de volgende vragen:

  1. Lever ik kwaliteit in op gebied van audio als ik kies voor een 5.1 surround receiver?
  2. Of kan ik twee systemen door elkaar gebruiken?
  3. Kan een surround receiver audio over 2 luidsprekers sturen?
  4. Hoe koppel ik het beste mijn audio/videosysteem aan mijn PC? Een receiver met netwerkaansluiting of beter via de PS3?

  5. Ik wil in de woonkeuken eigenlijk ook muziek luisteren (ca. 10 meter verder). Kan dit met een surround 5.1 systeem ook of moet ik dan een 7.1 systeem kiezen? Wordt dit bedoeld met een “multiroom” functie?
  6. Kunnen de speakerkabels zolang?
  7. Kan ik beter een apart systeem kiezen?

  Of kan ik toch beter gewoon mijn audiosysteem behouden en een kant en klaar Harman Kardon home cinemasetje erbij kopen?

  Kortom: Hellup!!

  • Martijn
   14 april, 2011 om 21:04

   Beste Marcel,

   Om je een paar antwoorden puntsgewijs te geven;
   – Er bestaan zeker receivers net een ethernet aansluiting. Eigenlijk beschikt elke nieuwe goede receiver vanaf 2010 hier wel over. Kijk eens naar receivers van Onkyo, Marantz of Denon.
   – Ik weet niet wat voor front speakers je hebt, maar als deze krachtig zijn in het laag heb je geen subwoofer nodig. Tenzij de kamer zeer groot en open is, dan kan het laag snel wegvallen. Ik doe het zelf op dezelfde manier als jij zou doen. Zonder subwoofer.
   1. Nee,absoluut niet. De betere surround receivers schakelen alle surround en video circuits uit voor stereo weergave.
   2. Je kunt alles door elkaar gebruiken zonder verlies in kwaliteit.
   3. Absoluut
   4. Je kunt beide manieren kiezen. Soms accepteert het ene apparaat bestandsformaten die het andere apparaat niet ondersteunt. Dat zul je moeten uitproberen. Je kunt draadloos of bedraad verbinding maken wanneer je een DLNA gecertificeerde PC hebt. De receiver of PS# ziet dan de PC vanzelf in je netwerk en je kunt je muziek en/of film bestanden gemakkelijk afspelen.
   5. Je hebt receivers met een multiroom of zone 2 of 3 functionaliteit. Kijk hier goed naar. Sommige receivers zender een onversterkt signaal waardoor je in de andere ruimte nog een versterker nodig hebt en weer andere receivers laten je ook een andere bron kiezen voor de andere ruimte. Standaard kun je vaak in een tweede ruimte dezelfde bron als de woonkamer beluisteren. De betere Onkyo receivers hebben deze versterking voor een aparte bron voor een andere kamer bijvoorbeeld.
   6. Speaker kabels kunnen zeker zo lang, zolang beide kabels die richting de keuken gaan maar dezelfde lengte hebben.
   7. Ik zou het in een keer goed doen en alles bij elkaar voegen. Om een stereo systeem te behouden en daarnaast een surround systeem te zetten levert alleen gedoe op bij het schakelen tussen de twee systemen. Ook krijg je bij een H/K home cinema setje geen netwerk verbinding en heb je alsnog je PS3 nodig. Kortom, doe het in een keer goed en met een compleet systeem. Nogmaals; een surround receiver doet niets af aan de kwaliteit van een stereo weergave.

   Ik hoop dat het iets duidelijker is voor je. Mocht je nog iets willen weten.. hoor ik het graag.. Mocht je iets bestellen.. de links op onze website weet je wel te vinden denk ik 🙂 Bedankt en succes!

   • Marcel
    17 april, 2011 om 9:24

    Martijn,
    bedankt voor je snelle reactie.

    Het leidt uiteraard weer tot nieuwe vragen:

    Klopt het dat ik dan voor mijn specificaties in de categorie 1000 euro voor een receiver zit?
    Bijvoorbeeld:
    Denon AVR-3310
    Yamaha RX-V2065
    Onkyo TX-NR1007 (zilver)

    Zijn er ook nog voordeliger alternatieven?

    Moet ik een 7.1 systeem kiezen voor de 2 extra speakers in de keuken?

    Wat moet ik kiezen voor de Bookshelf speakers? Volstaan eenvoudige speakers van 100-200 euro? Wat zijn belangrijke specs hiervoor?
    En een centerspeaker? Hoe belangrijk is de kwaliteit als je deze alleen gebruikt voor homecinema surround effecten?

    In de keuken heb ik ook mogelijkheden door inbouw speakers. Is dat kwalitatief gelijkwaardig aan een Bookshelf?

    Grtz. Marcel

   • Martijn
    17 april, 2011 om 11:53

    Beste Marcel,
    Daar heb je inderdaad gelijk in. Zoek naar een 7.1 (of uitgebreider) receiver met Zone 2/3 en/of multiroom functionaliteit.
    Ik denk dat je ook met een Onkyo TX-NR709 wel goed zit, maar qua aansturing kom je dichter in de buurt van je Rotel met de modellen die je zelf noemt. De features zijn dus ook wel in voordeligere receivers verkrijgbaar, maar dan lever je weer in op de audiokwaliteit.
    Je kunt ook een 5.1 receiver aanschaffen als de Onkyo TX-NR509, maar dan krijg je een line-output voor de 2e Zone (niet aangestuurd door je receiver). Hier kun je dan een aparte versterker en speakers in een andere ruimte aan koppelen. De audio wordt wel van je receiver doorgestuurd (ook een andere bron).
    Voor de surround speakers volstaan vaak wel de speakers van 100-200 euro. Daar zou ik niet veel meer aan uitgeven. De specs hangen van de receiver af, zoals het aantal Ohm en het gevraagde vermogen. Maar, om heel eerlijk te zijn is dit bijna nooit een probleem. Pak speakers die in jouw oren goed klinken en deze werken perfect bij de een van de receivers die we hierboven noemen.
    De center speaker is wel van groot belang bij surround weergave aangezien hier de dialogen uit komen. Zorg wel dat dit dus een redelijk goede is. Kijk eens naar de mogelijkheden van KEF, Mordaunt Short, Infiniy en B&W.
    Inbouw speakers durf ik weinig over te zeggen, maar deze heb je natuurlijk ook van goede kwaliteit. Of deze overeenkomen met ‘normale’ speakers durf ik niet te zeggen. Ik verwacht dat de klankkast wat kleiner is dus dat de audio ook wat minder is.

    Succes!

   • Marcel
    20 april, 2011 om 21:40

    Dag Martijn,

    Ik heb mij geprobeerd te verdiepen in het aanbod van speakers.
    Dat is lastig… Extra lastig maakt het dat ik thuis “meer draagvlak” heb indien ik witte of zilveren speakers koop.

    Je geeft aan: kies een redelijk goede center speaker. Maar wat is goed? frequentiebereik? impendantie? gevoeligheid? max wattage?

    Ik vind de Alumni serie van Mordount Short wel fraai, maar is dit wat als hoofdspeaker(in de keuken), als sateliet en als centerspeaker?
    Of de Heco music colors 100 is ook wel fraai. Maar goed genoeg?
    Volstaan voor de satelietspeakers Harman Kardon HKS4?

    Lastige materie voor een leek…
    Kun je mij nog verder adviseren?

    Grtz. Marcel

   • Martijn
    20 april, 2011 om 21:51

    Hoi Marcel,

    Het ligt er een beetje aan welke kwaliteit je in de keuken wilt. Die van Heco zijn leuk en misschien mooier en compacter, maar leveren minder kwaliteit dan de Mordaunt Short. Kortom, ga je voor kwaliteit in de keuken kies dan de MS. Voor een goede center speaker heb je deze van Canton bijvoorbeeld. Ga niet kijken naar het freq. bereik en de impedantie etc. als je een leek bent. De gemiddelde receiver werkt perfect met deze speakers.
    Van elke serie, van elk speaker merk zijn er zowel center, surround als front speakers te krijgen, ook van MS en Canton. Je kunt dus kiezen voor speakers in een zelfde serie of alles los naar eigen smaak inrichten. Maar, gezien je een leek op het gebied bent en speakers van verschillende merken op elkaar afstemmen soms lastig is zou ik kiezen voor een serie, zoals de Alumni serie van MS.
    Qua satelliet speakers volstaan die van Harman/Kardon zeker, maar wil je een hele set (alle speakers van dezelfde serie)? Dan zou ik eerder voor Canton of MS gaan.

    Succes!

   • Marcel
    24 april, 2011 om 21:24

    Hoi Martijn,

    Ik denk dat ik ga voor de volgende combinatie:receiver Onkyo TX NR 609.
    MS alumni 2 satelieten en een MS alumni 5 centerspeaker.

    Omdat ik ook nog een TV en mediaspeler wil aanschaffen, let ik toch even op het budget.
    Mijn keuze voor de keukenspeakers stel ik uit tot na de verhuizing. Net als de TV overigens.
    Mediaspelers heb ik mij nog helemaal niet in verdiept.

    Nog een tweetal vragen:
    – maakt het uit wat voor HDMI kabels ik koop?
    – Mijn Heco speakers (Odeon tower 2) kan ik dubbel bedraden. Heeft dit enig nut / kwaliteitverschil?

    zover bedankt voor je adviezen.
    grtz M.

   • Martijn
    25 april, 2011 om 22:12

    Mooie keuze!
    Ga je voor een 3D TV (later)? Dan moet je sowieso een High Speed HDMI kabel hebben (soms nog aangeduid met HDMI 1.4). Qua merk maakt het echt niks uit. Zoals je wellicht op onze site gelezen hebt, elke HDMI kabel is hetzelfde, zowel die van drie euro als die van 100 euro.
    Het kan verschil maken, maar dit is minimaal. De vraag is of je nu wilt investeren hiervoor. Persoonlijk vind ik het de investering niet waard.

 32. Jelmer
  24 mei, 2011 om 16:08

  Beste,

  Het is eindelijk zover dat ik genoeg geld bij elkaar denkt te hebben voor een goede surround/stereo receiver.
  ik heb speakers van mordaunt short, de front 502 als center 504 en rear de 506.

  graag zou ik wat advies willen hebben over welke receiver hier uitermate geschikt voor zou zijn.
  ik heb zelf al een beetje rond gekeken en ben aardig geinteresseerd in de onkyo tx-nr 709 of de nad t747 maar sta open voor andere suggesties.

  alvast bedankt

  mvg

  Jelmer

  • Martijn
   25 mei, 2011 om 16:37

   Beste Jelmer,
   Dat is altijd een lastige. Geluid is zo persoonlijk dat we altijd aanraden eerst te gaan luisteren bij Hifi zaken. Pas dan kun je een goede keuze maken. Maar er zijn zeker merken die wat beter klinken dan andere en meer features bevatten, zoals Denon, Marantz, Pioneer, Yamaha en Onkyo. Deze kun je proberen. Heb je de nieuwe Onkyo TX-NR809 al gezien? Dat is een zeer interessant model.

 33. cees sistermans
  30 mei, 2011 om 16:10

  Geachte mevrouw/mijnheer,
  Ik overweeg om de Marantz NR1501 aan te schaffen.
  Ik heb nog nooit een surroundsysteem gehad en ik hoef het ook niet, maar kan ik mijn eigen oude speakers hier ook op aansluiten?
  Met vriendelijke groeten…Cees.

  • Martijn
   30 mei, 2011 om 16:22

   Beste Cees,
   Dat ligt een beetje aan de speakers. Wanneer deze met gewone luidsprekerkabels aan te sluiten zijn en geen extreem afwijkende specificaties hebben moet het geen probleem zijn.

 34. Robbert
  08 juni, 2011 om 13:55

  Beste Martijn,

  Ik heb op dit moment een sony bravia full hd tv met 2 hdmi ingangen + digitale tv decoder (interactieve tv van kpn met hdmi en component aansluiting) + een mediaspeler (divco tvix m6500 ook met hdmi). Evt. komt er in de toekomst een ps3 bij.
  Nu wil ik een nieuwe homecinemset aanschaffen met een losse receiver zodat ik al mijn bronnen (digitale decoder, mediaspeler, ps3) met hdmi kan verbinden naar de receiver en dan via de receiver 1 hdmi kabel naar de tv zodat de receiver zowel het geluid als het beeld doorgeeft van alle apparaten naar mijn tv. Bovendien overweeg ik de aanschaf van een beamer om vooral films (en soms tv) van mijn mediaspeler op te gaan bekijken en spellen te spelen via de ps3.
  Omdat ik alle apparaten bij elkaar in een tv kast wil gaan zetten en geen zin heb om kabels door mijn huiskamer te trekken, wil ik de beamer ook aan de wand zetten van mijn tv enz en het beeld vd beamer op de wand er tegen over het beeld laten weergeven. Dus 1 wand voor de tv en de tegenovergestelde wand voor de beamer.
  Ik ben geen audiofiel en wil voor de receiver inclusief boxen en dvd speler max. rond de € 500 a € 600 uitgeven.
  Het geluid moet vooral met films maar ook met muziek goed zijn (goed genoeg dat je hoort dat er een losse receiver staat ivp alles in 1 homecinemaset en goed genoeg om een leuk bioscoop effect te creeeren).
  Bij de mediamarkt heb ik een onkyo ht s5405 set gezien die bestaat uit een losse receiver + 5.1 boxen (5 stuks).

  Hier mijn vragen:

  – Is de onkyo een goede keuze voor dat geld? (€ 448) of is er voor rond dat geld een betere keuze ?
  – Gaat alles zo werken zoals ik dat wil? dwz de hdmi ingangen vd receiver gebruiken om de digitale tv decoder, mediaspeler en ps2 aan sluiten en via de hdmi out een kabel naar de tv zodat ik beeld heb op mijn tv en al het geluid via de receiver en boxen loopt.
  – Omdat ik het meeste tv kijk zal ik de rear boxen aan de kant vd want zetten tegenover de wand vd tv. Voor tv kijken levert me dit natuurlijk een prima geluid op maar hoe zit het met de kwaliteit van het geluid als ik op de wand tegenover naar de beamer kijk? (de rear boxen functionren dan eigenlijk als frontspeakers en andersom).
  – Zijn er verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden of op moet letten? Heb weinig verstand van zaken.

  alvast bedankt voor je reaktie!

  gr Robbert

  • Martijn
   08 juni, 2011 om 15:32

   Beste Robbert,
   Voor wat je wilt is je budget niet heel groot. Maar, ik vraag me gelijk af of je een DVD speler of een Blu-ray speler wilt? Als je toch alles aan het updaten bent zou ik voor de tweede gaan.
   Onkyo is zeker een goede keuze voor dat geld. Sowieso is Onkyo de laatste jaren flink gegroeid en worden er zeer goede producten uitgebracht.
   Alles kun je naar de receiver leggen en via een kabel kan dit naar de TV dan, klopt.
   Voor het speaker probleem is geen oplossing helaas, tenzij je een tweede systeem koopt of je speakers omdraait. Het is niet aan te raden dit zo te doen. Frontspeakers zijn frontspeakers en daar komt ook het frontgeluid uit. stel dat de speakers qua specs hetzelfde zijn zit je nog steeds met het feit dat je aan de voorzijde dan luistert naar het signaal voor de achterspeakers. Wil je dan niet hebben zul je elke keer de speakerkabels moeten verwisselen. En als je dit dan doet zit je alsnog met het probleem dat de center speaker aan de andere kant staat, wat helemaal geen goed idee is. Deze moet je dan alsnog verplaatsen naar de andere kant van de kamer. Kortom, dat werkt zo helaas niet.
   Waar je nog rekening mee moet houden is de keuze tussen DVD en Blu-ray en ik kan je kamer niet zien, maar ok de juiste indeling. Kun je alles kwijt qua speakers en beamer?

   • Robbert
    08 juni, 2011 om 15:51

    hey Martijn,

    bedankt voor je lekkere snelle reactie! Je schrijft dat mijn budget niet heel groot is, bedoel je daarmee dat ik voor het geld wat ik wil uitgeven niet te veel moet verwachten? Ik hoop stiekem dat de Onkyo van € 449 goed genoeg is voor wat ik wil.
    Jouw advies is dus om het beamerscherm aan dezelfde kant te doen als mijn tv zodat het geluid ook altijd goed is ongeacht of ik nou tv kijk of via mijn beamer? Moet ik dan een lange hdmi kabel leggen van mijn receiver naar de beamer? Heb ik dan de keuze om te kijken of op mijn tv of op mijn beamer naar de films van mijn mediaspeler of naar de tv uitzendingen via mijn digitale decoder? Is het aanleggen van 1 hdmi kabel van receiver naar beamer voldoende om beeld en geluid weer te geven? (Ben dus van plan om op de ene hdmi uitgang vd receiver een hdmi splitter te zetten zodat het signaal gesplit kan worden naar of tv of beamer).

    gr Robbert

   • Martijn
    08 juni, 2011 om 16:03

    Ik bedoel dat je veel wilt voor dat geld. Je set-up klinkt als nogal high-end en dat high-end krijg je niet terug qua geluid voor dat bedrag. Niet zozeer door de receiver maar door de speakers.
    Dat is inderdaad mijn advies. Anders gaat het helaas niet of levert het teveel problemen op. Je kunt dan kiezen voor een lange HDMI kabel maar er zijn ook draadloze oplossing zoals van GefenTV.
    Je hebt dan nog steeds via de receiver de keuze, mits je gebruik maakt van de splitter. Een HDMI kabel is dan voldoende voor het beeld.

   • Robbert
    08 juni, 2011 om 16:11

    Dus de speakers die bij de set zitten van Onkyo zijn niet vd beste kwaliteit? Wat voor speakers adviseer jij en aan welke prijs moet ik dan ongeveer denken?

    Enorm bedankt voor je hulp trouwens, waardeer ik zeer!!

    De draadloze van Gefen Tv voor hdmi heb ik net even snel gekeken maar dat vind ik een beetje duur (rond de € 1000) dus waarschijnlijk ga ik gewoon langs de plintjes een lange hdmi kabel leggen. De afstand is ongeveer 5 meter, moet ik dan nog een speciale kabel hebben?

    gr Robbert

   • Martijn
    08 juni, 2011 om 16:18

    Kijk eens naar speakers van JBL, Infinity, Mordaunt Short of Canton. Deze hoeven niet duur te zijn, maar geven toch een betere geluidskwaliteit. Het gaat je inderdaad wel wat meer kosten. Een leuke set heb je dan tussen de 300 en 700 euro.
    Voor de lange HDMI kabel moet je niet de goedkoopste pakken. Dat is het enige verschil tussen dure en goedkope kabels; de kwaliteit naar mate de kabel langer wordt. Kies een kabel uit het middensegment van een merk als Oehlbach.
    Succes! 🙂

 35. Dennis
  19 juni, 2011 om 13:06

  Laat heb ik een Onkyo TX-NR708 aangeschaft inclusief Harman Kardon speakers HKTS 16BQ. Dit werkt overigens prima, maar graag wil ik uitbreiden met twee speakers. Echter ik krijg via de Front Wide aansluitingen geen geluid (met een normale DVD). Weten jullie hoe ik dit kan oplossen of werkt dit gewoon niet?

  • Martijn
   19 juni, 2011 om 13:43

   Je moet dan op de receiver wel de surround weergave kiezen die dit omzet in de wide kanalen (Dolby Pro Logic IIz bijvoorbeeld).

 36. Bart
  13 juli, 2011 om 23:17

  Beste Martijn,

  Onkyo heeft THX Ultra2 Plus. Ik vraag me af wat dat is. Heb je hiervoor een aparte speakerskabels voor nodig.

  Zijn die dan prijzig dan een normale speakerkabels.

  Groetjes bart

  • Martijn
   14 juli, 2011 om 0:22

   Beste Bart, je maakt je te druk 🙂 Lees op onderstaande links wat THX Ultra inhoudt. Dat heeft dus waarschijnlijk geen invloed op jouw opstelling. Het is ook vooral marketing hoor. Heeft niks met de kabels te maken.
   http://www.homecinemamagazine.nl/home_cinema/receiver/surround_formaten/

   • Bart
    14 juli, 2011 om 8:43

    Beste Martijn,

    Wat vindt je van Onkyo reciever van tx-nr3008. Staat Onkyo hoog aangeschreven.

    Groetjes Bart

   • Martijn
    14 juli, 2011 om 9:06

    Onkyo staat zeker goed aangeschreven en voor een gemiddeld tot goed home cinema systeem raad ik het ook zeker aan. Alleen dit is wel een model van een jaar oud. Kijk ook eens naar de TX-NR1009 of TX-NR809.

 37. Jelmer
  14 juli, 2011 om 10:19

  hoi martijn,

  ik ben de trotse eigenaar geworden van de onkyo 709 incombinatie met MS 502 serie.
  Zoals je weet zit daar audyssey op. en daar gaat mijn vraag ook over.

  met het gebruiken van audyssey vind ie geen subwoofer. in beide frontspeakers zit een subwoofer incl interne versterker. 1 sub sluit je aan op de versterker en de andere sub weer aan de sub die aangesloten is op de versterker. Ik heb alle mogelijke combinaties geprobeerd achterop de frontspeakers. maar ook in het menu op de versterker. dit alles zonder resultaat!

  kan je me misschien helpen hiermee?

  • Martijn
   14 juli, 2011 om 10:39

   Hoi Jelmer,
   Ik snap het niet helemaal. Als je geen woofer hebt, waarom moet hij deze dan vinden? Ik heb ook vier zuilspeakers staan, zonder dat er een woofer gezien wordt.

   • Jelmer
    14 juli, 2011 om 12:26

    hoi martijn,
    ik heb wel een subwoofer, 2 zelfs in iedere zuil(front) zit een sub. welke apart aangestuurd wordt en een eigen input/output heeft. 1 van de subs is aangesloten aan de onkyo, de 2e is aangesloten aan de output van de eerste sub. (heb ze ook allebij apart aan de onkyo gehad)
    maar alle keren vind audyssey geen sub.
    is het nu wat duidelijker?

   • Martijn
    14 juli, 2011 om 12:30

    Hmm.. dat is vreemd en zegt me zo niks. Als ze op de subwoofer uitgang zitten zouden ze gewoon vindbaar moeten zijn. Ik ben bang dat ik je hierbij ook niet kan helpen.

  • Justin
   20 juli, 2011 om 14:35

   Hoi Jelmer,

   Ik heb ook de 709. Dit met Kef 3005 SE en Magnat vectors 55.

   Ik denk zelf dat de sub een te laag level heeft om hem aan te sturen.
   Heb je de lfe level van de receiver al wat verhoogt??
   Te vinden in Audio Adjust 3.6
   Misschien dat dit werkt??

   • Justin
    20 juli, 2011 om 14:42

    Schiet me nog te binnen…… probeer ook eens je auto on/off van de subwoofer uit te zetten. Kan zijn dat hij te laat inschakelt, wanneer je de calibratie uitvoert.

   • Jelmer
    20 juli, 2011 om 19:39

    Hey justin,

    subwoofer blijft hangen op 48 db als voordat je begint (zo uit mijn hoofd) vrijdag ben ik weer thuis en zal ik dat is proberen in het menu, weet zo f niet meer of ik dat al geprobeerd heb.
    dat van de auto on, heb ik al geprobeerd. dus dat kan al uitgesloten worden.
    heb ook contact met iemand van audyssey zelf die kwam al met een soort reset gebeuren en moeilijk gedoe (het is in het engels dus lastige woorden 😛 )en zei als dat niet werkt contact opnemen met onkyo zelf.

    echt weer iets voor mij dat het niet werkt allemaal.

    magoed bedankt voor de tip zal hier wel laten weten of gelukt is.

    mvg
    Jelmer

   • Justin
    20 juli, 2011 om 22:12

    Die 48db klopt. Dat doet de mijne ook. Je hoort dan wel een testtoon uit de subwoofer? Of hoor je dan al helemaal niets?

    Als je helemaal niets hoort dan zou ik de sub ff testen op andere apparatuur. Misschien ligt het wel helemaal niet aan de receiver. Ik hoor het wel. Suc6

 38. Melanie
  20 juli, 2011 om 19:52

  Hallo,

  ik heb de volgende apparatuur staan:

  Harman Kardon 7BQ 230 5.1 boxen, een Samsung Full HD tv en een Samsung Blu ray speler BD 6900.

  Ik wil graag een nieuwe receiver aanschaffen van het merk Harman Kardon, gezien de vele keuze die er is zou ik graag om jullie advies willen vragen welke het beste op mijn set aansluit mijn budget is rond de 500 euro.

  Mvg

 39. Joop
  25 juli, 2011 om 19:32

  Ik heb een mediaspeler gekocht en wil die aansluiten op mijn hometheaterset. Het probleem is dat de ontvanger geen hdmi aansluitingen heeft. Hoe kan ik nu op de beste manier het beste geluid uit het surround systeem krijgen?

 40. Jesse
  11 augustus, 2011 om 14:39

  Beste Martijn,

  Ik ben van plan om de Yamaha rx-v367 aan te schaffen.
  Daar bij wil ik dan de Samsung BD-C5500 blueray speler kopen.
  En 2 Jamo s426 Speaker zuilen. Aangezien het een 5.1 receiver is twijfel ik over de speakers. Maar ik wil niet een te hoog bedrag uitgeven. Ook heb ik nog een tweede optie. dat is een Samsung home cinema set de HT-D5500 kopen en dan met die zelfde yamaha receiver. ik weet niet of dit kan bij een home cinema set?

  Misschien heb jij nog een idee, ik wil het liefst iets met losse componenten, in verband met het geval dat er iets kapot gaat.maar wil niet meer uitgeven dan een echt max. bedrag van 500 euro(het liefst eronder)

  MVG
  Jesse

 41. Jesse
  11 augustus, 2011 om 19:12

  iemand een iedee??????????

  Ik ben van plan om de Yamaha rx-v367 aan te schaffen.
  Daar bij wil ik dan de Samsung BD-C5500 blueray speler kopen.
  En 2 Jamo s426 Speaker zuilen. Aangezien het een 5.1 receiver is twijfel ik over de speakers. Maar ik wil niet een te hoog bedrag uitgeven. Ook heb ik nog een tweede optie. dat is een Samsung home cinema set de HT-D5500 kopen en dan met die zelfde yamaha receiver. ik weet niet of dit kan bij een home cinema set?
  Misschien heb jij nog een idee, ik wil het liefst iets met losse componenten, in verband met het geval dat er iets kapot gaat.maar wil niet meer uitgeven dan een echt max. bedrag van 500 euro(het liefst eronder)

  • Justin
   11 augustus, 2011 om 19:48

   Ik zou eerder voor je Yamaha receiver gaan een losse speakers.

   Een kant een klaar pack home theater setje is leuk voor de minder veel eisende film kijker.
   Die speakers die erbij zitten zijn 9 van de 10 keer middelmatig. Als je zo’n setje koopt dan zou je eigenlijk al andere speakers moeten aansluiten om betere sound te krijgen.

   Ik zou voor losse receiver met speakers gaan.
   En ga eens luisteren in een zaak met jouw receiver en verschillende speakers uit proberen. Ga niet af op een merk of alleen prijs….

   Wanneer je weer budget hebt kun je verder kijken voor center en surround speakers etc etc.

 42. Splinter
  15 september, 2011 om 13:33

  Hallo, even een vraagje over lipsync. Wanneer gebruik je dit. is het ook nodig als je een gewone lcd tv hebt met een mediaplayer?

  • Martijn
   15 september, 2011 om 13:38

   Dit gebruik je wanneer je ziet dat de audio niet sync loopt met het beeld. Als dit niet het geval is hoef je het ook niet te gebruiken.

   • Splinter
    15 september, 2011 om 13:55

    Dank je wel Martijn, maar misschien heb ik m’n vraag verkeerd gesteld. Ik snap wanneer je het gebruikt, alleen in welke situaties komt dit voor,bv. met een mediaplayer in combinatie met oude tv. of juist eerder bij een dvd speler op een beamer oid.

    Ik kan namelijk een reciever ophalen waarbij geen lipsync. zit en vroeg me af of dit problemen geeft bij m’n huidige apparatuur.Ik heb namelijk wel eens gehoord dat lipsync. voornamelijk nodig is bij DLP monitors.

   • Martijn
    15 september, 2011 om 13:58

    Ok 🙂 Nou, dan verschilt en is lastig in te schatten. Ik heb zelf de ervaring gehad dat de ene DVD of Blu-ray speler met de andere verschilt. Daarnaast is het de lengte van je kabels. Ik zou je dus niet kunnen zeggen wanneer dit exact optreedt. Het is inderdaad waar dat bij DLP de kans groter is.

   • Splinter
    15 september, 2011 om 14:10

    ok ja precies, de lengte van je kabel…maar hebben we het hier dan over lengtes langer dan ….. of ook bij pak hem beet 10 meter? En is audio delay hetzelfde als lipsync?

 43. Rick
  16 september, 2011 om 15:33

  Hallo,

  Ik wil een nieuwe(2de hands) reciever aanschaffen en heb de keuze uit de Harman/Kardon AVR 235 of de Pioneer VSX 1017. Beide zijn een 7.1 set. Ik heb een best ruime woonkamer (48m2) en de set is bedoeld voor films/tv en muziek (voornamelijk de laatste) Wat is de beste keuze en waarom?

  Alvast bedankt voor de reactie,

  • Martijn
   16 september, 2011 om 15:41

   Het zal elkaar weinig ontlopen. Noemenswaardige verschillen die ik zo zie zijn de THX certificering voor de Pioneer en de betere iPod/iPhone integratie. Verder wordt H/K vaak gezien als een merk voor de wat zwaardere en heftigere muziek met veel bass. Maar, zoals ik altijd zeg; ga eens luisteren in een Hifi zaak als het mogelijk is.

   • Rick
    16 september, 2011 om 15:44

    Bedankt voor de snelle reactie alvast!

    Het beluisteren zal lastig worden aangezien het ‘oudere’modellen zijn. Ipod en dat soort bende heb ik niet dus daarvoor hoef ik het niet te doen.

   • Rick
    16 september, 2011 om 15:52

    maar beide doen niet voor elkaar onder qua materiaal en levensduur enzo…

   • Martijn
    16 september, 2011 om 15:56

    Als je veel films kijkt kan de THX certificering wat toegevoegde waarde hebben. Ook heeft Pioneer verschillende apps voor o.a. de iPhone gelanceerd om de receivers te bedienen, al weet ik niet of dit model daar ook compatibel mee is. Verder is het echt om het even. Luister je lichte muziek als jazz, klassiek of lichte popmuziek dan zou ik persoonlijk voor de Pioneer gaan. Luister je naar de wat hardere rockmuziek dan is de H/K een goede keuze. Maar, zoals ik al zei; het verschil zal niet dermate groot zijn, ook niet qua materiaal en levensduur. Wellicht dat het design van de een je meer aanspreekt dan de ander.

 44. Tom
  06 oktober, 2011 om 11:06

  Hallo,

  Ik heb een Denon AVR1912 aangeschaft,en de radiofunctie is keurig. Maar voor het geluid wat geproduceerd wordt als ik die samen met mijn Samsung SMT-C7140 inzet, valt het wat tegen als ik een filmpje via de kabel beluister. Explosies klinken zwak in modus Dolby PLII, alsof ze weggedrukt worden. Een DVD in DTS klinkt weer wel prima. Ik heb vanalles geprobeerd, maar kom er niet uit.
  Luidsprekeers in 5.1 opstellingen van Monitor Audio

  Al geprobeerd:
  – Standaard instellingen door setup met microfoon ingesteld
  – LFE + Main ingesteld
  – Dynamic volume aan/uit
  – LPE op andere waarden dan 120 ingesteld
  – Surround op small
  – Crossover op andere waarden ingesteld dan volgens Auddessee

  Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben?

  • Martijn
   06 oktober, 2011 om 11:27

   Beste Tom,
   Zou het niet gewoon aan het feit kunnen liggen dat het Dolby PLII is? Dat is natuurlijk geen volwaardig surround en wordt softwarematig verspreid over je speakers. Bepaalde elementen worden vervolgens niet voldoende gewaardeerd waardoor deze minder over kunnen komen. Qua instellingen zouden naar mijn idee alleen de crossover en de small/large setting kunnen helpen.

   • Tom
    06 oktober, 2011 om 11:36

    Martijn,
    Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben er ook bang voor, maar het is wel fijn dat het er op lijkt dat het dan niet aan mijn set of aan mij zou liggen.
    Ik ben nu aan het testen op welke wijze ik het beste die explosies uit mijn set geperst krijg. Ik ga nog eens goed luisteren waqt er gebeurt als ik de speakers terug op small instel en dan nog eens wat met de crossover ga spelen
    Mocht nog iemand anders een idee hebben, hoor ik het graag.

   • Tom
    06 oktober, 2011 om 12:17

    Beste Martijn,
    Ik heb wat zitten spelen, maar hoor niet erg veel verschil.
    Nog een vraag; Als ik LFE + main heb ingesteld, dan maakt de crossover-instelling toch niet meer uit, want dan gaan de lage tonen toch zowel naar de speakers, als naar de Sub? Dit dan toch ook zelfs onafhankelijk van de instelling large of small?
    Mvg, Tom

 45. Hans
  20 oktober, 2011 om 12:40

  Hallo , Ik heb een cinemaset van sony,een receiver,een blueray speler van philips,een led tv van philips,nu wil ik een 3 d tv aanschaffen,moet ik nu ook n nieuwe cinema set aanschaffen voor het geluid? groet Hans

  • Martijn
   20 oktober, 2011 om 12:46

   Beste Hans,

   Je kunt de 3D Blu-ray speler (waarmee je 3D content afspeelt) direct verbinden met de TV en het geluid via de optische uitgang of (bij sommige spelers) tweede HDMI uitgang laten verlopen naar je home cinema set of receiver. Je huidige set ondersteunt namelijk waarschijnlijk geen 3D doorgave. Nadeel van de optische kabel is dat er geen HD audioformaten ondersteund worden. Wil je alles via je home cinema set of receiver laten verlopen dan heb je inderdaad een nieuw systeem of een nieuwe receiver nodig.

 46. Marcel thijsse
  24 oktober, 2011 om 14:08

  Beste home cinema magazine,

  Onlangs ben ik gestart met het ‘updaten’ van mijn home cinema set.
  Nu heb ik mijn speakers vervangen en ben in het bezit van de kef iq90 voor. Kef iq60 center en kef iq 30 als satelliet. Nu twijfel ik als nieuwe receiver (nu een harman & kardon avr 130) tussen de onkyo tx-nr809 of marantz 6006.
  Ik begrijp dat marantz meer op muziek is gespecialiseerd en onkyo meer op film en dat luisteren erg belangrijk is, toch ben ik er nog niet over uit. Wellicht hebben jullie een suggestie.
  Overigens heb ik een wat verouderde Sony blue ray speler welke ik ook wil vervangen. Wellicht hebben jullie hier ook een suggestie voor.

  Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

  Marcel thijsse

  • Martijn
   24 oktober, 2011 om 15:25

   Beste Marcel,
   Dank voor je vraag.
   Het is natuurlijk altijd lastig om een suggestie te doen. Luisteren blijft inderdaad het belangrijkst. Gewoon naar een Hifi winkel gaan en gaan zitten. Maar, het klopt inderdaad dat Onkyo wat meer geschikt is voor de optimale filmbeleving, met vooral meer laag. Marantz staat bekend om de perfecte weergave van detail, vooral bij muziek. Daar zou je dus je keuze gedeeltelijk op kunnen baseren.
   Verder is het qua Blu-ray speler afhankelijk van wat je graag wilt hebben qua functies. Is 3D belangrijk bijvoorbeeld? Verder heb je natuurlijk high-end speler van Denon, Onkyo en Marantz maar ook zeer goede spelers van bijvoorbeeld Panasonic. Wil je er niet teveel voor uitgeven zou ik dan ook Panasonic aanraden. Voor de perfecte weergave van muziek en beeld zou ik kijken naar de Denon, Onkyo of Marantz spelers.
   Ik hoop je iets verder geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag. Succes!

 47. Andre Beurze
  27 oktober, 2011 om 11:33

  Hallo , Ik heb een Av receiver van Onkyo TX-SR577 ,een 3 D blueray speler van Samsung ,een 3 D Smart TV van Samsung (6000) serie, Dit spul wil ik via de receiver over mijn boxen laten spelen ( 4 x Bose 501 + 1 PIONIER Bas module )
  De boxen heb ik aangesloten maar hoe nu de rest, in simpele bewoordig a.u.b.
  groet Andre

  • Martijn
   27 oktober, 2011 om 11:48

   Beste Andre,
   Volgens mij is je Onkyo receiver niet 3D compatibel dus alles gemakkelijk aansluiten gaat niet lukken. Wat je moet doen is je Blu-ray speler middels HDMI verbinden met je TV voor het beeld en middels de optische (of coaxiale) digitale aansluiting met de receiver voor het geluid. Let wel dat je dit ook even zo moet aangeven op de speler zelf. Wanneer je dit gedaan hebt moet je de receiver op het juiste kanaal zetten (dat van de optische of coaxiale aansluiting) en de TV op het HDMI input kanaal van de Blu-ray speler. Op deze manier zou het moeten werken. Nadeel is dat via de optische kabel geen HD audioformaten afgespeeld kunnen worden.
   Hetzelfde geldt overigens voor andere 3D apparatuur. Apparatuur zonder 3D kan direct middels een HDMI aansluiting (of een analoge aansluiting) met de receiver verbonden worden. Vanuit de receiver gaat dan één HDMI kabel naar de TV voor al deze apparaten.

 48. Willem Buis
  12 november, 2011 om 18:07

  Martijn,

  Zoals ik al eerder berichtte, sta ik op het punt eea te vervangen. Mijn keus is gevallen op een Marantz NR1402 receiver icm een Panasonic BDT 310 Blueray-dvd speler. Als tv heb ik een Panasonic TX-P42GT30 op mijn verlanglijstje staan. Zie jij nog problemen in deze combi? Ik twijfel met name nog over de 1402 of 1602. De een zou wel videoupscaling hebben en de ander niet. Verder heb ik de netwerk/streaming etc.extra’s van de 1602 niet echt nodig.

  • Martijn
   12 november, 2011 om 21:17

   Hoi Willem,
   Ik vind het een prachtige combi. Toevallig heb ik zelf ook Marantz en Panasonic, wel andere modellen. MAar, dit werkt prima. Als je goed de verschillen tussen de 1602 en 1402 kent en daarmee geen probleem hebt zou ik het zeker zo doen.

 49. Jan
  17 november, 2011 om 9:01

  Ik heb een Ipad. Via het de Logitech bleutooth maak ik verbindingen met mijn versterker. De logitech is aangeloten op de tape . Hoe komt het dat ik het geluid harder moet zetten om hetzelfde geluids niveau van de radio te krijgen ??
  ls ik terug zet naar tuner knallen mn boxen er bijna uit

  • Martijn
   17 november, 2011 om 15:09

   Dat kan aan veel dingen liggen maar waarschijnlijk aan de Logitech. Deze stuurt het signaal op zijn eigen niveau door.

 50. Jan Brons
  17 november, 2011 om 9:16

  Nog even een update de versterker is een Sony fm am receiver STR-DB1080

  Met vriendelijke groet
  Jan Brons

 51. MCP
  23 december, 2011 om 12:30

  Hallo,

  Ik heb een vraag betreffende een mogelijke setup die ik thuis wil gaan neerzetten. Omdat ik gebonden ben aan hoogte is mijn oog gevallen op de Pioneer VSX-S500. Er wordt aangegeven dat dit een klasse D versterker is. Is het mogelijk om hier bijvoorbeeld de Jamo S606 zuilen op aan te sluiten? Ik zou deze receiver graag gaan gebruiken voor een 2.0 (in het begin) en later uit breiden naar een 2.1 of 3.1. Echter ben ik bang dat de Pioneer receiver niet ‘krachtig’ genoeg zou zijn voor deze toch vrij forse zuilen. Dus voordat ik de zaag in het huidige meubel ga zetten… kunnen jullie mij misschien verder helpen?

  Mvg,

  MCP

 52. Willem Buis
  23 december, 2011 om 20:20

  Beste Martijn,

  Inmiddels weer een paar winkels verder en op dit moment heb ik een top 3: 1.Marantz 1602, 2. Onkyo 609 en 3. Yamaha 671. Ik vind het lastig kiezen. Dit is dan ook mijn eeste vraag aan jou. Vervolgens vraag ik mij af, wat de handigste vervolgstap is: eerst de receiver kiezen en dan de luidsprekers die daar weer het best bij klinken of maakt dat bij deze receivers niet veel uit?

  • Martijn
   24 december, 2011 om 20:52

   Als je echt een kamer goed wil vullen met geluid zou ik de Onkyo of de Yamaha kiezen. De marantz levert hier toch op in.
   Deze keuze maken en dan inderdaad de speakers erbij kiezen. Of, als het kan, beide receivers op luidsprekers vergelijken.

   • Willem
    07 januari, 2012 om 18:35

    Martijn,

    Ok, helder verhaal. De Denon AVR-1912 kan die zich ook meten met de Onkyo en de Yamaha? Hij is wel wat duurder, maar betekent dat ook beter? Ik lees weinig reviews van gebrukers.

   • Martijn
    08 januari, 2012 om 12:15

    Ik persoonlijk zet Denon op een net iets hoger niveau. Daarnaast mist je wat features op de Denon ivm de Onkyo.

 53. Wilbert
  29 december, 2011 om 10:56

  Hallo Martijn,

  een maat van me heeft een defecte Philips receiver. Ken jij iemand die handig is met een multimeter en soldeerbout oftewel iemand die reparaties kan uitvoeren aan audio-apparatuur? Het liefst in de omgeving van Den Bosch.

 54. Mick
  09 januari, 2012 om 19:39

  Hallo Martijn,

  Ik ben op zoek naar een receiver met 5.1 set en ik heb de adviezen op je site goed doorgenomen. Ik wil graag deze week naar een winkel om eens naar wat combinaties te luisteren maar ik heb geen idee waar ik nu precies op moet letten.

  Ik heb half internet afgezocht maar heb nog geen site gevonden waar ik nu echt duidelijke verschillen zie op het wattage van de outputs na, daarom ben ik erg blij met deze website.

  De verschillen zijn honderden euro’s en dan denk ik bij mezelf: wat is het verschil tussen de eisa-award winnende Pioneer VSX-921 en de Onkyo TX-NR809 die dik het dubbele kost? Medewerkers van verschillende multimediazaken kunnen het mij niet duidelijk maken.

  Ik zou graag naar de winkel gaan met bijvoorbeeld een stuk of 3 receivers waarvan ik het idee heb: deze zou ik wel eens willen horen met een bepaalde 5.1 set..

  Kun je me helpen? Ik ben geen digibeet dus je mag best met termen gooien, die zoek ik wel op 😉

  • Martijn
   10 januari, 2012 om 22:00

   Je kunt de receivers naast elkaar zetten en dan zie je verschillen als een hoger wattage, 4K upscaling, 4 extra HDMI inputs, THX certificering, geavanceerde kalibratie, etc op de Onkyo. Deze beschikt over veel van de nieuwste high-end features. De vraag is of je deze echt nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 609 of 509. Deze bieden al erg veel mogelijkheden tegen een mooie prijs. Overigens zijn Pioneer en Onkyo qua prijs aan elkaar gewaagd. Het ligt er maar net aan wat je graag wilt hebben. Wil je internet radio stations? Wil je Apple AirPlay? Wil je 4K (Quad HD) upscaling? Wil je een compact design? Kijkend naar het laatste punt is de Marantz NR1602 wellicht een optie.

   • Mick
    10 januari, 2012 om 23:05

    Hallo Martijn,
    Bedankt voor je snelle reactie. Upscalen heb ik niet nodig omdat ik alleen full-HD content kijk via mijn mediaspeler. Ik wil de set namelijk kopen voor de films en om af en toe muziek op een redelijk volume af te spelen. Apple Airplay en internetradio zijn dus geen must, maar een stuk of 4 HDMI poorten weer wel.
    Ik heb nog geen idee wat voor speakerset ik moet halen, maar weet wel dat het geen pilaarboxen worden. Mijn huiskamer is 40m2 dus ik moet maar even kijken wat daar het beste bij klinkt.
    Ik ga komend weekend naar een audiowinkel hier in de buurt.
    Als je dit zo leest, wat zijn volgens jou de dingen waar ik naar moet kijken? Kun je me wat advies geven?

   • Martijn
    11 januari, 2012 om 0:02

    Kijk eens naar de luidsprekersystemen van teufel;
    http://www.homecinemamagazine.nl/tag/teufel/
    Dit zijn zeer complete en goede systemen voor niet veel geld. Klein nadeel is dat je ze niet van te voren kunt luisteren. Aan de andere kant mag je ze wel gewoon terugsturen als ze niet bevallen en krijg je jarenlang garantie. Anders zijn wellicht speakers van JBL, Infinity, of zelfs B&W (ligt aan je budget) een optie.

   • Mick
    17 januari, 2012 om 12:08

    Hoi Martijn,

    Ik heb je advies opgevolgd en naar de Teufel theather 500 gekeken. Ik dacht deze set te combineren met de Onkyo 609.

    Is dat wat? Zit eigenlijk al aardig over mijn budget, maar het moet natuurlijk wel enigszins op elkaar afgestemd zijn natuurlijk.

    Graag hoor ik wat je ervan vindt.

   • Martijn
    17 januari, 2012 om 14:16

    Dat lijkt me absoluut een geschikt systeem, met zowel een goed stereo als surround geluid. Qua kwaliteit liggen de Onkyo en Teufel op één lijn. Daarbij kun je altijd terug wanneer je het echt niks mocht vinden.

   • Martijn
    17 januari, 2012 om 14:17

    Mocht je tot aanschaf overgaan wordt het natuurlijk gewaardeerd als dit via een linkje op de site gebeurt 🙂

   • Mick
    17 januari, 2012 om 14:18

    Uiteraard, zal ik doen Martijn. Was bang dat de 609 misschien niet sterk genoeg zou zijn voor de set, vandaag dat ik het even vroeg.

    Bedankt voor alle hulp!

   • Michael
    02 februari, 2012 om 12:22

    Hoi Martijn,

    Ik heb de Teufel Theater 500 thuis staan en gekocht via de link op je site. Super service, hij was binnen een dag vanuit Berlijn in Heerhugowaard!

    Ik heb nog wel een vraagje die ik niet zo makkelijk ergens terug kan vinden: in welk formaat (of welke bitrate) kan ik het beste mijn muziek afspelen?

    Ik heb bijvoorbeeld een cdtje op mijn telefoon staan maar ik neem aan dat de geluidskwaliteit niet optimaal is als ik dit stream via mijn android app naar mijn versterker..

   • Martijn
    02 februari, 2012 om 12:32

    Hoi Michael,

    Dank voor het kopen via een linkje en mooi dat je tevreden bent!
    Naar mijn idee is de 192kbps bitrate momenteel nog de meest optimale manier om muziek te streamen of af te spelen. Op hoge bitrates zul je het verschil niet zozeer merken maar wellicht dat AAC de betere kwaliteit geeft.

  • Michael
   02 februari, 2012 om 12:42

   Oke bedankt voor de snelle reactie. Dus WAV files met een bitrate van 1411 kbps of FLAC’s zijn eigenlijk een overkill?

   Want speel liever mijn muziek via mijn mediaplayer af over de versterker als dat betere kwaliteit geeft dan 192 kbs streamen van een mp3tje vanaf mijn telefoon..

   • Martijn
    02 februari, 2012 om 12:49

    FLAC zou nog een verbetering kunnen geven maar ik denk dat 1411kbps wel overkill is en dat het niet te horen is. Qua interferentie e.d. is het sowieso aan te raden met je mediaspeler te werken.

   • Martijn
    02 februari, 2012 om 12:52

    Excuus. Ik zit me ondertussen ook even verder in te lezen en het zou wel wat hoger kunnen qua bitrate. Ik denk dat je tussen de 400 en 600 nog wel verschil kunt horen. Daarboven wordt het overkill. Dan heb ik het wel over Losless FLAC bestanden. En het streamen van deze bestanden vanaf je smartphone zou ik niet aanraden.

   • Michael
    02 februari, 2012 om 12:54

    Oke bedankt Martijn ik ga het met de lossless FLACs proberen. Zal hier van het weekend op terugkomen als ik verschillende formaten heb getest.

   • michael
    05 februari, 2012 om 16:06

    Hoi martijn, ik heb de teufel set aan mijn onkyo 609 gekoppeld maar er komt in verhouding erg weinig geluid uid mijn woofer. Alleen als ik hem vol open draai en handmatig op de versterker de woofer harder zet komt er wat meer geluid uit.. Al bij de eerste automatiche configuratie is de woofer amper te horen. Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn?

   • Martijn
    05 februari, 2012 om 20:12

    Hoe heb je de receiver afgesteld/ingesteld? Heb je de automatische kalibratie gedaan? Hoe staat de crossover ingesteld? Wellicht dat de andere speakers teveel laag opvangen door de instelling. Ook kan het aan de plaatsing van de subwoofer liggen.

   • Michael
    06 februari, 2012 om 9:10

    Ik heb de automatische kalibratie gedaan. Meteen kwam er uit de woofer amper geluid, alleen als ik hem vol open zette. Ik heb alles aangesloten volgens het boekje (subkabel op de sub uit van de versterker en de andere kant moest in de rode of witte IN op de woofer). Hoe stel ik die crossover in? Ik lees daar niks over in de handleiding.

    In de receiver instellingen stond alles na de kalibratie op -4 DB. Toen ik de woofer op +12 DB (het max) instelde kwam er wel geluid uit maar niet echt mooi, de tonen lijken wel te laag.

   • Martijn
    06 februari, 2012 om 11:52

    Crossover moet je inde equalizer teug kunnen vinden bij speaker instellingen. Deze kun je aanpassen wat wellicht effect heeft.

   • Michael
    06 februari, 2012 om 11:54

    Ik zal er vanmiddag even naar kijken, thanks.

 55. Bob
  14 januari, 2012 om 13:02

  Hallo Martijn,

  Ik heb veel baat bij dit forum gehad, ik twijfel nu nog tussen een harman kardon en een onkye.

  Heb een xstreamer prodigy mediaspeler en een receiver wil ik er tussen zetten. (heb geen blu ray speler nodig)

  Vraag is welke receiver ondersteunt 3D? En welke kun je bedienen met Ipad2/Iphone4.

  Budget 700-1000 euro (incl. speakers)

  Alvast bedankt!

  • Bob
   14 januari, 2012 om 13:42

   Hallo Martijn,

   Even een update op mijn bericht. De vraag over 3d heb ik beantwoord, mijn keuze nu is tussen de Harman Kardon AVR 165 (met hkts 9 boxen) of de HT-S6405 van Onkyo.

   Beide zitten binnen mijn budget, welke zou jij kiezen?

   En weet jij welke set ik via mijn ipad/iphone kan aansturen? (als dit een set is buiten deze keuze om die jij vergelijkbaar of beter vindt dan hoor ik het ook graag)

   Alvast bedankt!

   Mvg

   Bob

   • Martijn
    14 januari, 2012 om 14:28

    Hoi Bob,
    Kijk eens naar deze link. Hier staat welke receivers van Onkyo compatibel zijn met de iPhone/iPad app van de fabrikant;
    http://itunes.apple.com/nl/app/onkyo-remote/id417695144?mt=8

    De Harman Kardon receivers hebben dit niet.

   • Bob
    14 januari, 2012 om 15:10

    Bedankt Martijn, Ik had dit ook al gevonden, maar zocht nog even de bevestiging over de Harman Kardon. Ondertussen heb ik ook alwel Pioneer sets gezien die Apple compatibel zijn. Dus nu heb ik nog meer twijfel.

    Welke heeft van alle 3 het beste geluid?

    Alvast bedankt!

   • Martijn
    14 januari, 2012 om 15:15

    Qua geluid zou ik persoonlijk gaan voor Onkyo of Pioneer. Deze twee zijn aan elkaar gewaagd, maar ligt een beetje aan de speakers die je erbij kiest.

   • Bob
    14 januari, 2012 om 15:46

    Hallo Martijn,

    Bedankt voor je reactie, ik neig nu meer naar Pioneer omdat hun functionaliteiten rondom ipad/iphone erg sterk zijn, dlna en 3d zijn voor mij ook erg belangrijk omdat het systeem in het netwerk komt te staan.

    Je hebt het over speakers, wat zouden goede speakers zijn bij de pioneer set? (VSX-821, zie ook link)

    http://www.pioneer.nl/nl/products/42/98/405/VSX-821/index.html

    Ik heb namelijk geen idee hoe het zit met de nodige sterkte van de speakers?

    Mvg

    Bob

   • Martijn
    14 januari, 2012 om 15:55

    Ik denk dat ze elkaar weinig ontlopen. Qua speakers hoef je niet zozeer op de sterkte te letten. Als je naar speakers van onder meer JBL, Infinity, Canton, e.d. kijkt zit je al snel goed. Ik zou vooral gaan luisteren bij Hifi shops en daarop je besluit nemen. Een andere mooie optie is wellicht Teufel. Hoge kwaliteit tegen een goede prijs, maar nadeel is dat je ze niet kunt beluisteren vooraf. Aan de andere kant kun je ze wel zonder problemen terugsturen en krijg je jaren garantie. Zie: http://www.homecinemamagazine.nl/tag/teufel

   • Bob
    14 januari, 2012 om 17:12

    Hallo Martijn,

    Bedankt voor je reactie, ik ga zelf even luisteren in de winkels. Ik zal Teufel ook in acht nemen, vindt de setjes er namelijk goed uit zien.

    Fijn weekend!

 56. Jan de W
  16 januari, 2012 om 21:04

  Hallo,

  Ben op zoek naar mijn eerste receiver. Heb er twee op het oog (low budget)
  Onkyo tx-sr309 en yamaha RX-V471.

  Kan iemand me helpen ,et goede argumenten voor de een of de ander ?
  3hdmi in is genoeg, speaker slectie is geen must.

  Iemand misschien deze afweging al een keer gemaakt?

  Mvg
  Jan

 57. Bob
  17 januari, 2012 om 14:50

  Heb een kleine vraag,

  Ik ben gevallen voor de pioneer VSX-921, apple airplay en DLNA alles erop en eraan.

  Nu is deze alleen in 7.1, maar ik heb eigenlijk maar ruimte voor 5.1. Kan Dit? Of moet ik perse 7 boxen aansluiten?

  Mvg

  Bob

  • Martijn
   17 januari, 2012 om 15:03

   Nee hoor, je kunt zonder problemen een 5.1 systeem aansluiten. De overige twee kanalen zou je zelfs voor een andere ruimte kunnen gebruiken.

   • Bob
    17 januari, 2012 om 16:23

    Hoe bedoel je dat ik de 2 andere kanalen voor een andere ruimte zou kunnen gebruiken?

    Ik was bang voor speakerverlies doordat je mssn geluid zou missen als je 5 speakers op een 7.1 zou aansluiten, klinkt mssn stom maar mij best logisch.

   • Martijn
    17 januari, 2012 om 16:30

    Nee, 7.1 betekent gewoon dat je er maximaal 7 speakers op aan kunt sluiten. De meeste mensen gebruiken gewoon een 5.1 systeem. De receiver herkent dan de 5.1 setup en zal geen signaal naar de 2 overige kanalen sturen. Je verliest dus ook geen geluid. De twee speakerkanalen kunnen wel gebruikt worden voor een andere ruimte aangezien de receiver over een functie beschikt die je in staat stelt die twee extra kanalen hetzelfde of een ander geluid te laten doorsturen. Zo plaats je de speakers bijvoorbeeld in de keuken en kies je voor het “B” kanaal (de twee extra speakers) eenzelfde of andere bron dan het hoofd (5.1) systeem.

   • Bob
    17 januari, 2012 om 17:11

    Dankje!!

 58. W.
  20 januari, 2012 om 23:27

  Hoi,

  Ik heb me net de Pioneer VSX-521K receiver aangeschaft, in combinatie met de Klipsch Reference RF51 speakers.
  Het geluid is in elk geval super.
  Tot op heden was m’n digibox met een HDMI-kabel rechtstreeks verbonden met m’n televisietoestel, en kon ik daardoor digitale tv kijken in een resolutie van 1080p. Nu heb ik de digibox met een HDMI-kabel verbonden met de receiver, en de receiver met een tweede HDMI-kabel met m’n televisietoestel. Voor het geluid werkt dit super, maar probleem is nu dat ik op mijn TV slechts een resolutie van 780p meer krijg.
  Heeft er iemand enig idee wat ik hier aan kon doen, zodat ik weer tv kan kijken in een resolutie van 1080p? In de handleiding van de receiver vind ik er niets over terug.

  Alvast bedankt,
  W.

  • Martijn
   21 januari, 2012 om 15:06

   Dan heeft je receiver een instelling voor het doorsturen van videomateriaal op 720p staan. Daar moet je het zoeken.

 59. karin
  29 januari, 2012 om 20:34

  Hallo, wij hebben een full hd tv en mediaspeler met harddisk en tevens blue rayspeler n hd ontvanger deze willen wij allemaal hebben aangesloten op home cinemaset maar onze oude set heeft niet gehoeg in/ingangen hiervoor .is onkyo hts 3405 een goede keus, zoja hoe gaan we dan alles aansluiten???

  • Martijn
   30 januari, 2012 om 17:42

   Dat ligt er een beetje aan welke aansluitingen je allemaal nodig hebt, welke kwaliteit je zoekt en welke features/functies je wilt. De receiver biedt vier HDMI ingangen, wat voor de meesten voldoende is. Maar, ik kan helaas zo niet zien hoe je alles aan wilt sluiten. Hoe je het aan moet sluiten is simpel; alles wat met HDMI aangesloten kan worden gaat middels die kabel naar de receiver. Vervolgens gaat er vanuit de receiver één HDMI kabel naar de TV. Via de receiver schakel je dan tussen de diverse bronnen.

   • karin
    30 januari, 2012 om 21:22

    oke ik begrijp het een beetje dus als bluerau, mediaspeler en hd ontvanger allemaal met hdmi in reciever gaan een ook een hdmi naar tv heb je ook het geluid via de boxen voor alle apparaten?

   • Martijn
    31 januari, 2012 om 0:20

    JA, zij gaan allemaal met HDMI naar de receiver en vanuit de receiver gaat maar één HDMI kabel naar de TV. Al het geluid loopt vervolgens via de speakers.

 60. Joost
  30 januari, 2012 om 21:46

  Ik heb een reciever Yamaha RX V-371. De geluidsweergave wordt in decibel weergegeven maar deze weergave geeft het precies andersom weer. Hoe hoger het volume des te lager het aantal weergegeven decibel. Is dit normaal en is dit te wijzigen?

  • Martijn
   31 januari, 2012 om 0:21

   Beste Joost,

   Dat hebben meer receivers. Vraag me niet waarom, maar dat is een normale manier om het weer te geven. Naar mijn weten is het ook niet aan te passen.

 61. marcel
  30 januari, 2012 om 22:32

  Hallo ik heb een vraag over mijn pas aangeschafte av reciver de onkyo tx-nr579 ik ben er super blij mee ,maar de vraag ik ik heb gaat over het veranderen van een geluidsbron die nu op anoloog staat om te zetten naar een digitale uitgang volgens het bijboek moet dit kunnen heb de instelling veranderd maar geluid blijft op bron anoloog staan weet iemand hier miss een antwoord op voor me.En mn 2e vraag is dit apparaat is klaar voor 7.2 echter bestaan mijn huidige luidspreakers uit 5.1 ,wat voor type extra achterluidspreaker kan iemand mij aanraden zodat ik optimaal genieten kan van 7.2 alvast vriendelijk dank hiervoor

  • Martijn
   31 januari, 2012 om 0:23

   Heb je de bron ook digitaal aangesloten? Als hij een digitale input (coax of toslink) herkent dan kun je de bron selecteren.
   Qua uitbreiding van speakers zou ik kijken naar wellicht dezelfde als je nu als achterspeakers gebruikt. Wat zijn deze? Dan hou je het qua klankkleuk etc gelijk.

 62. Mark
  09 februari, 2012 om 9:27

  Goedemorgen, ik zoek ‘keuze-hulp’voor mijn AV receiver. Ik heb laatst de Marantz 1602 gehoord met b&W CM1 boxen. Geweldig geluid. Ik ben daarna rond gaan kijken op Internet en kwam, naast de Marantz, o.a. de Pioneer VSX-921, de Denon 1912 en de Onkyo TR-609 tegen, allen rond de 400 Euro. Wel of geen Airplay of Spotify is voor mij zeker geen dealbreker (heb n NAS met Itunes server) maar ik zou graag jullie mening willen horen. Mogelijk ook in combinatie met boxen. Ik neig nu naar de Onkyo (439 euro bij de MM!)maar ook de Pioneer en de Denon hebben verschillende awards gewonnen. Eerlijk gezegd is de Marantz me iets te duur. Gaat me namelijk in hoofdzaak om films, radio en MP3 (waarvan de meeste geripped op 256, dus geen top-audiokwaliteit). Elke hulp wordt gewaardeerd!

  • Martijn
   09 februari, 2012 om 14:03

   Mijn persoonlijke mening is dat Marantz en B&W zeer goed samengaan. Ik heb zelf de twee (andere typen) ook staan. Kijkend naar de andere opties is de Onkyo absoluut geen slechte keuzen. De kwaliteit zal niet veel onder doen voor de Pioneer of Denon.

   • Mark
    09 februari, 2012 om 16:13

    Dank Martijn voor je snelle reactie! Lees ik hierin goed dat je de Pioneer en Denon eigenlijk wat hoger inschat? De Pioneer was eerst mijn favoriet en is ook Eisa award winnaar 2011-2012, prachtig apparaat gr. Mark

   • Martijn
    09 februari, 2012 om 18:51

    De Denon zou ik misschien wat hoger inschatten. De Pioneer ligt op hetzelfde niveau naar mijn idee. Ik heb zelf de Onkyo ervaren en ook veel positieve reacties van mensen gehoord. Ik denk dat voor jouw doel het verschil niet groot zal zijn.

 63. Mark
  13 februari, 2012 om 12:01

  op basis van een uitgebreide spec vergelijking en meerdere testresultaten heb ik besloten te kiezen voor de Denon AVR-1912: 6x HDMI, MultiEQ Ext, 3D, Airplay, apps\connectivity voor iOS, Android en Win7 en bovendien een prijs die nu rond of net onder de 400 Euro. Dank voor de hulp bij het ‘denkproces’!

  • Martijn
   13 februari, 2012 om 14:36

   Graag gedaan! Ben benieuwd naar je ervaringen.

 64. harry goedhart
  20 februari, 2012 om 13:56

  Heb een nieuwe LED TV van Samsung D6530 en als ik mijn optische kabel op mijn oude (8 jaar) receiver Panasonic SA XR-25 aansluit hoor ik constant een zgn radioruis door de subwoofer(s).
  Wie kan mij hier van af helpen, heb al allerlei trucjes van internet toegepast maar niets helpt.
  Of ligt hat aan de TV met zijn nieuwe technieken die niet toepasbaar zijn op de nieuwe generatie receiverss.

  • Martijn
   20 februari, 2012 om 16:26

   Dat kan aan veel dingen liggen en is echt lastig te zeggen. Je zou eens kunnen proberen of je hetzelfde effect hebt wanneer je een rood/witte tulpkabel gebruikt.

 65. Willem
  20 februari, 2012 om 16:17

  Ik wil de Marantz NR 1602 icm de UD 5005 aanschaffen. Nu las ik dat de 1602 geen video-upscaling heeft. Ga ik dat merken met deze br-speler en een P42GT30-tv, en zo ja wanneer?

  • Martijn
   20 februari, 2012 om 16:25

   Nee, in principe zal je dit niet merken aangezien de Panasonic GT30 ook over upscaling beschikt. Inkomende content van lagere resolutie wordt dus door de TV zelf opgeschaald. De kwaliteit hiervan is bij de Panasonic plasma modellen goed.

 66. Twan
  12 maart, 2012 om 18:25

  Hallo,ik ben in het bezit van een Kenwood KR-V9090.
  Deze reciever is 12 jaar oud en dus nog dolby pro-logic.
  Omdat ik mijn speakers ook 6.0 kan aansluiten ben ik best tevreden over het geluid, echter vraag ik mij af (omdat je toch een keer iets nieuws wil) of een nieuwe reciever(5.1) zoveel beter klinkt.En welke is dan de beste voor ongeveer €400,-.
  Wie kan mij helpen.
  In iedergeval bedankt.
  grt Twan

  • Martijn
   12 maart, 2012 om 19:50

   Beste Twan,
   Technieken zijn de afgelopen tijd natuurlijk flink verbeterd en daarbij hebben we de laatste jaren surroundformaten gekregen die daadwerkelijk verschillende kanalen bevatten. Als je me dus vraagt of het surround effect beter zal zijn dan is het antwoord ja. Dat zal een stuk overweldigender en realistischer zijn.
   De beste receiver is altijd een lastige vraag. Dat hangt helemaal af van wat je zoekt in een receiver. Moeten er mediastreaming functies op zitten? Wil je Apple’s AirPlay gebruiken? Wil je Spotify? Moet je 3D doorsturen? Hoeveel kanalen wil je? Welke aansluitingen heb je nodig? Kijk dus eerst even door de site heen voor alle informatie omtrent deze onderwerpen. Zodra je dat voor jezelf duidelijk hebt kunnen we wel een paar voorstellen doen 😉

 67. Richard
  12 maart, 2012 om 22:32

  Hallo, Ik ben van plan op korte termijn een nieuwe 3D tv en audio-installatie aan te schaffen. Wat betreft audio: Nu heb ik een redelijke middenklasse voor -en eindversterker van Sony TA-N9000ES en TA-E9000ES uit 2000. Zeer goede kwaliteit. Echter, geen HDMI, geen HD. Toch wil ik een audio-installatie die meegaat met de huidige techniek. Kan dat met mijn huidige systeem? Liefst wel, dit zijn geen goedkope componenten geweest. Of moet ik alleen de voorversterker vervangen? De eindversterker lijkt mij als leek minder onderhevig aan nieuwe technieken of toch ook? Moet deze ook digitaal zijn? Zo ja dan hoef ik mij mogelijk alleen te beperken tot de aanschaf van een voorversterker. Ik kijk met belangstelling uit naar reeacties. Groet, Richard

  • Martijn
   12 maart, 2012 om 22:51

   Beste Richard,
   Voor 3D heb je wel echt HDMI nodig, ook om de HD audioformaten door te sturen. Dus een upgrade naar een nieuw systeem is dan noodzakelijk.
   Qua audio moet de verbinding tot deze in kanalen gesplitst wordt via HDMI verlopen. Daarna zou je, mits de kanalen gescheiden blijven, er een versterker tussen kunnen zetten die analoog aangesloten is. Kortom, de voorversterker decodeert het signaal. Maar, ik denk dat het makkelijker is om een receicer/versterker aan te schaffen die alle functies bevat en volledig 3D geschikt is.

 68. JeHaLi
  21 maart, 2012 om 14:45

  Ik wil vanaf een website videocontent kunnen streamen via een A/V receiver naar mijn TV. De weergavekwaliteit van de video is minder belangrijk. Ik vind het moeilijk om uit de specificaties op te maken of bepaalde receivers met LAN aansluiting dat nu wel of niet aankunnen. Kunt u mij vertellen wwar ik op moet letten? Vriendelijk dank alvast voor uw reactie.

 69. Twan
  22 maart, 2012 om 15:25

  Hallo Martijn,

  bedankt voor je snelle reactie,ik heb me ondertussen iets meer verdiept via je site en zie de Pioneer VSX-921 wel zitten.
  Wat zijn echter goede alternatieven ?(merk en typenummer)
  Grt Twan

 70. Izo
  31 maart, 2012 om 16:56

  Hoi Martijn

  Veel reacties gelezen en wijzer geworden. Ik ben dus ook opzoek naar een receiver, het wordt mijn eerste. Ik bezit al een philips bdp-6000 blu-ray speler en Philips 37pfl5405 tv. En van plan om de teufel consono 25 speakerset te halen of de Klipsch HD theater 300. Dit omdat de kamer ongeveer 15m2 is en toch een mooi geluid wil hebben. Wat adviseer jij? Onkyo of de pioneer of Denon? Het is voornamelijk voor films en gamen. Verder heb ik ook digitale tv met hd-recorder. Erg belangrijk is ook een goed kalibratiesysteem. Ben niet in bezit van apple-producten alleen android-mobiel. Ethernet aansluiting graag wlan niet perse. DLNA liever wel. Features is ook wel redelijk belangrijk. 7.1 of een 5.1 maakt niet uit. Wel is mijn budget max € 450,-

  • Martijn
   02 april, 2012 om 11:14

   Beste,
   Je noemt eigenlijk zelf al de belangrijkste criteria. Qua kwaliteit zou ik persoonlijk altijd voor Denon kiezen maar Onkyo heeft bijvoorbeeld weer een hoop meer unieke en innoverende features. Denk hierbij aan 4K upscaling, MHL, InstaPrevue, etc. De basis dingen die jij wilt zitten ook op de meeste Denon receivers. Toch blijf ik zeggen dat luisteren de enige echte manier is om de keuze te maken. Het kan met andere speakers maar dan hoor je in ieder geval wel het verschil tussen de receivers.

   • Izo
    02 april, 2012 om 16:42

    Hi Martijn,

    Bedankt voor de reactie. Ja klopt ik geef het zelf al aan idd. Maar bedoel het beluisteren bij ons in de buurt is niet heel makkelijk. Denk BCC waarschijnlijk als 1 van de weinigen. Toch maar eens goed nakijken. Het merk Onkyo gaat kwalitatief wel vooruit neem ik aan? Als receiver? De speakerset wordt 1 van de drie. Diegene die bij de vorige reactie heb aangegeven of de HKTS 9. Welke ik ga of kan combineren ligt natuurlijk weer aan specs van het systeem. Mischien verder nog persoonlijke meningen of ideeën van ik zo juist heb aangegeven. Bedoel combinaties wat ik mee kan nemen als advies.

   • Martijn
    02 april, 2012 om 16:58

    Onkyo is zeker een topper hoor, maar persoonlijk vind ik Denon nog een stapje verder. Onkyo moet het naar mijn idee vooral hebben van de grote hoeveelheid extra’s die je bij je receiver krijgt. Qua speakers ben ik vooral fan van Teufel. Goede kwaliteit voor niet teveel geld en altijd een goede service. Je kunt ze zelfs thuis uitproberen en terugsturen als ze niet bevallen. als je de features van de Onkyo receivers interessant vindt is het absoluut geen slechte keuze hoor. Onkyo biedt hoge kwaliteit en is in Europa zelfs het grootste receiver merk.

 71. Joriek
  28 april, 2012 om 15:04

  Beste,
  Ben op zoek naar een 5.1 receiver die over de functie/ afstandsbediening beschikt om alle aangesloten aparaten ( Blu-Ray, Tv, Telenet Digibox,… ) met eenzelfde afstandbediening te bedienen.
  Is een goede receiver met deze functie voorzien voordeliger dan een goedkopere receiver zonder de functie maar met bijgekochte, bv. Logitech universele afstandsbediening ?

  Budget: max 500-700 euro

  Alvast bedankt !

  • Martijn
   28 april, 2012 om 15:19

   Beste Joriek,
   De meeste receivers hebben dit wel hoor, alleen is er nooit de garantie dat elk apparaat ondersteund wordt en dat elke functie te bedienen is. Ik heb bijvoorbeeld verschillende Marantz receivers gehad met een uitgebreide afstandsbediening. Hiermee kon de TV en Blu-ray spelers ook bediend worden maar de digitale TV decoder niet. Daarbij zijn de geavanceerde functies die wel op de Blu-ray afstandsbediening zitten niet beschikbaar op de Marantz afstandsbediening. Dit probleem blijf je dus houden, al vond ik het zelf geen probleem.

   • Peter
    15 mei, 2012 om 7:36

    Hoi Martijn en Joriek,

    Ik heb een Marantz sr 5002, de afstandsbediening kun je dmv een ‘learn’ functie heel eenvoudig functies van andere afstandsbedieningen van andere apparaten laten leren. ik bedien hiermee mn tv (pana), dvd (marantz), decoder(samsung). mn mediaplayer (WD) bedien ik met mn telefoon (ios).

    de nieuwere marantz afstandsbedieningen hebben een macro functie; tot circa 8 handelingen laten uitvoeren met 1 druk op de knop. kost wel wat tijd om in te stellen maar dat heb je ook met een Harmony one.

    Het enige is dat mn vriendin er niet aan kan wennen dat de ab van Marantz alles kan. ze belt me nog regelmatig met de vraag hoe ze een film moet starten :-S

   • Martijn Chel
    15 mei, 2012 om 14:54

    Hoi Peter,
    Daar heb je helemaal gelijk in. Mijn fout dat ik dat niet gemeld heb. Overigens wil ik daarbij wel zeggen dat ik het niet voor elkaar gekregen heb deze afstandsbediening te laten werken met een mediabox van UPC en een van Sky.

 72. Hugo
  08 mei, 2012 om 15:02

  Beste Martijn,

  Ik heb in 2008 een HK AVR347 aangeschaft waar ik zeer tevreden over ben. HK heeft daarna voor deze receiver een update uitgebacht met oa 24p en DTS-HD ondersteuning. Ik heb de update wel gedownload, maar durf het ondanks de uitleg op de HK website niet aan om het zelf te doen. Waar zou ik een dergelijke update kunnen laten uitvoeren? De winkel waar hij vandaan komt is overigens falliet dus daar kan ik niet heen.

  grt en bedankt! Hugo

  • Martijn Chel
   08 mei, 2012 om 23:09

   Hoi Hugo,
   In principe kan er met een update weinig mis gaan. Als het mis gaat ligt het aan de software en zal dit ook bij een winkel gebeuren. Ik zou het toch zelf proberen. Zou niet weten waar je het kunt laten doen. Of je moet ergens een hifi winkel vinden en dan betaal je ervoor. Andere ergens een berichtje op een hifi forum plaatsen of er iemand in de buurt woont.

 73. Ronald
  23 mei, 2012 om 19:35

  Goede avond,

  Ik ben in het bezit van een Onkyo TX-NR709.
  Naar mijn mening een top receiver. Alleen heb ik wel een vraag:
  Heb een Blu-Ray player (tevens te gebruiken voor 3D) van Sharp omdat ik een Sharp TV heb. Ik probeer Blu-Ray player middels HDMI kabel 4.1 aan de Receiver te koppelen wat uiteraard lukt, maar het lukt me niet om beeld te krijgen omdat de onkyo de speler niet herkend.
  Wat kan het zijn en misschien heeft u een tip wat ik zou kunnen doen.

  Ik heb de HDMI kabel in de juiste HDMI ingang van de reveiver gestopt.

  Gr. Ronald

  • Pjotr22
   23 mei, 2012 om 22:37

   Heb je al gekeken op Google ‘onkyo & hdmi? (en dus geschrokken…)

   • Ronald
    27 mei, 2012 om 18:01

    Pjotr22,

    Ik ben eruit!!
    De onkyo had geen HDMI uitgang gekozen.
    Ik heb handmatig een HDMI poort in het systeem aangegeven en dat werkte.
    Ik ben geheel blij.

   • Pjotr22
    28 mei, 2012 om 9:55

    Goed bezig Ronald

    Maar nu ik… alsof ik de goden verzocht heb! ik heb handshake probleem met mn nieuwe Marantz sr7005!!
    (mn oude sr5002 had dit issue niet :-S)

  • Martijn Chel
   23 mei, 2012 om 23:27

   Dat is inderdaad een vreemd verhaal, maar klinkt bekend zoals Pjotr22 aangeeft. Google inderdaad en bij geen oplossing direct terug naar Onkyo.

 74. Ramon
  25 mei, 2012 om 0:03

  Beste Martijn,

  Ik, Ramon een absolute leek op dit gebied, ben van plan om een nieuwe home cinema set aan te schaffen en heb min of meer al besloten dat het de AVR 165 receiver wordt van Harmen Kardon en de speakerset HKTS 16 van hetzelfde merk. Is dat naar jouw mening aan te bevelen?

  Nu heb ik een voor mij nog belangrijkere vraag. Voormelde receiver heeft geen ethernet, maar is dat noodzakelijk als je ook wel eens een film van je pc op je tv (die wel weer ethernet heeft) wilt bekijken met uiteraard het geluid over de home cinema set. Volgens sommigen die ik hierover gesproken heb is ethernet op de receiver niet nodig hiervoor, volgens anderen weer wel…

  Ben benieuwd naar je reactie. Ik ben je bij voorbaat erkentelijk voor je advies!

  Groet Ramon

  • Martijn Chel
   25 mei, 2012 om 0:30

   Beste Ramon,

   Het ligt helemaal aan je wensen, ervaringen en budget of dit een goede set is. Daarbij is het sowieso verstandig de set eerst te beluisteren.
   Dat gezegd hebbende is Harman Kardon zeker goede kwaliteit en kun je hier goed mee vooruit.

   Wat betreft het ethernet. Als je media vanaf je PC via de set wil weergeven middels streaming (DLNA) dan heb je een ethernet poort of wifi nodig.
   De andere mogelijkheid is alleen om de content of pc fysiek aan te sluiten.

  • Martijn Chel
   25 mei, 2012 om 0:31

   Als je TV overigens wel over streaming mogelijkheden beschikt kun je een audio kabel van de tv naar de set leggen om audio bij de gestreamde content over de speakers te laten weergeven. Dit zal alleen geen surround geluid zijn.

   • Ramon
    25 mei, 2012 om 19:49

    Bedankt! We gaan er mee aan de slag!

 75. Ronald
  27 mei, 2012 om 18:07

  Ik weet niet of dit een vraag op de juiste plaats is, maar stel hem wel.
  Heeft iemand ervaring met speakers van Teufel en het type L40(ultima 40).
  Ik vond de speaker mooi om te zien en de specificatie en revieuws waren ook naar tevredenheid.
  Ben alleen benieuwd of iemand ervaring heeft met de kombinatie
  Onkyo TX-NR709 / teufel ultima 40.
  thanks

 76. Marc
  04 juni, 2012 om 21:18

  Ik weet niet of hier op de juiste plaats ben.
  Ik ben volledig nieuw op dit forum en een volslagen leek op het gebied van receivers.
  Ik heb zaterdag een yamaha rx-a2010 gekocht. Nu ben ik al zover geraakt dat mijn tv speelt en ik internetradio heb ontdekt.
  Nu mijn vraag. De liedjes welke op mijn pc staan kan ik afspelen via de internet connectie (powerline adapters). Van mijn afbeeldingen zie ik de mappen staan en kan ik de mappen openen maar de afbeeldingen zelf zijn grijs en kunnen niet geselecteerd worden.
  Weet er iemand wat hiervan de reden kan zijn.
  Bedankt.

  • Martijn Chel
   05 juni, 2012 om 0:29

   Heb je gekeken of het bestandsformaat van de liedjes ondersteund wordt door de receiver? Dat zou kunnen.

 77. omer
  04 juli, 2012 om 10:27

  ik heb onkyo tx-nr809 , ik krijg echter niet ingesteld wil ik dolby hd en dts- hd te luisteren.

  ik heb volgende speakers aangesloten front links rechts center sur. links rechts en back sur.

  • Martijn Chel
   04 juli, 2012 om 12:07

   Hoe heb je de Blu-ray speler aangesloten en ingesteld? Deze moet middels HDMI en met bitstream audio ingesteld staan.

 78. Peter
  04 juli, 2012 om 12:06

  Goede middag Martijn. Heb een d8000 LED en een 671 Yamaha receiver die ik niet helemaal lekker op elkaar afgesteld krijg. Zo lukt het me niet om ARC werkend te krijgen en zou m,n 671 ook weer op fabrieks instellingen willen krijgen vanwege foute invoer. Moet ook zeggen dat ik veel mooier beeld heb wanneer ik externe bronnen rechtstreeks op m,n tv aansluit dan via de 671. Hoop dat jij me hiermee kan helpen. Bvd .Peter

  • Martijn Chel
   04 juli, 2012 om 12:09

   Hoi Peter,
   Dat is een lastige om zo te zeggen. Daarvoor zou ik echt in instellingen moeten kijken. Als je zegt dat het beeld zonder receiver beter is zou ik eens kijken naar welke beeldbewerking opties de receiver gebruikt en deze uitzettem. Fabrieksinstellingen zou in de handleiding moeten staan.

   • Peter
    04 juli, 2012 om 12:36

    Zo jij bent snel en thx daarvoor. Nou die handleiding is een schijfje en kan het daar nergens op vinden. Geluids opties te over maar beeld niet en was vergeten te vermelden dat m,n lipsync ook niet werkt dus denk dat ook te maken heeft dat m,n ARC niet werkt.

   • Martijn Chel
    04 juli, 2012 om 12:51
   • Peter
    04 juli, 2012 om 13:36

    Jahaa dit helpt zeker. Ik ga ermee aan de slag en bedankt Martijn.

   • peter v b
    11 juli, 2012 om 20:59

    Hey Martijn, Het probleem met het slechte beeld is opgelost door een andere HDMI kabel te gebruiken. Wist zelf niet beter dat een HDMI kabel het doet of helemaal niet, nou heb dus een kabel die niet helemaal werkt. Geeft nu prachtig beeld. Ben nu helemaal tevreden met m,n receiver. Maar die vraagt nu eigenlijk weer om krachtigere KEFjes. En zo blijven we bezig:)

   • Martijn Chel
    11 juli, 2012 om 21:15

    Dat is goed om te horen! En ja.. Ik ken het 🙂
    Succes!

 79. omer
  06 juli, 2012 om 10:10

  ik heb sinds kort onkyo TX-NR809 gekocht prima apparaat,

  ik krijg optisch aangesloten audio gluid niet ingesteld , satellit tuner heb ik naar tv aangesloten en gluid optische aangesloten naar receiver , BD/Bluray aangesloten met HDMI direct naar receiver en receiver HDMI uit naar tv toe.HDMI aangesloten beeld en gluid werkt prima.

  • Martijn Chel
   06 juli, 2012 om 10:20

   Beste Omer,
   Dat is lastig te zien vanaf hier. Er lijkt een instelling niet correct te staan bij de receiver of de tuner. Staat hier bij beiden digitaal optisch aan?

 80. cor
  10 juli, 2012 om 15:41

  Hallo allemaal, hier een vraag van een complete leek qua aansluiten van apparatuur. Helaas vandaag mijn Pioneer LX75 op marktplaats gezet omdat ik deze, door de gigantische aansluit mogelijkheden niet meer aan de praat krijg. Dit ligt geheel aan mij maar voordat ik weer geld ga uitgeven de volgende vraag:
  Zijn er receivers te koop met een heel goed geluid die gewoon simpel zijn aan te sluiten en zonder allerlei gadgets. (internet radio, live streaming, aansluiten op draadloos netwerk, etc, etc.)
  De reiceiver moet meerdere HDMI aansluitingen hebben.
  Verder zoek ik minimaal een 7.1, Aan te sluiten speakers: front Kef Q50 en Kef KHT 3005 surround.
  Alle suggesties zijn welkom.

  Cor

  • Peter
   10 juli, 2012 om 20:18

   Hi,

   Vraag iemand het voor je in te stellen!

   Voor het geval je het toch zelf wil doen:
   neem geen Onkyo, die zitten vol gadgets en instellingen, ze schijnen niet voor leken bedoeld te zijn.

 81. Hans
  11 juli, 2012 om 1:32

  Hoi Beste mensen,
  Wil beginnen met te zeggen dat ik dit een hele duidelijke en vriendelijke site vind, hoop dat ik hier wat antwoorden kan vinden !
  Ik heb een vraag over m’n subwoofer (magnat omega 250)
  deze zit op m’n versterker onkyo ts-ds595 en heeft altijd goed gewerkt.
  Nu heb ik een samsung D6530 tv erbij aangesloten en sindsdien is hij kuren gaan vertonen en is ermee gekapt, de lampjes branden maar krijg geen geluid meer.
  Ik weet dat het geen recente app.zijn maar heb er wel altijd schik van gehad en blijf er enthousiast over.
  Heeft hij nu z’n tijd gehad of is ie nog te repareren en zou dit te maken kunnen hebben met die nieuwe tv.
  Ben overigens nog flink aan het stoeien om mijn onkyo optimaal aangesloten te krijgen op mijn nieuwe tv, pfff wat een mogelijkheden.
  Hebben jullie ervaring met deze combinatie ?

  Met vriendelijke groet,
  Hans.

 82. Remco
  04 augustus, 2012 om 19:49

  Beste,

  ik heb een vraag, ik heb net de denon 2313 binnen maar zit met 2 dingen:

  hoe stream ik internet muziek zoals youtube of spotify of iets van puna.nl naar me receiver en dus speakers? of moet ik echt een kabel hiervoor gebruiken?
  via windows media player lukt het me wel gewoon muziek te streamen 🙁

  en het zelfdegeld voor films streamen hoe krijg ik dat voor elkaar?

  ik heb een windows 7 pc 64x

  • Martijn Chel
   04 augustus, 2012 om 19:56

   De streaming functie geldt puur voor audio. Dus video kun je niet middels de receiver streamen.
   Als je spotify of YouTube (muziek wilt streamen) moet dit via een ander apparaat, bijvoorbeeld je PC, waarvan de audio output weer naar de receiver gestreamd wordt.
   Wil je beeld weergeven, dan zul je media via de USB of HDMI poorten weer moeten geven.

   • Remco
    04 augustus, 2012 om 20:30

    Martijn,

    owkey bedankt voor de info. maar hoe kan ik dan vanuit mijn pc muziek horen door me speakers die aan me receiver zit, ik kan niet bij mijn pc instellingen geluid de denon receiver selecteren.

    dit omdat hij hem niet zo herkend.

    is hier een instelling voor?

   • Martijn Chel
    05 augustus, 2012 om 12:43

    Ik durf het zo niet te zeggen hoe dat op Windows werkt. Volgens mij moet audio die richting de receiver gaat perse via de mediaspeler afgespeeld worden.

   • Remco
    05 augustus, 2012 om 22:57

    bedankt voor je inzet, ik ga dan even verder zoeken…er moet een oplossing voor zijn:p

   • Nico Biersteker
    13 september, 2012 om 23:07

    Hallo Martijn.

    Dat moet je me toch even uitleggen: er zit op de Denon 2313 een DLNA-functie dus kan je toch verbinding maken met het internet en dus ook met Spotify e.d. (via je netwerk) ?

   • Martijn Chel
    13 september, 2012 om 23:39

    Hoi Nico,
    Klopt wat je zegt. Inderdaad via je netwerk. Maar, je moet wel een host hebben en dat is dan je PC (of een ander apparaat). Op de receiver zelfs zit geen spotify app of een browser. Deze gebruik je op het andere apparaat en de audio stuur je dan naar de receiver.

 83. Anko
  17 augustus, 2012 om 16:57

  Goedemiddag,

  Ik ben van plan een receiver te kopen met 7.1 mogelijkheid. Nou vroeg ik mij af of ik wel een 5.1 opstelling kan blijven gebruiken? Dus dat twee poorten onbenut blijven.

  Groet Anko

  • Martijn Chel
   17 augustus, 2012 om 17:31

   Dat kan zeker! Geen probleem.

 84. Bart van de Bovenkamp
  26 augustus, 2012 om 11:51

  Hallo Martijn,
  Hoe kan ik mijn home cinema set aansluiten op mijn pc? Ik heb geen optische ingang in mijn pc.
  Wel een HDMI maar als ik die in mijn receiver doe en in mijn pc gebeurt er niks… Ik zie hem ook niet tussen audioapparaten staan, enig idee hoe ik dit kan fixen?

  Bij voorbaat dank!

  Groeten,
  Bart van de Bovenkamp

  • Martijn Chel
   26 augustus, 2012 om 12:01

   Dag Bart,
   Dat hangt af van welke home cinema set met welke aansluitingen/features en de mogelijkheden van je PC.
   Via een kabel wordt het lastig want volgens mij is de HDMI poort op je PC een ingang, niet waar?
   Het makkelijkst is je PC draadloos (via DLNA) verbinden met de home cinema set maar dan moet deze dat wel ondersteunen.
   Een andere optie is de PC via een VGA of HDMI kabel op je TV aansluiten, als extern beeldscherm dus.

  • Nico Biersteker
   13 september, 2012 om 22:51

   Hallo Bart.

   Op mijn Compaq laptop zit ook een hdmi-aansluiting en daarop werkt het prima als ik ‘m rechtstreeks met een hdmi-kabel aansluit op mijn Denon AVR-2309 (beeld én geluid).
   Heb je al naar je geluidsinstellingen in je pc gekeken ?
   Als je een hdmi-uitgang hebt (want dat is het volgens mij, geen ingang) moet je toch ook je beeld- en geluidsinstellingen hierop kunnen aanpassen ?
   Volgens mij kan je je de kosten van een geluidskaart besparen…
   Je moet dan uiteraard in je receiver nog wel de juiste hdmi-ingang selecteren, maar dat lijkt me een open deur..Succes !

   • Martijn Chel
    13 september, 2012 om 23:40

    Vaak is dit wel een ingang, dus vandaar. Maar bij een uitgang is het verhaal inderdaad eenvoudiger.

 85. Bart van de Bovenkamp
  26 augustus, 2012 om 12:20

  Sony DAV-DZ340 maar de HDMI aansluiting daarvan is alleen maar een uitgang las ik net… dus dan is dat het denk ik… Nu zal ik denk ik een geluidskaart erin moeten laten zetten met een optische ingang of uitgang (ik heb geen idee hoe dat zit)

  Weet jij een goede geluidskaart die 5.1 ondersteund met een optische (ingang of uitgang welke ik nodig heb) en die niet te duur is, want ik als student heb het niet te breed..

  • Martijn Chel
   26 augustus, 2012 om 12:48

   Helaas heb ik van geluidskaarten vrij weinig verstand.

 86. Hendrik
  05 september, 2012 om 12:44

  Dag Martijn,

  Een tijdje geleden heb ik een Denon receiver (AVR 1912) en een Denon blu ray speler (DBP 1611 UD) gekocht. De blu ray speler heb ik via een Hdmi kabel aangesloten op de receiver. De receiver is met een hdmi kabel aangesloten op de TV (Panasonic TX-L32DT30). HDMI kabel: 1.4 kabel, ethernet.

  Het lukt me niet om een goed beeld te krijgen. Het beeld stoort erg. Dit probleem ontstaat niet als de blu ray speler direct op de tv wordt aangesloten. Nadeel daarbij is dat voor het afspelen van van een cd de tv aan moet staan.

  Kun je me advies geven over hoe dit opgelost kan worden?

  Groet, Hendrik

  • Martijn Chel
   05 september, 2012 om 13:17

   Hoi Hendrik,
   Dat is altijd erg lastig om zo te zeggen. Het lijkt me dat er dan iets in de receiver niet helemaal goed gaat, maar wat dat is durf ik niet te zeggen. Slecht beeld is niet iets wat naar mijn idee door een instelling of kabel kan komen.
   Als je de TV aan moet zetten om een CD af te spelen staat er wel een instelling fout. Daarvoor moet je even in de menu’s zoeken.

   • Hendrik
    08 september, 2012 om 14:46

    Hoi Martijn,

    Het bleek aan de HDMI kabel te liggen. Een kabel van €20,- was niet duur genoeg. Een kabel van €70,- geeft nu een perfect beeld. Het signaal van de receiver blijkt ‘gevoeliger’ te zijn dan een signaal dat direct van de blu ray speler af komt.

    groet, Hendrik

 87. Martijn
  19 september, 2012 om 20:59

  Hallo Martijn,

  Ik heb een Sony STR-DB 1080 (van voor de tijd met HDMI etc), en heb hieraan momenteel een 10 jaar oude Sony TV gekoppeld. Samen met een PS3 en een Sony DVP NS905V dvd/cd/sacd speler.
  Nu wil ik echter overstappen naar een modernere LED TV (Samsung), en daar ook nog een digitaal UPC kastje bijnemen. Ik heb geen idee of al deze randapparatuur nog gaat werken met de nieuwe tv.

  Idee is dat straks de 905, de PS3 en de UPC-kast signaal kunnen uitzenden naar de tv (beeld), en dat ik van zowel alle 3 de randapparaturen als van de tv zelf het geluid zo goed mogelijk kan weergeven via de versterker richting boxen.
  Heb je enig idee of dit haalbaar is en op welke wijze? (welke type kabels).

  • Martijn Chel
   19 september, 2012 om 21:08

   Hoi Martijn,
   Dat zou moeten kunnen wanneer je versterker over voldoende digitale inputs beschikt. Zowel de digitale UPC decoder als de dvd speler en de ps3 kunnen met een digitale audio kabel verbonden worden. Qua beeld kan ze dan allemaal direct naar de tv.
   Je moet alleen even checken welke digitale uitgangen de decoder, dvd speler en ps3 hebben. Die moeten dan beschikbaar zijn op de receiver.
   Geluid van tv programma’s komt via de UPC decoder dan.

   • Martijn
    19 september, 2012 om 21:24

    Hoi,

    Als ik de handleiding bekijk van de receiver, zie ik 3 optical ins: dvd/ld, tv/sat en md/dat, daarnaast ook nog een md/dat optical out en een een dvd/ld coaxial in. Geen idee of dat dus gaat werken helaas. moet ik dan HDMI draadkoppen aan de zijde van de randapparatuur hebben en optical links aan de kant die de receiver inmoeten? Of bestaan die niet? Ik wil niet te veel kwaliteitsverlies door convertors etc.

   • Martijn Chel
    19 september, 2012 om 22:12

    Hoezo geen idee of dit gaat werken? Je zegt het zelf al; drie optische ingangen en 1 coaxiale ingang. Nu even kijken wat de andere apparaten voor uitgang hebben en of het dus past. Je hoeft niks met HDMI richting de receiver te doen, alleen richting de TV als je dit wilt (upc decoder).

   • Martijn
    24 september, 2012 om 22:31

    Hoi Martijn, advies van winkel was om geluid van dvd naar receiver te laten zoals het nu is (5.1 vdHul kabels). Voor UPC kastje en ps3 zou een HDMI naar tv moeten, en van tv een optische kabel naar receiver (omdat die geen HDMI ingangen heeft) om geluid van ps3 en tv over de receiver te krijgen. Kan dit idd of krijg ik dan veel kwaliteitsverlies ( omdat opeens de tv ertussen zit)?

   • Martijn Chel
    24 september, 2012 om 22:43

    Hoi Martijn,
    Dat van de DVD speler naar de receiver kan, hoeft niet perse. Dus ok, dat zou je kunnen doen. Ik snap alleen niet waarom de UPC decoder ende PS3 eerst naar de TV moeten en dan naar de receiver. Waarom zou je dat doen als je ook rechtstreeks van de PS3 en decoder naar de receiver kan (via optische kabel)? Omslachtig, onnodig en naar mijn idee een slecht advies.

   • Nico Biersteker
    24 september, 2012 om 22:51

    Helemaal met je laatste reactie eens Martijn; wat een kul-advies van die winkel.
    Gewoon alles rechtstreeks aansluiten op je receiver met een Toslink kabel, dat geeft de beste geluidskwaliteit !

   • Martijn
    24 september, 2012 om 22:53

    Dank voor je snelle reactie. Was handig omdat t 1 kabel scheelde en je met 1 stand op receiver 2 apparaten kon weergeven. Maar als ik jou hoor zat ik dus goed met m’n aanname en is dus de volgende truc beter: van ps3 en UPC beeld via HDMI naar tv, en geluid via 2 directe optische naar receiver. Receiver ondersteunt toch nog geen 3D. En op deze manier krijg ik toch voor deze receiver het beste geluid vanuit m’n ps3 en UPC?

   • Martijn Chel
    24 september, 2012 om 22:55

    Het lijkt me juist handig als ze niet op dezelfde input zitten. Ik ken de receiver niet uit m’n hoofd maar dan kun je het volume standaard afstellen (verschilt wellicht per bron). Maar, inderdaad. Dat is het beste. Dat het één kabel scheelt zal best maar die paar euro zou ik voor de betere kwaliteit en minder kans op interferentie overhebben.

   • Martijn
    24 september, 2012 om 23:01

    Martijn bedankt, ik ben er uit! Top dat je zo snel reageerde, top geholpen!

 88. Martin
  23 oktober, 2012 om 21:50

  Hallo,
  ik heb een Onkyo TX-NR709 en een probleem met afspelen van 3d. Als ik een 3d film afspeel op mijn mediaspeler via mijn versterker naar mijn beamer krijg ik geen 3d beeld. als ik de beamer rechtstreeks aansluit op mijn mediaspeler heb ik perfect 3d beeld (alleen geen goed geluid).
  ik gebruik allemaal goede 1.4 kabels. ik denk dus dat er iets verkeerd staat ingesteld in mijn versterker, maar heb ik geen idee wat dat zou kunnen zijn. iemand een suggestie?
  Groet, martin

  • Martijn Chel
   23 oktober, 2012 om 23:38

   Dat is lastig in te schatten, ook aangezien ik de instellingen niet direct ken. Heb je andere HDMI inputs geprobeerd?

   • Martin
    24 oktober, 2012 om 0:00

    Ja, die heb ik geprobeerd, maar zonder resultaat.

 89. Leon
  31 oktober, 2012 om 16:25

  Hallo,

  Door het overlijden van mijn homecinema set SAMSUNG HT-P1200 ben ik op zoek naar wat nieuws… voorkeur is dat het mooi geluid is.
  Nu heb ik 2 sets gevonden wat me wel aanspreekt, maar ik hoor diverse geluiden van mensen qua op en aanmerkingen:
  Set 1:
  bose acoustimass 10 i.c.m. pioneer vsx821
  – gaat Bose vervormen als je het geluid eens hard wil zetten? (gerucht)

  Set 2:
  Harman Kardon BDS 770 of 870
  – te weinig vermogen per kanaal?

  Mijn voorkeur ligt bij de Bose speakers omdat deze mooi klein zijn, maar vervormen van geluid is het laatste wat ik wil…

  Wie heeft met bovenstaand ervaring en kan mij tips geven??

  Met vr gr

  Léon Leeraar

  • Martijn Chel
   31 oktober, 2012 om 16:50

   Ik heb een aantal Bose speakers gehoord en gezien en hoewel ze niet mijn favoriet zijn klinken ze zeker niet slecht. Het vervormen heb ik nooit echt gehoord of meegekregen, maar elke speaker heeft zijn max. Ik denk dat beide ‘problemen’ die je noemt pas echt hoorbaar zijn (als ze er zijn) wanneer je het volume echt ver opendraait, maar wie doet dat.

 90. peter
  03 november, 2012 om 0:05

  goedenavond ik heb een moelijk systeem denk ik, maar ik hoop wel dat iemand mij kan helpen, om het goed voorelkaar te krijgen .

  onkyo tx-sr 576- 3 hdmi in – 1 hdmi uit en nog 2 optische uitgang
  media speler himedia 1 hdmi en 1 optische uitgang
  tv panasonic 3d tv 4 hdmi ingangen 1 ARC hdmi
  panasonic blu-ray 1 hdmi 1 optische uitgang
  Humax 5200c 1 hdmi 1 optische uitgang

  en het lukt me niet om alles aan te sluiten, en dat het geluid en beeld ook goed doorkomt, zal boven even proberen uit te leggen hoe het nu zit

  van de Humax 5200c gaat hij naar de tv hdmi aansluiting, en de optische kabel gaat naar de onkyo. media speler himedia, gaat hdmi naar onkyo, in hdmi.en ook aldoor de optische kabel gebruik ik er ook bij, anders heb ik geen dts geluid, klopt dat?ik hoop dat je er uit komt wat ik schrijf, oja heb de tv waar de arc hdmi opstaat naar de onkyo lopen uitgang

  • Martijn Chel
   03 november, 2012 om 12:10

   Hoi Peter,
   Vanuit welke bronnen kijk je 3D? Want de receiver heeft geen 3D ondersteuning.
   De bron waarmee je 3D kijkt moet je direct middels HDMI met de TV koppelen. Via de optische kabel kun je de bron voor het geluid aan de receiver koppelen maar dan heb je inderdaad geen HD audioformaten als DTS-HD.
   De rest kan middels HDMI naar de receiver. Vanuit de receiver gaat er één HDMI kabel naar de TV.

   • peter
    03 november, 2012 om 15:02

    hoi Martijn.
    bedankt voor je snelle reactie.
    ik kijk vanaf mijn media speler 3d, en vanaf de panasonic blu-ray 3d

   • Martijn Chel
    03 november, 2012 om 15:05

    als je zoveel 3D kijkt zou ik toch aanraden naar een nieuwe receiver te kijken. Het is zonde dat je dan geen HD audiokwaliteit kunt weergeven.
    Maar, als je het zo houdt dan zullen beide bronnen met HDMI richting de TV moeten en optisch richting de receiver.

   • peter
    06 november, 2012 om 19:23

    Hoi Martijn

    ik heb inmidels de Onkyo TX-NR414 gekocht, en nou wil ik graag alle apparatuur op deze onkyo aansluiten,om ook van HD audioformaten als DTS-HD te kunnen krijgen,zou je mij tips kunnen geven hoe ik dit moet aansluiten?, heb hem namelijk vandaag net gekocht

   • Martijn Chel
    06 november, 2012 om 19:28

    Hoi Peter,
    Dat kan heel kort; HDMI! 🙂
    Dat is wat je nodig hebt. Dus alle bronnen (spelers, consoles, etc.) via HDMI naar de receiver en één HDMI kabel vanuit de receiver naar de TV. Dat is de beste manier.

   • peter
    06 november, 2012 om 21:47

    Hoi Martijn nog 1 vraag.
    ik hoef dan geen optische kabel meer te gebruiken? van alle bronnen naar de receiver Hdmi, en die ene HDMI cabel die gaat dan van de Tv naar(Arc Hdmi)naar receiver HDMI uitgang met ARC.
    is het een goeie keuze geweest de Onkyo TX-NR414 te kopen? aangezien je veel verstand van receiver,s hebt.

   • Martijn Chel
    06 november, 2012 om 22:03

    Als alles via HDMI aangesloten kan worden niet nee.
    Ik heb de receiver zelf niet getest maar Onkyo is bijna nooit een slechte keuze. Goed geluid en veel features.

 91. kristof
  05 november, 2012 om 10:17

  Beste,

  even een vraagje betreffende home cinema set up en receiver:

  ik heb een blueray DVD speler van Samsung en zou graag binnenkort uitbreiden met een home cinema systeem.

  heb ik een receiver nodig of een versteker? of kan beiden?

  Op een receiver kun je ook belgacom tv,xbox enzo aansluiten die dan het beeld gaat doorsturen, wat is het voordeel hiervan,waarom is dit nodig? zo ja hoe moet ik dit aansluiten? is het dan hdmi kabel van xbox, dvd speler en belgacom tv naar receiver en van receiver een hdmi kabal naar TV?

  Kan ik op een receiver achteraf nog een docking station voor ipod aansluiten? of moet ik dat aansluiten op mijn blue ray?

  Voorlopig zie ik de bomen niet meer door het bos dus elke raad en tips zijn meegenomen!

  Alvast bedankt!

  • Martijn Chel
   05 november, 2012 om 16:06

   Het verschil tussen een versterker en receiver vind je hier;
   http://www.homecinemamagazine.nl/home_cinema/receiver/
   Ook vind je op deze pagina alles wat een receiver kan;
   http://www.homecinemamagazine.nl/home-cinema-informatie-gids/

   Kort gezegd; een receiver is een hub. Daar sluit je al je bronnen (zoals de belgacom box en xbox) op aan, liefst middels HDMI. Vervolgens gaat er één kabel vanuit de receiver naar de TV. Voordelen; maar één kabel richting je TV, geluid en beeld via één kabel richting de receiver, en je kunt gemakkelijk schakelen tussen alle bronnen via de receiver.
   Kortom; een receiver is de beste keuze. Hier kun je alles op kwijt dat je hebt.
   Lees ook;
   http://www.homecinemamagazine.nl/2011/12/waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-av-receiver/

   • kristof v v
    05 november, 2012 om 18:31

    Beste Martijn,

    alvast bedankt voor het antwoord! maar dan stel ik mij de vraag als ik alles via een receiver doe, dan moet ik altijd de receiver opzetten(dus ook home cinema) als ik bv naar belgacom tv kijk, of xbox speel, dan kan ik bijvoorbeeld niet meer gwn tv kijken zonder home cinema?

    voor de receiver als ik het goed begrijp: ik moet dus gwn zien dat er 3x een hdmi aansluiting op zit en 1x hdmi uit?

    er werd ook gezegd dat je best een receiver koopt met LAN mogelijkheid maar als je Blueray speler deze mogelijkheid heeft, werkt dit dan ook zo?

    Ik heb ook ergens gelezen dat je moet kijken of je blue ray speler compatibel is met je receiver? of is dit zever?(ik heb een samsung BD-C6600 Blu-ray speler met een 7,1 – kanaals Analog Audio Outputs, AV-uitgang HDMI V.1.3) moet ik dan op iets heel specifieks letten bij een receiver of is enkel hdmi aansluitingen het voornaamste?

    Als ik een ipod(docking station) wil aansluiten doe ik dat dan op de blueray speler of op de receiver?

    mijn excuses voor de vele vragen, maar heb al heel wat gelezen op het web maar kan er niet goed meer aan uit:)

   • Martijn Chel
    05 november, 2012 om 18:45

    Bij sommige receivers wel aangezien die in stand-by stand audio en video soms door kunnen sturen, maar over het algemeen is het wel de bedoeling dat je set aanstaat. Als je dat niet wilt moet je de audio via een aparte kabel naar de receiver leggen en sluit je de bron direct aan op de TV.
    Als jij de komende jaren aan drie hdmi ingangen genoeg denkt te hebben dan is dat voldoende. Ik zou wat ruimer denken.
    Je derde vraag snap ik niet, maar LAN (of draadloos) zit er in 9 van de 10 gevallen op en ik zou er wel voor kiezen ivm firmware updates.
    Blu-ray speler is altijd compatibel met de receiver, maar als je de audio los wilt aansluiten dan moet je wel een receiver vinden die kan aansluiten op de audio-uitgang van de Blu-ray speler (in 99% van de gevallen geen probleem).
    Als er HDMI op zit werkt het maar dit moet wel met 3D ondersteuning zijn (als je 3D wilt kijken).
    iPod dock sluit je aan op de receiver, hoe precies ligt aan de uitgang van het dock.

   • kristof v v
    05 november, 2012 om 20:19

    Martijn,

    ik denk dat ik de audio via een aparte kabel naar de receiver ga leggen. Ik heb namelijk niet altijd home cinema nodig(voor mij persoonlijk dan) dan sluit ik de bron(bv belgacom tv) gwn aan via hdmi aan de tv en via een optionele kabel(weet je ook hoe deze noemt?) aan op de receiver. Kan ik dit zo doen voor TV en blue ray?

    Heb ik voor deze opstelling dan wel een AV receiver nodig of kan dit dan wel via een gewone versterker?

    bedankt!

   • Martijn Chel
    05 november, 2012 om 20:22

    Dat kan. Je kunt bronnen dan qua audio digitaal (optisch of coaxiaal digitaal) of analoog (tulp) aansluiten. Let wel dat je dan dus voor het beeld op de TV moet schakelen én op de receiver. Maar, dat kan inderdaad.
    Ik zou gewoon een receiver kiezen, dan heb je ook nog een tuner, kun je altijd vooruit als je wilt uitbreiden en heb je vaak extra features voor streaming van media e.d.

   • kristof
    06 november, 2012 om 9:43

    “Dat kan. Je kunt bronnen dan qua audio digitaal (optisch of coaxiaal digitaal) of analoog (tulp) aansluiten. Let wel dat je dan dus voor het beeld op de TV moet schakelen én op de receiver. Maar, dat kan inderdaad.”

    wat bedoel je hier juist mee? Dan kan ik toch gwn tv kijken met geluid van TV zonder receiver en home cinema en indien ik wens zet ik de receiver op met home cinema, of niet? ik moet toch niet altijd receiver opzetten als ik gwn naar tv wil kijken met geluid van tv ofwel?

   • Martijn Chel
    06 november, 2012 om 10:17

    Klopt.
    Maar ik bedoel hiermee dat wanneer je wel het geluid via de home cinema wilt, dus op zowel de TV als de home cinema moet schakelen. Dit omdat alles ‘los’ verbonden is.

 92. joey
  05 november, 2012 om 15:33

  Beste Martijn,

  Laatst heb je mij al enorm geholpen met mijn aanschaf, waarvoor dank. Ik heb er dagelijks plezier van.

  Nu heb ik een vraagje waar ik hoop dat jij mij weer mee kunt helpen. Als ik 1080p bestanden afspeel via:
  PC > 10 meter hdmi 1.4 > ONKYO HTR-548 receiver > 2 meter hdmi 1.4 > Philips 8000 serie = dan zit er een hele lichte ruis op de TV. Ik neem vooralsnog aan dat dit licht aan de afstand die het zwaardere bestand moet afleggen, want bij minder zware bestanden heb ik dat niet.

  Mijn vraag: Heeft een hdmi versterker zin of welke oplossing zou je aanraden (kabel korter gaat niet ;))

  • Martijn Chel
   05 november, 2012 om 16:08

   Hoi Joey,
   Dat is een lastige want met kabel is wel gewoon het beste en versterkers helpen niet altijd.
   Wat je zou kunnen proberen is een draadloze HDMI verbinding;
   http://www.homecinemamagazine.nl/2012/05/het-beeld-van-je-laptop-of-pc-draadloos-naar-je-tv-versturen/
   Ik heb er redelijk goede verhalen over gehoord, mits er binnenshuis weinig interferentie is en er geen al te dikke muren tussen zitten.

   • joey
    05 november, 2012 om 20:46

    Nadeel hiervan is dat de receiver niet direct zijn input krijgt en dat ik een wifi dommel van Philips zou moeten kopen. Klinkt het wel aannemelijk dat het aan de lengte van de kabel ligt?

    Een versterker gewoon proberen kan ook nog, vanwege de retour wetgeving.

   • Martijn Chel
    05 november, 2012 om 21:28

    Waarom krijgt de receiver niet direct zijn input? Je vervangt de kabel alleen voor een zender en receiver. De receiver wordt weer middels HDMI met de receiver verbonden. Het principe blijft dus gelijk en daar heb je geen dongel voor nodig.
    Mij lijkt het inderdaad aannemelijk. HDMI signalen en ruis zijn dingen die niet vaak samen gaan omdat het digitaal is. Die keren dat ik er van gehoord heb lag het aan de kabel, maar niet omdat de kabel kapot was, puur aan de lengte. Natuurlijk is het geen garantie, maar kun je het niet testen?
    Je PC of laptop voor even dichtbij zetten met een korte kabel en dan kijken of de ruis er nog is.

  • kristof
   12 november, 2012 om 11:39

   Beste,

   heb een vraagje, heb namelijk dezelfde receiver, heb je toevallig ook een blue ray aangesloten op de receiver via hdmi? werkt deze bij u? heb je daar iets speciaal moeten voor aanpassen qua instellingen?

  • john van der hulst
   20 november, 2012 om 22:53

   Ben ik benieuwd welk merk kabel je nu hebt ik vrees dat ie niet van hoogwaardige kwaliteit is en dat zou het euvel wel eens kunnen. Bij 10 mtr hdmi ga je namelijk bij goedkope kabels sneller inleveren in beeld kwaliteit.

 93. kristof
  06 november, 2012 om 13:53

  Martijn,

  ok cva, is al een heel stuk duidelijker voor mij…

  maar je zegt dat ik de bronnen dan qua audio digitaal (optisch of coaxiaal digitaal) of analoog (tulp) moet aansluiten. Welke optie is de meest aangewezen(beste kwaliteit) van deze drie?

  moet ik dit dan doen voor alle bronnen op deze manier of is het voldoende als ik bv belgacom tv,xbox en blueray aan de tv koppel met hdmi en dan één van de drie boven genoemde aansluitingen maak op de receiver of moet ik dit 3 maal doen(dus de 3 bronnen met hdmi naar de tv+de 3 bronnen met een andere aansluiting naar receiver)?

  • Martijn Chel
   06 november, 2012 om 14:22

   Qua digitaal is er in principe geen verschil tussen optisch en coaxiaal digitaal. Dat kan beiden dus. Digitaal heeft sowieso de voorkeur.
   Je moet ze inderdaad alle drie aansluiten want anders gaat er geen audio richting de receiver.

 94. Frank
  08 november, 2012 om 21:51

  Ik heb onkyo tx-nr708 aangesloten met kabel op wifi router, een pc met vista waarop ik muziek heb staan ( en itunes en mediaplayer 11) aangesloten met kabel op wifi router. Via pc heb ik zicht op onkyo en kan ik bv ook de kanalen/stations instellen voor internet radio.
  Nu wil ik via onkyo mijn muziek vanaf pc afspelen. Handleiding onkyo geeft wel aan dat dit zou kunnen met mediaplayer12, echter deze is niet voor vista beschikbaar. Ik krijg op onkyo onder netwerk geen computer of netwerk in beeld ( terwijl internetradio het gewoon goed doet dus is er verbinding). Wie weet hoe ik via onkyo de muziek kan afspelen vwat op pc staat? Alle tips zijn welkom

  • Martijn Chel
   09 november, 2012 om 15:28

   Probeer eens een mediaserver te downloaden, bijvoorbeeld Twonky.

 95. willem
  11 november, 2012 om 14:32

  hallo
  ik heb sinds paar weken een onkyo av receiver TX-NR414
  maar weet niet met welke cabel ik mn laptop er op aan moet sluiten
  heb het nu gedaan via de koptelefoon uitgang naar pc aansluiting
  maar dan blijft het geluid van de laptop het wel doen
  is er ook een mogelijkheid het via usb- hdmi te doen of een andere manier vr gr willem

  • Joop
   11 november, 2012 om 15:09

   Willem, ik heb dat gedaan met een hdmi kabel. Als je dan bv. een film wilt bekijken moet je op de laptop HD audio output selecteren (rechts klikken op het geluidsicoontje in de taskbar en hd output als default zetten). De hdmi heb ik op mijn Onkyo receiver in de game input gestoken.

   • willem
    11 november, 2012 om 15:31

    hallo joop
    maar ik heb op mn laptop geen hdmi
    zou het van laptop usb naar receiver hdmi ook kunnen
    het beeld gaat direkt naar de tv

   • Martijn Chel
    11 november, 2012 om 16:11

    Middels USB gaat volgens mij niet. Dat is geen audio-output.
    Je wilt puur audio naar de receiver sturen? Dan is alleen de analoge uitgang de oplossing.
    Je kunt ook, als de receiver of TV daar over beschikt, de media streamen middels DLNA. Beide apparaten op het netwerk aansluiten en via een mediaplayer je materiaal streamen.

   • Joop
    11 november, 2012 om 15:44

    Ik ken alleen de constructie met de hdmi kabel. Misschien weet Martijn een oplossing voor je probleem. Sorry.

 96. Lies
  13 november, 2012 om 20:40

  Goedenavond,

  Ik heb een probleem. Ik heb een onkyo receiver txnr579 gekocht. Deze heb ik aangesloten op mijn sony bravia TV via HDMI. De HMDI kabel zit in de receiver via out en in mijn TV in ingang 2 (ingang 1 heb ik ook al geprobeerd). Ik krijg vervolgens een blauw beeld. De nieuwe DVD/ blue ray speler kan de sony tv wel vinden.

  Verder herkent de reciever mijn I-pod niet, terwijl hij dat wel zou moeten doen.

  Wie kan mij helpen?

  • Martijn Chel
   13 november, 2012 om 20:43

   Welke bron bekijk je als je een blauw scherm kijkt?
   Het ligt waarschijnlijk niet aan de receiver maar de bron.

 97. Lies
  13 november, 2012 om 20:47

  Dank voor je snelle antwoord. Ik bekijk HDMI ingang 2 (waar de kabel in zit) Hij staat op 1080 p.

  • Martijn Chel
   13 november, 2012 om 21:10

   Ok, maar wat wil je kijken via die ingang 2? Wil je een blu-ray film kijken of iets anders? Als je via de receiver geen bron kiest, bijv de blu-ray speler, dan is het logisch dat je een blauw beeld krijgt. Er is immers geen signaal.

   • Lies
    13 november, 2012 om 21:14

    Uhm ik wil gewoon TV bekijken, maar dan het geluid over mijn boxen laten spelen en niet over de Tv.

   • Martijn Chel
    13 november, 2012 om 21:24

    Aha, we komen er wel 🙂
    Maar, dan heeft dat niks met die HDMI ingang te maken.
    Kijk je TV via een mediabox van UPC of Ziggo (of een ander)? Of via de kabel in de TV?
    Bij de eerste optie kun je de mediabox op de receiver aansluiten (liefst via HDMI) en dan kun je dus TV kijken door je TV op die HDMI 2 ingang te zetten en gaat het geluid over je boxen.
    Bij de tweede optie moet je een audiokabel van de TV naar de receiver leggen zodat het geluid over de speakers gaat. Dit kan aan digitale of een analoge kabel zijn, het ligt eraan welke audio uitgangen de TV heeft.

   • Lies
    13 november, 2012 om 21:31

    Ok ben dus een behoorlijke leek. Maar heb dus een kaartje direct in mijn TV zitten van de KPN. In het raam zit een ontvanger van de KPN. Stop ik dan nu een audio kabel van mij tv naar de receiver?

   • Martijn Chel
    13 november, 2012 om 23:35

    Ja, dat zou moeten werken.

   • Lies
    14 november, 2012 om 8:49

    Ah super bedankt! Ik was gewoon in de veronderstelling dat alles via de HDMI kabel zou moeten gaan (dat was mij immers verteld). Maar het geluid gaat dus gewoon nog via een ordinaire audiakabel 😉 (wat heeft die HDMI speler dan voor zin, begreep dat het geluid via die kabel veel beter is :S)

    Nu het volgende probleem: mijn TV gaat aan als ik een cd wil laten spelen via mijn blu ray speler. Kan ik dat ook uit zetten?

   • Martijn Chel
    14 november, 2012 om 9:08

    Ja, er is nog een derde optie. Dat is HDMI ARC. Als beide apparaten hiermee overweg kunnen kan de audio via de HDMI kabel terug gestuurd worden naar de receiver. Dat zou je dus ook kunnen doen, maar dan moet je niet via HDMI TV kijken, alleen de receiver op TV input zetten.
    Dat de TV aangaat bij een CD heeft te maken met de HDMI opties. De receiver geeft een signaal door aan de TV.

 98. Lies
  13 november, 2012 om 20:48

  Ps ik zie dus wel beeld van het menu van de receiver op mijn TV

 99. Stefaan Verstraete
  15 november, 2012 om 16:10

  Hallo Martijn,

  ik heb het volgende probleem. Ik heb een Onkyo TX-SR313, een Panasonic DMP-BDT110 blu-ray speler en een Samsung LED TV.

  Als ik de blu-ray speler verbind met de Onkyo ondervind ik problemen. Geluid valt weg, sneeuw op beeld of totaal geen beeld,… Als ik de blu-ray speler rechtstreeks aanlsuit op de TV, heb ik geen enkel probleem. Heb al verschillende HDMI 1.4 kabels gebruikt maar probleem bleef. Ik ging er dus van uit dat het aan de Onkyo lag. Heb hem tot 2x toe teruggestuurd voor reparatie maar dit bracht geen verandering. Toen wat beginnen zoeken op internet en blijkbaar geeft de combinatie Panasonic/Onkyo wel vaker problemen. Ergens las ik dat ik het probleem kon oplossen door de digitale audio output in de blu-ray instellingen op PCM te zetten ipv bitstream (hierdoor is het de Panasonic blu-ray die de audio decodeert ipv de Onkyo, denk ik). Maar helaas, geluid en beeld blijven wegvallen. Ik ben echt ten einde raad. Weet jij hier raad mee?

  Alvast bedankt.

  Stefaan

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 18:02

   Hoi Stefaan,
   Dat is heel vervelend, maar nogal een specifiek probleem. Ik heb zelf helaas geen Onkyo en Panasonic gekoppeld dus kan ook niet 123 zien wat het zou kunnen zijn. Het lijkt iets te maken te hebben met de communicate (wellicht HDCP) maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik kan er even naar gaan zoeken maar ben bang dat ik op dezelfde resultaten kom als die jij gezien hebt.

 100. maurice
  20 november, 2012 om 22:09

  Hallo,

  ik heb een Onkyo TX-NR414 aangeschaft. Nu heb ik alleen een probleem met het maken van een draadloze internetverbinding. Als ik de verbinding heb ingesteld maakt hij wel verbinding, maar die is daarna dan ook direct weer weg. Als ik dan refresh zegt hij ‘connection failed’. Als ik dan weer opnieuw verbinding maak lijk ik weer verbinding te krijgen maar als ik het probeer te gebruiken (NET features) dan is het gelijk weer weg. Ik heb geen idee wat ik moet doen… Heb je een oplossing?

  • Martijn Chel
   21 november, 2012 om 0:09

   Probeer het kanaal van je router eens te veranderen, dat kan wel eens helpen.

   • Maurice
    21 november, 2012 om 8:39

    Hoi Martijn,

    hoe moet ik dat doen?
    En geeft dat dan geen probleem met mijn andere draadloze verbindingen (telefoon, ipad, laptop)?

   • Martijn Chel
    21 november, 2012 om 9:46

    Nee, dat zo in principe weinig uit moeten maken. Dat vind je bij de instellingen op je router zelf. Check de handleiding even.

  • john van der hulst
   21 november, 2012 om 1:27

   Je kan ook even checken of je dhcp van de receiver niet op off staat.

   • Maurice
    21 november, 2012 om 8:40

    De DHCP staat enabled dus dat is het niet. Het gekke is dat hij ook wel verbinding lijkt te maken. Er staat dan signal 82% en connection ok, maar als ik dat weer refresh zegt hij meteen weer connection failed.

 101. Leen
  29 november, 2012 om 15:47

  Ik heb een Denon2313 receiver. KPN draadloos tv via homeplug.
  Nu wil ik de Motorola decoder op de receiver aansluiten, maar in welke ingang? De ingang CBL/SAT? en welke uitgang gebruik ik naar de tv (ARC Monitor out)? Welke ingang op de TV HDMI ARC of HDMI2?
  Van alles gedaan maar het werkt niet.

 102. Ed
  30 november, 2012 om 22:05

  Hallo Martijn, Ik wil graag draadloos muziek streamen ( Spotify, ITunes) van m’n IPad naar m’n receiver een Marantz SR-6003, liefst van zo een hoog mogelijke kwaliteit. Ik sta nu voor de keuze om een nieuwe receiver te kopen, eentje met AirPlay of een Sonos Connect aan te sluiten op de Marantz. Ik lees af en toe berichten dat streamen via AirPlay niet zo een betrouwbare en stabiele verbinding is en dat het signaal af en toe hapert door invloeden van andere signalen in huis. Aan de andere kant met een nieuwe receiver heb ik wel wat te kiezen met de geluidskwaliteit. Sonos gebruikt een eigen netwerk dus dat lijkt me stabieler, maar daarvan ben ik niet zeker van de kwaliteit van de DAC.

  Kan je me aub adviseren?

  Groet

  • Martijn Chel
   01 december, 2012 om 14:03

   Hoi Ed,
   Helaas heb ik de Sonos opzet nog niet kunnen proberen maar eerlijk gezegd verwacht ik weinig verschil. Ik heb zelf de AirPlay optie en dit bevalt uitstekend. Met een goed Wifi netwerk heb je weinig last van haperingen of storingen.

 103. Ed
  03 december, 2012 om 22:26

  Hallo Martijn, ik heb nog een vraag over het aansluiten van tv, decoder en blue ray speler op de receiver. Ik heb een Cisco HD decoder DVB 8485, een Panasonic Blue ray speler een Samsung UE46C8000 tv en een Marantz SR6003 receiver en 5.1 speaker set van Phonar. Hoe sluit ik dit nu het beste allemaal aan op de receiver?

  De Blue Ray en decoder via HDMI op de Marantz en de TV via HDMI op de output poort. Maar surround sound gebruik ik eigenlijk alleen als ik een Blue ray draai of als er surround sound is bij een film via de decoder. Als ik gewoon het journaal of zo wil kijken wil ik gewoon geluid uit de TV horen en niet elke keer de Marantz receiver aanzetten met geluid via de boxen. Als ik het allemaal zo aansluit heb ik de gehele avond de Marantz receiver aanstaan om gewoon geluid te krijgen, en het journaal enzo via de boxen is weinig ideaal, dan wil ik gewoon het rechtstreekse tv geluid uit de Samsung TV, snap je mijn probleem? Hoe los ik dit op?

  • Martijn Chel
   05 december, 2012 om 10:42

   Hoi Ed;
   Lees dit stukje even door;
   http://www.homecinemamagazine.nl/2012/10/hoe-kun-je-je-home-cinema-systeem-het-beste-aansluiten/
   En bekijk de homecinema Informatie Gids. Daar kun je veel info in vinden.
   Je kunt de componenten ook qua audio direct met de TV verbinden zodat de receiver niet per se aan hoeft (denk aan een optische kabel). Ik weet het niet zeker, maar misschien beschikt de Marantz ook over een doorstuur functie waarbij de audio richting de TV gaat ipv de speakers. Daarvoor zou je de handleiding even kunnen bekijken.

 104. Vincent
  09 december, 2012 om 17:08

  Goedenavond,

  Ik heb onlangs een Teufel Consono 35 Mk2 set gekocht.
  Nu vroeg ik me af of een Yamaha RX-V573 geschikt is voor deze speakers.

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,

  Vincent

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 20:00

   Geschikt in de zin van; dat het werkt met elkaar? Ja. Of het ook goed klinkt is lastig te zeggen. Dat weet je alleen door het te proberen.

 105. Remco
  09 december, 2012 om 21:30

  Goedeavond,

  Heb een vraag.
  Heb een complete set van Sony aangeschaft en wil nu een mediaplayer aansluiten op mijn receiver via een HDMI-kabel.
  Mijn complete set bestaat uit een tv (Sony KDL-40W5500),receiver (Sony STR-KS2300),Blu-ray (Sony BDP-S350), Recorder(SonyRDR-HX950.
  Heb nu alles aangesloten via hdmi (Blu-ray en recorder op receiver en de receiver op HDMI out op de TV).
  Nu wil ik mijn Media-player (mede8er med400X2S) op de laatste uitgang die beschikbaar is op de receiver en dat is sat.
  Tijdens het afspelen van een film gaat het geluid alleen maar via de TV en niet via de receiver.
  Al het andere geluid via Blu-ray of DVD speler gaat wel via de receiver.
  Ligt dit nu aan de ingang Sat waar ik de media-player op aangesloten hebt of kan het iets anders zijn.

  Alvast bij voorbaat dank.

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 22:39

   Nee, de naam van de ingang zou niks uit moeten maken. Het zal een instelling voor de ingang zijn waarschijnlink.

 106. Jaap
  13 december, 2012 om 12:42

  Beste mensen,

  Als ik mijn Humax decoder middels HDMI op de TV aansluit: Beeld+Geluid
  Prik ik de HDMI vanaf de decoder in een van de ingangen van mijn Marantz SR6006 en via HDMI uit vd Receiver weer naar de TV: Beeld / Geen geluid…. (Geluid van de TV valt uit..) Wat is hier aan de hand?
  Ik heb de receiver nog maar pas in huis, het is me nog niet gelukt om over speakers geluid te krijgen.

  • Martijn Chel
   13 december, 2012 om 15:14

   Hoe staat de decoder qua geluid uitgifte ingesteld? PCM of Bitstream? Via HDMI?
   Verder moet je de instellingen van de Marantz bij inputs even checken. Welke aansluiting staat voor de decoder aangewezen en staat hier audio+beeld bij?

   • Jaap
    31 december, 2012 om 0:47

    Raak langzaam bekend met de manier van installeren van Marantz. het amp-menu van de receiver kan je van alle aangesloten (of aan te sluiten) apparaten selecteren hoe ze aangesloten zijn (HDMI/Component/Coax etc). Dan kun je kiezen hoe ze er uit moeten (zelfde opties). naast internetradio,is me eveneens gelukt om op source “Net/USB” alle PC’s in huis te benaderen en muziek op de halen. nu wil ik andersom richting de receiver proberen te streamen… deze “studie” loopt nog…

 107. Enzo
  17 december, 2012 om 18:01

  Hallo, ik heb een vraagje.
  De vorige bewoner van ons huis heeft reeds audio-kabels voorzien naar verschillende kamers (woonkamer, badkamer,slaapkamer).
  Ik ben van plan om heel binnenkort een homecinema te plaatsen in de woonkamer en ben dus op zoek naar een geschikte receiver waar ik voldoende luidsprekers kan op aansluiten.
  Waarop moet ik letten bij de aanschaf van deze receiver?
  Het is wel niet mijn bedoeling om bvb op hetzelfde moment een film te bekijken in de woonkamer en muziek te beluisteren in een andere kamer.
  Alvast bedankt voor de reacties
  MVG Enzo

 108. Nico
  29 december, 2012 om 19:02

  Hallo Martijn,

  Wij hebben een AVR 165 receiver van Harman /Kardon, een blue ray BDP 10 van hetzelfde merk, een Samsung 6 serie televisie en een Cisco van Ziggo. Daarnaast KEF geluidsboxen.

  Op dit moment zit de tv met een HDMI kabel verbonden aan de receiver. In de receiver zit de kabel in HDMI-out, in de tv zit deze in een HDMI ingang. De Cisco zit met een HDMI kabel naar een ingang HDMI op de receiver. De blue ray eveneens met een HDMI naar een ingang HDMI op de receiver.
  Wanneer we de receiver met de HDMIkabel naar de tv verbinden kunnen we geen digitale HD tv meer ontvangen.
  Bovendien we krijgen geen beeld vanuit de blue ray naar de tv, het geluid van de tv krijgen we niet ook niet over de boxen.

  Kun je ons helpen deze problemen op te lossen?
  Met vriendelijke groet, Nico

  • Martijn Chel
   30 december, 2012 om 11:54

   Hoi Nico,
   Ik snap niet precies wat je bedoelt. Hoezo wordt er geen digitale TV meer weergegeven wanneer je de receiver koppelt aan de TV? Deze geeft toch puur het signaal van de Cisco door? Werkt die wel goed dan of staat die wel goed ingesteld?
   Voor de Blu-ray geldt hetzelfde. Staat deze goed ingesteld qua het uitsturen van audio en video? En staat de receiver juist ingesteld op de juiste input signalen op de juiste HDMI aansluitingen.

   Voor het weergeven van audio van de TV over speakers kun je dit artikel lezen;
   http://www.homecinemamagazine.nl/2012/12/het-geluid-van-je-tv-via-de-speakers-van-je-home-cinema-set-weergeven/

   • Nico
    31 december, 2012 om 14:44

    Beste Martijn,

    Wat ik begrijp is dat er een HDMI kabel van de Cisco naar de AVR moet en een HDMI van de TV naar de AVR out arc
    Als dit aangesloten is moet ik het geluid van de TV over mijn boxen krijgen en gewoon HD televisie kunnen onnvangen? Ik begrijp dat de HDMI ingang moet corrensenderen met de bron. Toch krijg ik niet het gewenste resultaat.
    Van ZIGGO kreeg ik te horen dat ik met een optische kabel of een scart kabel van de Cisco naar de AVR en dan een HDMI van de tv naar de Blu-ray het probleem oplost. Ik heb mijn vraagtekens en niet voor niets een HDMI van 80 euro gekocht. Wat kan ik het besten doen?

   • Martijn Chel
    31 december, 2012 om 15:49

    Als beide apparaten ARC ondersteunen dan klopt dat inderdaad. Het gaat dan wel puur over het geluid van analoge TV kanalen en mogelijk Smart TV platform dat vanuit de TV zelf komt.
    Als je het digitale geluid van de Cisco decoder over je speaker wilt hoef je alleen maar een HDMI kabel tussen decoder en receiver te leggen. Dan moet je bij de instellingen van de decoder wel aangeven dat er via HDMI zowel geluid als beeld verstuurd moet worden.

   • Nico
    01 januari, 2013 om 13:49

    Beste Martijn, Aller eerst de beste wensen voor 2013.
    Inmiddels ben ik er achter dat de cisco niet AVR ondersteund. Kan ik nu volstaan met een HDMI van de TV naar de AVR en een cart kabel van de cisco naar de AVR. Als laast een HDMI van de cisco naar de TV. Moet ik zo het geluis en beel van de tv digitaal krijgen. Of weet jij een andere oplossing?
    Alvast dank

   • Martijn Chel
    01 januari, 2013 om 14:40

    Dag Nico,
    Jij ook de beste wensen.
    Ik denk dat we elkaar verkeerd begrepen hebben 🙂
    Een bron (in dit geval de Cisco) kan namelijk geen HDMI ARC ondersteunen. Dit is alleen tussen receivers en TV’s. De Cisco kun je het beste aansluiten middels HDMI richting de receiver (beeld en geluid). Maar, waarom dan dan nog een HDMI kabel tussen Cisco en TV? Je hoeft de Cisco alleen maar te verbinden met de receiver aangezien de receiver alles doorstuurt richting de TV.

  • Nico
   02 januari, 2013 om 10:40

   Beste Martijn,
   Wij zijn er inmiddels achter dat de TV niet ARC ondersteunend is. Is dit nu op te lossen door een optiche kabel tussen decoder en de AVR?

   Alvast danke en groet Nico

   • Martijn Chel
    02 januari, 2013 om 10:51

    Hoi Nico,
    Je haalt twee dingen door elkaar. Om het geluid van de Cisco over je speakers te krijgen doet ARC er niet toe. Dat is voor geluid van je TV over je speakers (tussen TV en versterker) en geldt dus voor analoge TV kanalen, Smart TV functies, etc. Het geluid van je Cisco kan gewoon via HDMI naar je receiver.

 109. Frank
  29 december, 2012 om 20:09

  Beste martijn.
  Ik heb panasonic tv (txp46vte20 met viera link) en onkyo708 met HK home cinema set. Tussen tv en onkyo zit 1 hdmi kabel.
  Ik krijg echter geen tv geluid over mijn home cinema boxen (dus via onkyo).( Althans niet meer want heeft het wel gedaan)Ik kan met viera link via tv heel eenvoudig instellen of ik speakers van tv wil gebruiken of home cinema. Echter als ik tv kijk en home cinema selecteer komt er geen geluid via de home cinema boxen ( oknyo geeft tv speak on aan ). Weet jij hoe en wat ik moet instellen op de onkyo en/of op tv zodat het tv geluid via home cinema boxen gaat. Ps. Als ik bluray afspeel werkt alles perfect via home cinema ( bluray met hdmi aangesloten op onkyo) ps. ik heb arc ingesteld en radio signaal vanuit onkyo kan wel over de tv speaker. Help!!!

 110. bram
  02 januari, 2013 om 14:24

  martijn, ik heb een vraag,:
  ik heb een nieuwe tv en dvd speler gekocht,
  beide van LG,
  maar ik heb nog een oude receiver van JVC van het type RX-5060,
  daar zit geen HDMI aansluiting op,
  kan ik deze oude receiver nog gebruiken voor deze nieuwe tv en dvd
  of kan ik beter een moderne receiver kopen die wel HDMI aansluitingen heeft,
  bram.

  • Martijn Chel
   02 januari, 2013 om 16:12

   Dat zou wel kunnen, maar het meest handige is een nieuwe receiver. Dan haal je ook geluid in de hoogste kwaliteit uit het materiaal.
   Als je deze receiver houdt zul je gebruik moeten maken van de optische en digitaal coaxiale aansluitingen.

 111. willy
  05 januari, 2013 om 19:27

  Hallo, ik heb een pioneer vsx-1020 7.1 en heb een vraag ivm mijn bose acoustimass 5.Deze bose zijn aangesloten aan de surround rechts/links achter via de bose module dus,ik vindt dat mijn basmodule niet goed werkt. Nu is mij opgevallen dat in de handleiding van bose staat dat deze aangesloten zijn aan de frontspeakers kanalen van de reciever, zou dit de juiste manier zijn voor een betere bass geluid? De aansluitingen zijn dus als volgt vooraan L/R staande jamo speakers: midden ook een jamo:surround l/r zijn cabaze speakers.Dus zou ik de jamo staande dan aansluiten op de plaats waar de bose stonden?Nochtans staan die nu naast de tv opgesteld? Graag jullie advies?alvast bedankt

  • Martijn Chel
   05 januari, 2013 om 19:33

   Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Kun je de subwoofer niet gewoon op het subwoofer kanaal van de receiver aansluiten en de Bose speakers als losse speakers voor de achterkanalen gebruiken?
   Het Acoustimas systeem is overigens wel als 2.1 systeem bedoelt, daarom staat het in de handleiding zo omschreven.

   • willy
    06 januari, 2013 om 13:23

    Hallo alvast bedankt voor je snelle reactie.Ik denk niet dat dat kan als losse speakers aan te sluiten,omdat je de speakers (bose) moet aansluiten aan de module(bose) en dan van daaruit veder gaat naar je versterker.Als ik die als los aansluit zal dat de module niet beschadigen?
    alvast bedankt

   • Martijn Chel
    06 januari, 2013 om 13:34

    Het is er niet voor gemaakt nee.. wat ik al zei; het is een compleet ander systeem dan bedoeld is voor 2.1-kanaals stand-alone.

   • willy
    06 januari, 2013 om 16:52

    Ik heb de handleidingen eens nagezien en de versterker heeft een pre out aansluiting staan voor de subwoofer(tulp) en op de bass module heb ik zo geen aansluiting staan het zijn enkel een L en R aansluiting 4 draden dus.Of bestaat er een soort kabel voor

   • Martijn Chel
    06 januari, 2013 om 17:55

    Nee, daar zit de versterker in dus die staat op zichzelf.

 112. remco vd wetering
  05 januari, 2013 om 23:27

  Goedenavond,

  Ik heb sinds kort een nieuwe woning met een HK HD fame MKII (avr 165 en een Bleuray 30) alle input apparatuur zit via de HDMI van de reciever aangesloten en via de output naar de tv.

  Als ik een input aanzet over de reciever dan is er een constante ruis te horen over de speakers. Deze ruis openbaart zich het beste over de subwoofer. Via de bluray is deze te horen, alsmede met input vanaf de ziggo decoder. Heb zelf al alle andere stekkers uit het stekkerblok (philips) gehaald, maar dit verhielp het niet. Alleen zonder inputs ingeschakeld is er geen ruis waar te nemen.

  Enig idee waar deze ruis vandaan kan komen / veroorzaken?
  Tevens schakelt de receiver niet aan/uit via de afstandbediening, dit is alleen voor mij minder storend.

  • Martijn Chel
   06 januari, 2013 om 13:01

   Dat is lastig, maar check het volume van de bron en de receiver even. Als het volume van de Ziggo decoder erg laag staat en de receiver erg hoog dan zou je ruis kunnen krijgen.

   • remco vd wetering
    06 januari, 2013 om 23:03

    Het maakt helaas niet uit welk volume me input afgeeft en zelf met de reciever volune minimaal is de ruis aanwezig.

  • remco vd wetering
   06 januari, 2013 om 23:00

   Even een update;
   Heb vandaag alle input en output kabels van de receiver gehaald (hdmi) en als ik. De reciever aanzet is de ruis (osilerend geluid omschreven door ander) meteen aanwezig. Op een andere groep aansluiten helpt ook niet.

   Iemand nog ideeen?

   • Martijn Chel
    06 januari, 2013 om 23:42

    Dat klinkt alsof het aan de hardware van de receiver zelf ligt..

 113. Kerkhoven
  06 januari, 2013 om 2:15

  hoi,
  ik heb even een vraagje ik heb pas een pioneer vsx-322-k met een bdp-150 blu-ray gekocht alles aangesloten zo als het hoort.
  maar als ik nu een cd in de speler doet dan gaat de tv aan als ik de tv dan weer uitzet en ik spel hem door naar het volgende nummer dan gaat de tv weer aan. ik heb een lg tv.
  alles nagekeken maar ik heb geen idee hoe dat kan en komt hebben jullie een oplossing.

  b.v.d. R.Kerkhoven

  • Martijn Chel
   06 januari, 2013 om 13:02

   Dat zit in de instellingen, vaak aangegeven als HDMI-CEC. Wellicht dat Pioneer het anders noemt, maar er moet een optie zijn dat de speler communiceert met de TV.

   • kerkhoven
    06 januari, 2013 om 13:31

    ik heb er naar gekeken maar nog niets gevonden heeft iemand een idee waar ik dat kan vinden op dat apparaat.

   • Martijn Chel
    06 januari, 2013 om 13:34

    Vorig jaar was het volgens mij Kuro Link.

 114. Jeroen
  08 januari, 2013 om 9:39

  Dag Martijn,

  Recent een Pioneer VSX-422-K receiver gekocht aangezien mijn oude Home Cinema systeem er de brui aan gaf. Ik wou af van alle scart en tulp stekkers.

  Situatie:
  Samsung HD decoder voor digitale televisie
  Pioneer receiver
  Philips TV (geen CI aansluiting, moet dus via decoder).

  Alles aangesloten met HDMI kabels zodat geluid altijd via de receiver loopt naar de speakers.
  Decoder -> HDMI -> Receiver -> HDMI -> TV

  Probleem:
  Bij de HD zenders krijg ik wel geluid via mijn receiver.
  Bij de “analoge” (zoals o.a. BBC en Ziggo kanaal 23) zenders krijg ik geen geluid via de receiver.
  Ik verander niets bij de receiver, verander alleen van zender op de decoder.
  Mis ik ergens een instelling op de receiver of in de decoder?

  b.v.d.,
  Jeroen

  • Martijn Chel
   08 januari, 2013 om 21:21

   Hoi Jeroen, check dit artikel even.
   http://www.homecinemamagazine.nl/2012/12/het-geluid-van-je-tv-via-de-speakers-van-je-home-cinema-set-weergeven/
   Het moet via HDMI ARC, anders via een losse audiokabel.

   • Jeroen
    09 januari, 2013 om 7:41

    Dag Martijn,

    Ik neem aan dat in mijn geval er een aparte audiokabel van de decoder naar de receiver moet? Mijn signaal komt via de decoder binnen, niet via de TV.

    Anders is het raar dat het “analoge” geluid van: decoder -> receiver -> TV gaat en vervolgens van de TV weer terug naar de receiver moet? Als dit laatste het geval is lijkt geen logische omweg om het geluid bij de receiver te krijgen.

    Jeroen

   • Martijn Chel
    09 januari, 2013 om 10:01

    Hoi Jeroen,
    Nee, want bij digitale zenders (via de decoder) krijg je toch al wel het geluid?
    Als je het geluid van analoge zenders niet krijgt is een kabel tussen TV en receiver vereist. Analoge zenders komen toch via de TV binnen?

 115. Bart
  09 januari, 2013 om 23:51

  Hallo,
  Ik heb vandaag een Philips HTS5563/12 gekocht en dacht deze aan te sluiten op mijn computer d.m.v. een hdmi kabel in de hdmi-ingang van de receiver. Dit geeft geen geluid…
  Is dit op te lossen of moet ik een geluidskaart kopen met een SPDIF-uitgang? (bijvoorbeeld http://tinyurl.com/bfeh9e3) zit hier veel verschil in kwaliteit in aangezien dit een goedkope kaart is?

  Groeten,
  Bart van de Bovenkamp

  • Martijn Chel
   10 januari, 2013 om 0:30

   Ik heb helaas weinig ervaring met een PC op deze manier aansluiten maar biedt de videokaart dan geen audio via HDMI?
   Als dat niet het geval is dan is een optische aansluiting inderdaad gewenst.

 116. marcel
  11 januari, 2013 om 1:45

  graag uwe aandacht voor het volgende.

  ik heb een denon 3311 gehad die helaas door een ongeval defect is geraakt. daarbij heb ik 2 front speakers chorus 700 serie, center cc700, sub 700 en 2 surround rx6 monitor audio. ‘oude’ speakers en 2 relatieve nieuwe monitor audio speakers.

  ik wil mijn setup upgraden en vernieuwen. natuurlijk als basis een zeer goede av receiver. ik kies voor een av receiver en geen voor-eind versterker of av versterker puur prijsmatig. de prijzen voor een av receiver liggen stukken lager dan de andere hifi componenten.

  ik heb vele luisterafspraken gemaakt met verschillende specialisten. ik ben erachter gekomen dat het eigenlijk beetje onzinnig is daar ‘de luisterruimten’ niet mijn thuis situatie is en er met hele andere materialen en speakers gewerkt wordt. klinkt en ziet er mooi en leuk uit. mijn thuis situatie en omgeving is totaal anders .

  dus kom ik eigenlijk bij de vragen:

  1. ik heb geen vast budget. ik weet het kost een hele investering maar dat geeft niet. wil en hoef niet duurste van het duurste.
  wat wil ik: ik wil een mooie kijk en luister ervaring ..liefst nabootsing van een serieuze bioscoop geluid. vol geluid, volle bas..als er een helicopter over komt vliegen of een kogelregen spervuur (zoals bij heat) op het beeld komt, wil ik dat ook horen. een 7.1 systeem minimaal.

  2 merken en types: er zijn vele merken/ types apparatuur. allen met hun voor en nadelen. ik blijf persoonlijke smaak beetje steken bij de volgende types/ merken.
  Denon avr-3313 of avr-4520. marantz: sr-7007. Pioneer: lx85 of lx86. Onkyo en Yamaha…we hadden een oude yamaha ..zeer mooi geluid.
  weet nog niet. puur gevoelsmatig. Denon hebben we gehad maar hebben we ook wat problemen mee gehad. van de 3311 is het hele front scherm gerepareerd geweest. verlichting / functies defect. binnen de 2 jr garantie ..en dat voor zo’n merk en qualiteit?? dus beetje afgekoeld. maar goe..

  3. wat willen we met de tijd doen. mijn partner wilt ‘helaas’ geen projector en projector scherm. vind ze lelijk. we zijn onlangs verhuisd naar een nieuwbouw appartement aan zee ..geen ideale appartement voor home cinema denk ik. tegelvloer, één hele kant mooie grote schuifpui en ramenpartij. verduisteren zal moeilijk worden helemaal.
  mijn partner ziet het liefst een mooie nieuwe groot scherm bv 150cm lcd, led, plasma scherm. dus dat zal er ook vast wel komen. vind ik qua appartement en afwerking/ inrichting ook mooiste.

  4. de speakers. destijds hebben we heel wat bij smits arnhem gekocht. goede bekabeling voor ca 1000 euro van AudioQuest silver. dus lijkt me al goe.

  Wat vinden jullie het geluidsverschil en kwaliteitsverschil tussen de merken/ types genoemd?

  mijn idee is de chorus oude speakers (jmlab) verkopen. en vervangen voor monitor audio gold of silver serie. denk silver rx qua prijs/qualiteit. ook zeker geen slechte speakers. kan het zo duur en gek mogelijk maken natuurlijk maar speakers van 1000 euro + per stuk beetje too much denk ik.
  bedankt voor uwe tijd en moeite.

 117. yves sabau
  14 januari, 2013 om 0:23

  Overweeg om een Denon AVR 1713 of 2113 aan te schaffen, maar stel me de vraag wat ik nog nodig heb om dit toestel draadloos aan te sluiten op netwerk. Dit om te kunnen genieten van Airplay en internetradio. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er voor Denon geen specifieke WIFI-adapters of dongles zijn. Er is ook slechts 1 USB toegang aan de voorzijde.
  Alvast bedankt.

  • Martijn Chel
   14 januari, 2013 om 17:19

   Er zit sowieso een ethernetpoort op dus je kunt de receiver koppelen aan je thuisnetwerk. Een Wifi dongle van Denon kan ik inderdaad zo snel niet vinden, ook niet op de site van Denon.

 118. Stefaan Verstraete
  14 januari, 2013 om 10:10

  Hallo, heb een Onkyo TX SR 309 receiver. Sinds enkele dagen heb ik op de left front speaker (merk: Canton) een licht (zeer storend) geruis/gekraak. Het ligt niet aan de speaker (als ik een andere speaker erop aansluit is het net hetzelfde) en niet aan de speakerkabel (heb al een ander kabeltje geprobeerd, zonder resultaat). Het is ook enkel de left front (al de andere speakers geven een helder geluid. Lijkt dus aan de receiver zelf te liggen. Heb hem al gereset maar haalde niets uit. Weet iemand hoe ik dit probleem zou kunnen oplossen. Heb geen zin om de receiver direct ter reparatie terug te sturen aangezien ik dan steeds een hele tijd duurt… Alvast bedankt voor jullie input. Groeten. Stefaan

  • Martijn Chel
   14 januari, 2013 om 17:20

   Ik denk dat je zelf het antwoord al geeft; reparatie helaas. Zelf gaan klooien met een receiver is iets dat ik niet aanraad, zeker als je er niet heel veel verstand van hebt.

 119. Bartus
  03 februari, 2013 om 19:20

  Beste,

  Sinds kort ben ik in het bezit van een Harman Kardon avr165. Nu zou ik graag zowel mijn dvd speler als mijn Belgacom digicorder willen aansluiten via de hdmi aansluitingen van de H/K.

  Zonder de H/K heb ik prima beeld als ik de digicorder direct via hdmi koppel met mijn tv. Zo ook als ik de dvd speler koppel met de tv. Helaas heeft de tv maar 1 hdmi aansluiting.

  Koppel ik de dvd speler via de H/K aan de tv, heb ik eveneens prima beeld. Echter de digicorder van Belgacom weigert dienst. De H/K blijft (ongeacht welke hdmi aansluiting ik probeer op de H/K) de melding No Video geven en zo dus ook geen beeld op de tv.

  Heeft iemand enig idee waar ik de mist in ga?

  Met vriendelijke groet,
  Bartus

  • Martijn Chel
   03 februari, 2013 om 23:42

   Dat ligt waarschijnklik aan de beeldinstellingen die de HDMI output verzorgen op de digicorder. Kun je daar iets veranderen?

   • Bartus
    03 februari, 2013 om 23:47

    Hallo Martijn,

    Voor wat ik zo kan vinden kun je de resolutie aanpassen, dit heb ik al geprobeerd zonder succes. De andere optie is het wisselen tussen 4:3 of 16:9, maar ook dat haalt niks uit.

    Ik vind het vooral vreemd dat ongeacht de ingestelde resolutie de H/K niets anders weet te melden dan No Video.

    Groeten,
    Bartus

   • Martijn Chel
    03 februari, 2013 om 23:52

    Misschien een andere HDMI ingang proberen? Wellicht is er iets fout met de poort zelf.

   • Bartus
    04 februari, 2013 om 8:17

    Dat heb ik ook al geprobeerd.. de HDMI aansluiting op de H/K waarop de DVD goed werkt, werkt de digicorder niet. Ook een van de andere aansluitingen geeft hetzelfde resultaat.

   • Martijn Chel
    04 februari, 2013 om 16:58

    Heel vreemd. Dan lijkt het een HDCP (beveiliging) probleem te zijn, maar dan moet je bij Belgacom zijn ben ik bang.

 120. Limme
  14 februari, 2013 om 9:04

  Hallo,

  Mijn oorspronkelijk idéé was om aan één receiver alles (NAS, Bluray, TV, Speakers,..) aan te koppelen en vanuit daar streamen.

  Wat zijn hier de ervaringen met receivers die streamen? In hoeverre is deze streamingskwaliteit?? Er zijn enkele audio receivers maar kunnen deze ook films streamen?

  Na wat forumopzoekwerk en een paar bezoeken aan hifi-zaken heb ik een nieuwe mogelijkheid.

  Hierbij wordt de audio en video apart gestreamed. Werkt wss beter omdat het enkel dpet waarvoor het gemaakt is (audio of video streamen) en bij een streaming-receiver het een leuk gadget is.

  Audio: SONOS connect aan een versterker (+DAC) Haalt muziek van NAS.
  Video: Mediaplayer (Popcorn hour, …) Haalt video van NAS.
  Remote: Ipad, smartphone met sonosapp

  -liefst stereo speakers
  -alles in één component of allemaal losse componenten maakt niet uit, als het maar goed werkt

  Welke optie heeft de meeste voordelen?

  • Martijn Chel
   14 februari, 2013 om 20:33

   Hoi Limme,
   Het met aparte producten streamen heeft wat voordelen. Zo is de bestandsondersteuning waarschijnlijk breder, kun je aparte instellingen voor het streamen doorvoeren, zijn vaak meerdere diensten toegankelijk en is er vaak geavanceerde bediening middels apps mogelijk. Echter zijn veel nieuwe receivers prima in staat om in goede kwaliteit muziek en video te streamen. Ik denk dat het qua kwaliteit niet heel veel uitmaakt maar qua mogelijkheden zal er meer verschil inzitten.

 121. Henk
  15 februari, 2013 om 0:24

  Vast eenvoudig voor de expert, maar ingewikkeld voor mij.
  Ik heb een Onkyo 509 receiver en een Samsung Smart tv. Op de HDMI-ingangen van de receiver zitten een Blurayspeler (BD/DVD-poort), Apple tv (VCR), mediabox (CBL/SAT). Vanaf het begin heb ik de wii video met component op de receiver en doorgelust naar de tv. De wii maakt op het achterpaneel vd receiver voor de audio gebruik van IN (Game). Werkte prima.
  Nu heb ik sinds kort een Dune mediaspeler die ik op de HDMI-Game heb gezet. Nu werkt het geluid van de wii niet meer. Ik ben er achter dat de aansluiting van de mediaspeler op de HDMI-ingang Game dit veroorzaakt. Maar ik moet die ergens kwijt, de andere 3 HDMI-ingangen zijn al bezet. Dus daarom heb ik de wii (RGB) maar weer rechtstreeks op de tv aangesloten. Nadeel hiervan is dat ik elke keer op de Smart tv de ‘Externe luidspreker’ moet uitschakelen (geluid wil ik immers via de receiver, maar omdat de wii audio op de tv zit moet daar geluid uit komen). Mijn vraag is kan ik hier ook met ARC werken? De HDMI-kabel uit de HDMI-out van de receiver naar de tv is 1.4 en zit in de ARC-ingang van de tv. Dus daar ligt het niet aan. Op de receiver heb ik ook ARC op Auto staan.
  Het zou mooi zijn als ik ARC geluid van tv terug naar de receiver heb, dan hoef ik geen aparte audiokabel van de tv naar de receiver te hebben en heb ik het geluid van de Wii via de Smart tv over de speakers van de receiver. Weet jij hoe het beste het probleem op te lossen?

  • Martijn Chel
   15 februari, 2013 om 16:25

   Je zou even bij de instellingen van je receiver moeten kijken bij input selectie. Maar, ik denk dat je de keuze hebt uit of de analoge (component) input of de HDMI input. Daarbij geeft de receiver de digitale input altijd voorrang. Je kunt ze dan dus niet tegelijkertijd gebruiken, maar mogelijk is de input te wijzigen in de instellingen.
   Wat je zegt over ARC zou moeten werken wanneer de Wii qua audio is aangesloten op de TV en zowel TV als receiver over ARC beschikt. Wel moeten de instellingen voor HDMI ARC dan correct staan op beide apparaten.

   • Henk
    15 februari, 2013 om 23:53

    Veel geleerd. Mediaspeler aangesloten gelaten op hdmi (4) Game. Wii video weer component IN1 op de receiver (achterpaneel) en doorgelust naar tv. Component audio van de wii aangesloten op
    IN Game. In de setup van de receiver de HDMI 4 verplaatst van Game naar Aux en de component video-input weer op IN1 gezet. Opgelost!! ARC is niet nodig, component is uitstekend beeld en audio rechtstreeks op de receiver is dik voldoende. Ik kies nu Aux op de afstandsbediening voor de mediaspeler en voor de wii kies ik de juiste bron op de tv. Martijn, you made mij day!

   • Martijn Chel
    16 februari, 2013 om 14:50

    Mooi! Graag gedaan!

 122. haverkamp
  20 februari, 2013 om 12:20

  hallo,

  Ik heb een vraag, gisteren heb ik een nieuwe tuner van canal digitaal ontvangen. De vorige had een hardeschijf probleem. Alles aangesloten en het geluid loopt via de reciver. Alleen het probleen is dat ik met de afstandsbedingen van de tuner nu het geluid niet meer kan regelen. Hoe kan ik dit oplossen?

  • Martijn Chel
   20 februari, 2013 om 13:22

   Daarvoor zou je even in de handleiding van de tuner moeten kijken. Als het goed is kun je de afstandsbediening dan koppelen middels een code.

   • haverkamp
    21 februari, 2013 om 13:30

    bedankt voor je reactie. Ik heb nu de tuner via de reciver aangesloten en nu heb ik een nieuw probleem. De afstandsbeding reageerd nu wel op het geluid. Alleen bij bepaalde zenders beter als bij andere zenders. En de volume regeling loopt niet helemaal soepel. Waar zou dat aan liggen?

   • Martijn Chel
    21 februari, 2013 om 14:41

    Wat bedoel je met dat de afstandsbediening reageert op geluid?

 123. Jaap
  22 februari, 2013 om 1:26

  Helemaal tevreden met onze configuratie.(Marantz SR6006, REL/Boston)
  Muziek, foto’s op iedere willekeurige PC te benaderen, goed geluid enz.Luisteren overdag voornamelijk naar internetradio..daar komt ie..
  Soms komt er een bepaald nummer/song/liedje voorbij en ontstaat de wens om dat ergens op te slaan..De receiver biedt aansluitingen te over maar (welke?)en wat sluit je er anno 2013 er op aan om muziek vanaf de reveiver op te nemen? Alles is er op gericht om van de opslag naar de receiver te sturen. Een DVD recorder met 2x HDMI-in? (Sat,Receiver)misschien? Hoe, waarheen/in kan dat anno nu het beste, is eigenlijk mijn vraag.

  • Martijn Chel
   22 februari, 2013 om 19:53

   Dat lukt je tegenwoordig alleen met een losse (tape)recorder of een gekoppelde PC 🙂 Moet je wel wat werk voor verrichten.

 124. T. De Jong
  23 februari, 2013 om 22:23

  Hai
  Heb een probleempje met aansluiten samsung bluray via denon 2113 receiver op samsung led scherm.
  Alles normaal aangesloten via de versterker met hdmi 1.4, maar geen beeld.
  Wel beeld van de instellingen van de receiver Denon.
  Alle instellingen aangepast…… Geen beeld vd bluray op het scherm.
  Op ander Samsung scherm werkt de comb wel prleemloos.
  Vraag …. Wat kan er mis zijn met het ontvangende samsung led scherm ( 7000 series )
  Groeten

  Theo

  • Martijn Chel
   23 februari, 2013 om 23:26

   Stuur je gewoon HD beelden uit via de Blu-ray speler of 3D? Check even wat er bij de HDMI instellingen op de receiver en speler ingesteld staat. Mogelijk kun je daar iets aanpassen. Werkt de Blu-ray speler zonder tussenkomst van de receiver wel op de tv?

   • T. De Jong
    24 februari, 2013 om 20:45

    Hai
    Geen 3 d, gewoon het menu vd blu ray speler.
    De speler werkt direkt wel op het scherm.
    Waar het niet op werkt is een 55 inch; is het scherm te groot?
    Kan het een te hoge resolutie zijn voor de denon naar het 55 inch scherm.

    Heel graag nog je commentaar, of suggestie!
    Groeten
    Theo

   • Martijn Chel
    24 februari, 2013 om 23:55

    Nee, het kan nooit aan de grootte liggen. Dat is geen enkel probleem. Je TV is gewoon Full HD neem ik aan? De Denon zou dat ook gewoon moeten ondersteunen.

   • T. De Jong
    02 maart, 2013 om 19:29

    Probleem opgelost; setup menu receiver video gedeelte, de videoconversie uitgezet.
    Normaal nooit een probleem ,nu dus wel.
    Na uitzetten conversie, was er gewoon beeld vd blu ray op het ontvangende scherm.

    Groeten

 125. Marco van der Ven
  24 februari, 2013 om 16:07

  Beste Martijn,
  Ik zit met een probleem dat mijn HDdecoder van Ziggo geen beeld geeft via mijn Denon AVR 1713. De BluRay geeft prima beeld, en als ik de decoder rechtstreeks op de TV aansluit heb ik natuurlijk wel beeld.
  Ik heb de installatiewizard 2 x doorlopen. handmatig de HDMI instellingen nagelopen, niets helpt.
  Het enige wat ik zie is dat wanneer ik de decoder reset, ik de Irdeto Loader 3.01 in beeld zie. (dat is normaal, en dat verdwijnt vanzelf) maar wanneer de decoder weer kanaalnummers toont , dat er tv beeld is. maar in mijn geval is niets nada noppes

  Met vriendelijke groet.
  marco

 126. Delcourt Christian
  28 februari, 2013 om 12:58

  Graag info en advies
  Mijn bestaande installatie bestond uit:
  Voorversterker : NIKKO APHA 600 – Defect
  Eindversterker : NIKKO BETA 600 – Defect
  Tuner : NIKKO T600 – Defect
  Klankkasten : SYNTHESE FLOATING TWO werken nog prima
  Mijn keuze gaat naar volgende toestellen via internet
  1- Onkyo TX-NR 818 – 813€
  3- Yamaha RX-A1010 – 799€
  2- Marants SR7007 – 988€
  4- Pioneer SC-LX75 – 899€ voorgaande model
  Graag advies en beste keuze prijs kwaliteit en of dit kan werken op bestaande klankklasten
  Alvast bedank

 127. Pieter
  08 maart, 2013 om 13:47

  Hallo,

  ik heb een probleem en ik hoop dat jullie er tenminste een verklaring voor hebben (liever nog een oplossing, natuurlijk).
  Ik heb al enkele jaren een Bose Lifestyle systeem waarop onlangs een Motorola VIP1853 settopbox van KPN heb aangesloten. Naar mijn TV via een HDMI-DVI kabel voor beeld en naar mijn Bose via een Toslink-S/PDIF optical kabel. Dat werkt prima maar…bij het wisselen van een televisiekanaal naar een radiokanaal op de Motorola verlies ik het geluid. Wanneer ik dan op de Bose even een andere geluidsbron selecteer en weer terug ga naar de Motorola dan heb ik wel geluid. Wisselen tussen radiozenders zorgt steeds voor het wegvallen van het signaal.
  Dit verschijnsel doet zich niet voor wanneer ik tussen televisiezenders wissel, dan blijft het signaal altijd aanwezig.
  KPN er bij gehaald en dan komt de dooddoener: Bose ondersteunen we niet. Nou weet ik niet wat er zo bijzonder is aan mijn Bose maar daar heb ik dus niks aan.
  Wanneer ik wél geluid heb dan zie ik op het schermpje van mijn Bose de indicatie “PCM: 2.0” staan. Bij geluid weg is ook die indicatie er niet.
  Nou, een heel verhaal en ik hoop dat iemand enig inzicht kan verschaffen. Alvast bedankt..!

 128. erwin
  13 maart, 2013 om 21:21

  hallo
  mijn speakers heb ik nu voor elkaar 4x de mission 774 en de center de mission E3C nu het volgende mijn oog is gevallen op de
  onkyo TX-NR818
  mijn vraag : de speakers zijn 8 ohm en de reciever 6 omh geeft dit een probleem ???

  vrg : erwin

  • Martijn Chel
   13 maart, 2013 om 21:36

   Hoi Erwin,
   Dat is geen enkel probleem. Als het 4Ohm was had ik gezegd; hou de temperatuur van de receiver in de gaten maar bij 6Ohm kan daar heel weinig mis mee gaan. Als je hem vaak helemaal open zet (volume) moet je er alleen voor zorgen dat de receiver niet te warm wordt.

 129. Robert
  14 maart, 2013 om 21:17

  Heey, eindelijk heb ik mijn dali 5.1 set aangeschaft met een NAD t748 receiver.
  Deze heb ik allemaal netjes aangesloten en de set doet het.
  Nu heb ik in mijn beschrijving gelezen waar in staat dat ik met de bijgeleverde microfoon via het OSD menu van de receiver deze speakers kan kalibreren.
  Inmiddels heb ik al zoveel geprobeerd om enkelt in het OSD menu te komen om te kalibreren maar tevergeefs mijn Samsung40 es7000 led tv geeft telkens het bericht: resolutie niet ondersteund wijzig resolutie van het externe apparaat.
  Soms heb ik het OSD menu even in beeld maar dit verdwijnt dan na 2 seconden en krijg ik dezelfde melding als hierboven. De receiver is via een hdmi kabel verbonden met mijn tv en de mediaspeler die ik eveneens met de receiver heb verbonden speelt wel alles af via de tv het gaat dus alleen maar om het verkijgen van het OSD menu. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen hoe ik dit voor elkaar krijg want na al het proberen en zoeken ben ik een beetje radeloos.

  • Martijn Chel
   14 maart, 2013 om 21:28

   In het menu kun je als het goed is ook de resolutie van het OSD kiezen. Wat staat hier aangegeven?

 130. Erik
  24 maart, 2013 om 11:13

  Hallo, ik heb een vraag die in meerdere categorieën past, dus ik hoop dat hij hier ook juist beantwoord kan worden:

  Ik heb een 5.1 blu-ray speler van Samsung, de HT-C5900, waarvan de speaker linksvoor soms uitvalt. Soms hapert hij even, maar meestal blijft hij stil. Dit komt voor bij het kijken van televisie en luisteren van radio. Of hij het ook doet bij het afspelen van een blu-ray schijfje weet ik niet.

  De remedie hiertegen (tijdelijk) is het veel harder zetten van het geluid, dan schiet hij weer aan, en blijft aan als je het geluid weer zachter zet (van standje 18 naar 26 en weer terug).

  Wat kan hiervan de oorzaak zijn, en hoe los ik het op?

  Mvg, Erik

  P.S.: Het signaal komt binnen via coax naar de UPC-box, gaat dan via HDMI naar de blu-ray speler, en dan via HDMI naar de televisie.

 131. Bart
  24 maart, 2013 om 11:47

  Hallo ik heb een algemene vraag over home cinema set met name over de (zuil)boxen
  Er is een goed geteste en beste koop set voor nog geen €300 nl de Samsung HT-E5500 deze hebben dus kleine boxen maar ik wil de boxen nee zetten dus ik ga dan geen 4 standaards kopen dus ik zie de samsung HT-E5550 incl. zuil-luidspeakers staan voor nog geen €400
  Zover ik weet is de bleu ray speler en de subwoofer hetzelfde in die serie
  Mijn vraag is hoe klinkt het geluid van de zuilspeakers heeft iemand deze en of soortgelijke van die serie?
  alvast bedankt

  • Martijn Chel
   24 maart, 2013 om 12:46

   Ikzelf heb deze helaas nog niet getest, maar kijkend naar de specificaties zou het geluid in ieder geval niet minder moeten zijn.

 132. Chris
  24 maart, 2013 om 21:09

  Ik heb de hk avr70 gekocht en aangesloten maar ik blijf in het display constant digital knipperend zien.
  Hoort dat of heb ik iets verkeerd aangesloten.
  Graag dan een klein advies hoe ik het dan moet doen.
  Alvast bedankt

  • Martijn Chel
   24 maart, 2013 om 22:50

   Wat het knipperen betekent zou je even in de handleiding moeten opzoeken. Lijkt mij dat er iets mis is met de digitale input.

 133. Wim
  27 maart, 2013 om 19:50

  Ik heb een Onkyo TX-NR807 receiver en een Synology NAS (212*). en Kef iQ5 speakers en een REL Sub..
  Ik heb de Onkyo via UTP aangesloten op het netwerk en speel via de optie NET op de receiver mijn mp3 die op mijn NAS staan af.
  Ik ben echter niet echt tevreden over de geluidskwaliteit van deze muziek. Ik mis de warmte en de dynamiek. Bij films of series is de geluidskwaliteit echter prima.
  Vaak zie je op internet het advies om een dac er tussen de NAS tussen receiver te zetten. Ik ben bij verschillende hifi zaken geweest en ik krijg steeds weer een ander beeld advies.
  Dus toch maar even via dit medium,
  De adviezen variëren van, koop een goede Dac waarbij verschillende merken werden geadviseerd tot koop een Sonos connect (heeft een goede dac aan boord)
  Mijn vraag; hoe plaats ik die dac dan tussen de receiver en NAS, gewoon van NAS naar DAC (utp?) en van Dac naar reciever?
  En heeft de Sonos connect een goede dac die mijn probleem zou verhelpen. Je zou mogen verwachten dat de Onky receiver toch ook over een goede dac beschikt?
  Grt Wim

 134. timon
  30 maart, 2013 om 9:58

  Hallo martijn,

  Ik zit met een probleempje. Nu is het geval dat mijn Yamaha RX-V767 elke keer na dat ik het volume wat harder zet uit gaat en na het opnieuw aan zetten zegt ” CHECK SP WIRES ” Ik ben al een tijdje aan het zoeken maar kom er niet uit?

  M.v.g.

  Timon van Drunen

  • Martijn Chel
   30 maart, 2013 om 11:08

   Heb je alle speakerkabels gecheckt?
   Daar zit een fout, dat is althans wat de receiver aangeeft. Het kan ook bij de aansluiting zelf (op receiver of speaker) zitten.

 135. Chris
  30 maart, 2013 om 13:07

  Hallo Marcel,

  Probeer al dagen om de handleiding van de ARV 70 te bemachtigen maar ik krijg de nederlandse er niet uit.
  Zou je mij willen zeggen hoe ik dat moet doen.
  Alvast bedankt.
  Grt. Chris

  • Martijn Chel
   30 maart, 2013 om 22:38

   Ergens downloaden bedoel je?
   Geen idee, zou ik ook naar moeten zoeken. Zat die niet bij je receiver dan?

   • Chris
    31 maart, 2013 om 15:33

    Hallo Marijn,

    Ja maar dat was een heel beperkte en ik moest op hk .com de uitgebreide handleiding downloaden.
    Alle talen staan erop maar geen nederlands.
    En als je het tel.nr. belt wat er staat krijg je te horen in t engels dat ze er niet zijn.
    Ik word er niet vrolijker van. Dus als er iemand is die het wel heeft dan hoor ik dat graag.
    Alvast bedankt.
    Grt. Chris

 136. Chris
  30 maart, 2013 om 16:00

  Sorry Martijn ik vergiste me met je naam.

  Grt. Chris

 137. Chris
  04 april, 2013 om 18:23

  Martijn,

  Ik ben eindelijk in het bezit gekomen van de nederlandse handleiding
  omtrent de harman/kardon arv 70.
  Mochten er personen zijn die het nog niet bezitten maar het wel willen hebben kunnen ze mij mailen en ik verzend het naar hun toe.
  Alvast bedank voor de moeite die je voor me genomen heb.
  Grt. Chris

  • Martijn Chel
   04 april, 2013 om 20:00

   Top!
   Graag gedaan en succes!

 138. Chris
  07 april, 2013 om 19:00

  Hallo Martijn,

  Ik heb een probleem met mijn koptelefoon een Sennheisser HD 450 II.
  Er zit een verloopstuk aan van 1/4″ en die gaat in de harman /kardon avr 70. Wat blijkt nu hij sluit het geluid niet af van de receiver en geef niets aan geluid door. Bij verschillende mensen langs gegaan en daar speelt hij gewoon ook met het verloopstuk.
  De receiver is 14 dagen geleden gekocht en ik vraag mij af of er een speciale verloop plug op moet?
  Ik hoor graag van je of je weet wat het zou kunnen zijn.
  Met vr. Grt. Chris

  • Martijn Chel
   07 april, 2013 om 19:52

   Hoi Chris,
   Dat is vreemd. Ik heb zelf geen koptelefoon op een harman kardon aangesloten maar er staat me niks bij van een speciale verloop plug. Wellicht is het verstandig even met de leverancier of fabrikant te bellen. Het kan zomaar een productiefout zijn.

 139. Chris
  08 april, 2013 om 11:07

  Hallo Martijn,

  Het probleem met de koptelefoon is opgelost. Je moet met de a/b de speakers uitschakelen en dan werkt de koptelefoon zoals het hoort.
  In ieder geval bedankt dat je de moeite heb genomen om mijn probleem te helpen oplossen.
  Met vr. Grt. Chris

  • Martijn Chel
   08 april, 2013 om 11:14

   Hoi Chris,
   Dank voor je uitleg en reactie! Succes ermee!

 140. Ron
  09 april, 2013 om 0:23

  Is het mogelijk om een maximum volumeniveau in te stellen op de Pioneer VSX-527 zodat wanneer je (als Airplay aan staat) je de slider op de iPhone naar rechts schuift niet de hele boel over de kop gaat? Onkyo heeft dit wel ingebouwd, die kun je met de internetbrowser aansturen op een maximum niveau.

 141. kees
  18 april, 2013 om 13:38

  HELP ik heb een actieve subwoofer op de onkyo tx ds595 aangesloten
  maar er komt bijna geen power uit hoe kan dat??

  • Martijn Chel
   19 april, 2013 om 19:36

   Wat bedoel je precies? Geen geluid?
   Hoe heb je het aangesloten? Welke subwoofer is het? Heeft deze wel stroom en staat deze aan?

   • kees
    19 april, 2013 om 20:05

    ja er staat stroom op!
    ik heb er al twee actieve subwoofer,s op gehad
    maar als ik de sub helemaal open zet is het lage maar minimaal
    en als ik ze op mijn andere stereo aansluit power zat
    en ja al die verse instellingen geprobeerd maar kom er niet uit
    kun jij hier iets mee
    hoor ik het graag
    mvg
    kees

   • Martijn Chel
    20 april, 2013 om 1:01

    Hmm, dat is erg lastig. Hoe staat de opstelling in de receiver ingesteld? Misschien wordt het laag afgeknepen qua frequenties bij de speaker instellingen.

 142. Toon Holleman
  20 april, 2013 om 13:52

  Ik ben 60 , en ga natuurlijk een stomme vraag stellen , maar ik krijg binnenkort glasvezel, en schaf dus binnenkort de Panasonic plasma tv TxP50vt50E aan , verder heb ik een Denon reciever DRA 700-AE , waarvan ik wil weten of die problemen geeft bij het weergeven van digitale radio zenders , zo ja , wat is dan de beste optie ?
  Ik ben een fan van Denon !
  Verder wil ik graag weten of mijn laptop ( ASUS UL50 serie ) Dlna gecertificeerd is ?
  Bij voorbaat dank voor je antwoord/mening .
  Toon.

  • Martijn Chel
   20 april, 2013 om 14:06

   Hoi Toon,
   Ik neem aan dat je gewoon een mediabox krijgt voor de weergave van digitale radiozenders? Deze kun je dan eenvoudig aansluiten op de receiver, bijvoorbeeld middels HDMI.
   Wat is het typenummer van je laptop? De meeste laptops bieden gewoon ondersteuning. Hiervoor moet je de Windows Media Player software gebruiken.

 143. Wouter Stoel
  02 mei, 2013 om 14:05

  Hallo,

  Onlangs kocht ik een marantz cd receiver (Melody Music (MCR503)). Na eerst een tijdje prima gespeeld te hebben, kwam er van het ene moment op het andere een keiharde brom/ruis uit het geheel: angstaanjagend bijna: de kinderen schrokken zich rot! Wat kan daar de oorzaak van zijn? En nog belangrijker uiteraard: wat kan ik er aan tegen doen? Ter informatie: De receiver is niet aangesloten op een cai (maar heeft een kamerantenne; ik speel er eigenlijk alleen cd’s en mp3’s mee). De receiver is aangesloten op een geaard stopcontact. Ik begrijp er niets van! Heeft dit iets te maken met (niet) aarden van de receiver?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie,

  Met vriendelijke groet,

  Wouter Stoel

  • Martijn Chel
   02 mei, 2013 om 17:26

   Beste Wouter,
   Kan het toevallig aan het signaal (bijvoorbeeld radio) gelegen hebben? Of heb je er nu nog steeds last van?
   Check ook even of er andere kabels van andere apparaten langs bijvoorbeeld de speaker kabels lopen.

 144. jos
  08 mei, 2013 om 21:53

  Ik heb een yamaha mcr 750 gekocht maar ik sluit hem aan en de voeding piept.
  Hij piept alleen als hij aan staat niet als hij op standby staat.
  Lijkt me niet goed.
  Lijkt op een condensator defect of een spoel.

  • Martijn Chel
   09 mei, 2013 om 14:02

   Inderdaad, klinkt als een hardware probleem. Terug naar de winkel helaas.

 145. Girly
  19 mei, 2013 om 8:15

  Goedemorgen,

  Ik heb sinds gisteren een Akai Home Cinema Set AHC1400. Alles makkelijk aan kunnen sluiten en sneller als ik had verwacht (ben nl niet zo technisch).
  Maar bij thuiskomst en het aanzetten van de set staat het volume ineens erg hard, terwijl de set niet op dat volume is uitgezet. Ik heb in de instellingen gezocht maar kan niet iets vinden waar dit in te stellen is en de handleiding is ook niet zo uitgebreid en duidelijk. Hebben jullie een idee?

  Alvast bedankt

  • Martijn Chel
   19 mei, 2013 om 15:49

   staat het volume altijd zo hard als je de set aanzet of is dit één keer?
   Je zou in de instellingen kunnen kijken en mogelijk ook het volume van de bron die je aanzet (mediabox bijvoorbeeld) lager kunnen zetten. Misschien staat het volume van deze bron simpelweg te hoog terwijl het volume van de set op ‘0’ staat.

   • Girly
    19 mei, 2013 om 19:56

    Dit is iedere keer bij het inschakelen, dan staat het volume ineens op 35 terwijl ik het op bijv. 15 uit zet. Mijn televisie heb ik de boxen uit staan en hcs ingesteld (de tv zelf staat op 0) en de kast van upc heb ik zojuist de volume laag gezet.
    Hierna de set weer even uit en aan gezet en weer hard.

    In de setup van de set zie ik nergens in de audio instellingen iets wat met volume te maken heeft. Bas en treble gaat via de afstandsbediening en kan niet echt veel mee gedaan worden.

    In de analoge uitgang: Downmix staat op 3d surroud, De speakers staat ingesteld op klein, subwoofer aan en DRC op auto.

    In de digitale uitgang instellingen: Dig.signaal op spdif – uit. LPCM uitgang op 48k (is overigens niet te wijzigen)

    In Dolby Digital Setup: Dual mono op mix, Dynamisch op Full.
    Equalizer page: geluidsinst. op normaal, Bass boost op aan, super bass is uit en treble boost is aan.

    3D processing: staat op huiskamer.

    HDCD Filter: is uit.

    Karaoke setup staat uit.

   • Martijn Chel
    20 mei, 2013 om 15:17

    Hmm, ik ken het systeem niet goed genoeg om daar zo een oplossing voor te vinden. Instellingen lijken allemaal goed te staan. Misschien dat de Bass Boost voor een bug zorgt maar lijkt me sterk.

 146. Ronald
  20 mei, 2013 om 21:49

  Hallo, ik heb het volgende probleem. Ik heb een Harman Kardon BDS 2 Receiver/DVD speler en deze via HDMI aangesloten op mijn Sony LCD TV KDL 37W5500 en op twee Dali Zensor 1 speakers (een 2.0 configuratie dus). Als ik een CD afspeel of de TV ook via de receiver over de speakers afspeel, dan is het geluid perfect. Echter bij DVD’s of Bluray’s is het geluid heel wisselend. Het is of prima of er klinkt zeer veel geruis over de speakers. Echt niet om aan te horen. Sommige scenes op één DVD zijn goed, andere weer vol ruis. Iemand enig idee waar dat aan kan liggen ? Andere HDMI kabel ?
  Met vriendelijke groet,
  Ronald

  • Martijn Chel
   21 mei, 2013 om 17:56

   Als het aan de kabel ligt dan zou het altijd of nooit moeten zijn, naar mijn idee. Staat een DVD (of andere bron) wel ingesteld op het uitsturen van stereo geluid? En staat de receiver wel ingesteld op het uitsturen van stereo geluid in alle gevallen?

 147. Gerard
  23 mei, 2013 om 20:21

  Ik heb een Onkyo TX-NR609 receiver, een LG blu ray speler, een Samsung F8000-tv en de UPC-Horizon box.
  Uiteraard wil ik deze combi met zo min mogelijk kabels koppelen.
  Mijn idee is de Horizon via HDMI op de Onkyo, de bluray via HDMI op de Onkyo en vervolgens de Okyo TV-out opo de HDMI3 ARC van de Samsung.
  Wat moet ik op de Onkyo instellen voor ARC (heb ik iets te doen met HDMI-through)?
  Als de Onkyo op stand-by staat gaat dan het geluid “gewoon” via de TV-speakers?
  Of zijn er andere/betere oplossingen?

 148. laery
  23 mei, 2013 om 21:51

  Hallo,

  Ik ben met het idee aan het spelen om een 5.1 a/v receiver + boxen aan te schaffen om daar 1 Game pc, 1 internet/htpc (blu-ray), 1 PI en eventueel nog aan te schaffen xbox/PS aan te hangen via HDMI.
  Doch scherm is geen TV maar een 27″ lcd monitor.
  Gaat dit problemen geven voor het doorsturen v/h geluid van de PC’s?
  En het stroomverbruik, is dat idd 200W en meer? De nieuwe Sony was 200W, sommige modellen geven zelf 450w op.

  MvG
  Laery

  • Martijn Chel
   23 mei, 2013 om 23:17

   Hoi Laery,
   Over het stroomverbruik van wat hebben we het?
   Als je apparatuur, waaronder de pc, over een digitale audio uitgang (of multi-kanaals analoog) beschikt dan kun je het geluid gewoon richting de receiver sturen.

   • Laery
    26 mei, 2013 om 19:43

    Een reactie plaatsen is al paar keer mislukt, nieuwe poging.
    Stroomverbruik=wat hij verbruikt op het lichtnet dus de 220V.
    De PC’s en PI hebben allemaal HDMI out met geluid.
    Hoe herkennen de pc’s de receiver voor het als afspeelmedium?

   • Martijn Chel
    26 mei, 2013 om 20:19

    Dan doe je of gaat er ergens iets fout. Krijg je een foutmelding?
    Over het stroomverbruik bedoel ik; over het verbruik van welk apparaat hebben we het?
    Wat betreft pc’s heb ik er niet veel verstand van maar volgens mij moet een grafische kaart met HDMI uitgang gewoon voldoende zijn om herkend te worden.

 149. Carla
  16 juni, 2013 om 13:16

  Hallo,ik heb een Pioneer multi receiver VSX-ASX. Na jaren goed gewerkt te hebben laat ie een vervelend probleem zien. Het geluid valt zeer willekeurig uit, waarbij het apparaat zelf wel aanblijft. Soms doet ie het dagenlang goed en soms valt ie continu uit. Soms duurt de stilte enkele seconden, soms minuten. Twee keer terug naar importeur, niets kunnen ontdekken (het geluid ging toen nooit uit!). Er zijn negen speakers op aangesloten (2 zones). Heeft iemand suggesties?

  • Martijn Chel
   16 juni, 2013 om 18:15

   En in alle zones valt het geluid dan uit?
   Liggen er toevallig stroomkabels in de buurt van de versterker of zit deze op een niet geaard contact? Misschien dat daar iets in veranderd is de afgelopen tijd?

   • Lala
    18 juni, 2013 om 22:40

    Ik heb er helaas nauwelijks verstand van. Heeft stereo ook een center?
    Want dan is geluid wel goed..

 150. Lala
  18 juni, 2013 om 21:25

  Goedeavond,

  Kan iemand mij alsjeblieft helpen?
  op 1 of andere manier zijn de instellingen op de Denon AVR 2312 gewijzigd.

  Ik ben nu al 2 avonden bezig en krijg het niet voor elkaar.als ik een DVD kijk staat er DTS geluid, maar de stemmen blijken uit te staan. dus ik hoor wel het geluid eromheen, maar de stemmen zijn superzacht.

  Hoe kan ik dit veranderen? Center / front etc staat gewoon goed..

  Wie o wie kan mij helpen?
  Bedankt!

  • Martijn Chel
   18 juni, 2013 om 22:36

   Dat klinkt alsof de center speaker kapot is, of niet meer aangesloten is.
   Werkt deze nog wel bij andere bronnen?
   Verder kan het zijn dat je bij de center speaker het aantal dB per ongeluk naar beneden hebt gezet.

   • Lala
    18 juni, 2013 om 22:43

    Sorry ik antwoordde op het verkeerde onderwerp.
    Als stereo bron ook center heeft dan werkt het wel.

   • Martijn Chel
    18 juni, 2013 om 22:46

    Nee, dan gebruikt ie maar twee speakers. Heb je toevallig digitale tv van UPC, KPN of Ziggo? Als je dan een film kijkt zou er ook geluid uit moeten komen. Daarnaast kun je met de instelling op de afstandsbediening ook een stereo bron omzetten naar surround geluid. Waarschijnlijk heeft dit surround mode. Ook zit er een test op de receiver waarmee je geluid uit elke speaker kan laten komen om te testen. Dat zou ik eens proberen.
    Waarschijnlijk is de aansluiting los of de speaker kapot.

   • Lala
    20 juni, 2013 om 7:16

    Hm klopt inderdaad dat de center niet werkt..
    In ieder geval bedankt 🙂

 151. Chris
  26 juni, 2013 om 13:49

  Hallo Martijn,

  Al mijn aansluitingen zijn hdmi behalve van mijn decoder naar mijn tv. Dat is scart.
  Bij het afspelen van een cd “mp3 of normaal ” stopt hij tussen door wel 2 keer. Alles loopt door en speelt door maar mijn geluidssignaal is dan weg. Mijn geluidsweergave loopt van mijn decoder naar mijn receiver met tulpstekkers dat komt omdat er alleen scart aansluiting op zit en verder niets. De decoder staat wel op mijn blue-ray speler.
  Zou dit de oorzaak kunnen zijn van het wegvallen van het geluid.
  Op zo’n moment moet ik alles stopzetten en opnieuw instellen en dan doet hij het weer.
  Graag advies en eventueel een oplossing voor dit probleem.
  Grt. Chris

  • Martijn Chel
   26 juni, 2013 om 14:25

   Hoi Chris,
   Hebben we het dan alleen over muziek die vanaf de Blu-ray speler komt? Of ook audio vanaf de decoder? Als het alleen de speler is dan lijkt de speler ook het probleem te zijn.
   Het zou kunnen dat de Blu-ray speler te warm wordt als er iets opstaat, dat zou je kunnen proberen. Verder is het altijd verstandig even de firmware te updaten.

 152. Val
  29 juni, 2013 om 18:16

  Welke receiver is beter de Maranzt sr6007 of Harman Kardon avr 370. Ik heb JBL( infinitie speakers.

  • Martijn Chel
   29 juni, 2013 om 19:23

   Dat ligt er maar net aan welke features je wilt op een receiver en welk geluid je beter bevalt. Ga vooral ergens proberen te luisteren, want dat kan een ander lastig voor je zeggen.
   Uit eigen ervaring vind ik JBL vaak prima passen bij Harman Kardon maar ben ik fan van het fijne geluid dat Marantz vaak voortbrengt.

 153. Edwin verlind
  10 juli, 2013 om 16:59

  Ik heb een Denon AVR3313 waarop aangesloten een Cisco tv tuner van Ziggo en een Dune HD Duo mediaplayer. De Cisco zit met HDMI in de Cable/sat en de Dune met HDMI in de mediaplayer ingang. Met de televisie geen problemen, met de Dune geen beeld. Dune in de cable/sat ingang werkt wel maar alle andere HDMI ingangen leveren geen beeld van de Dune op. Mijn ideeen zijn zo’n beetje op nu. Wat kan hier het proleem zijn?

  • Martijn Chel
   10 juli, 2013 om 18:32

   Dat is heel vreemd. Kun je eens proberen de decoder van ziggo op de ingang voor de mediaspeler aan te sluiten? Als dat niet werkt zit het hem in die poort.

 154. Diepenbroek
  04 augustus, 2013 om 20:33

  Hallo,

  Ik heb sinds kort de onkyo TX-sr608 en heb hier een vraag over.
  Ben zeer tevreden over het geluid maar is het mogelijk dat de receiver
  automatisch het geluid detecteert (dolby dts ….)
  Wanneer ik dit in het menu van een film selecteer.
  Heb een Xtreamer SideWinder 3 En Panasonic blu-ray speler maar bij allebei doet hij dat niet.
  (Hier een link met een filmpje wat ik bedoel http://www.youtube.com/watch?v=z4PDdyqTxkc)
  Alleen dan niet via de laptop maar met de blu-ray of mediaspeler.
  Alvast bedankt

  Bas

  P.S. de Sidewinder ondersteunt 7.1 toch en wat is beter PCM versturen of Bitstream? en doet PCM ook 7.1?

  • Martijn Chel
   05 augustus, 2013 om 0:09

   Hoi,
   Dat zou wel moeten. Hiervoor moet je Blu-ray speler op Bitstream audio staan en de receiver op een optie als ‘automatisch’. Dan moet het formaat automatisch herkend worden. Wel moet hiervoor de HDMI-aansluiting gebruikt worden.

 155. Gert
  16 augustus, 2013 om 17:25

  Goedenmiddag,

  wellicht het ik een vraag die al eerder gesteld is aangezien google een hit geeft maar ik deze niet terug kan vinden. ik heb gister een combi set gekocht: pioneer vsx422k + pioneer s11 en een blu-ray speler. het een en ander aangesloten zoals ik dat vaker gedaan heb. ik krijg echter geen geluid uit mijn centerspeaker. de andere 4 en sub wel. wanneer ik de centerspeaker op een ander kanaal zet doet hij het wel dus de speaker zelf is ok. als ik een andere speaker op het center kanaal zet geeft deze ook geen geluid. ook niet met een ander kabeltje. enig idee hoe dit kan en of ik dan toch heel knullig iets niet goed heb gedaan? graag hoor ik van u. gert.

  • Martijn Chel
   16 augustus, 2013 om 18:42

   Beste Gert,
   Dat klinkt alsof het kanaal (de versterker voor die speaker) stuk is.
   Kijk echter nog even bij de instellingen of alle kanalen wel geselecteerd staan. Dat er dus 5 speakers en een subwoofer aangestuurd worden. Kun je ook een testgeluid laten afspelen met de set? Dat ook even proberen dan.

   • Gert
    16 augustus, 2013 om 19:04

    goedenavond alweer.

    allereerst top deze snelle reactie! bij het testgeluid met zon microfoontje pakt hij inderdaad de 4 hoekspeakers en de sub en dus niet de centerspeaker. tegenwoordig doen ze geen boekje meer maar een cd met handleiding. echter ben ik momenteel zonder laptop dus probeer inderdaad instellingen te vinden maar tot zover zonder resultaat. hoewel met dolby pl2 ik er vanuit mag gaan dat deze alle aanwezige speakers pakt? zo niet hoor ik graag hoe ik kan controleren of en waar ik kan controleren of alle speakers actief aangestuurd worden. groeten gert

   • Martijn Chel
    16 augustus, 2013 om 19:37

    Hoi Gert,
    Ik denk dan toch dat het een defect is. Je mag er inderdaad vanuit gaan dat de speakers gepakt worden. Je zou nog kunnen checken of de aansluiting van de speakerkabel op de set zelf goed zit, maar als dat zo is dan zou ik teruggaan naar de winkel.

   • Gert
    16 augustus, 2013 om 20:06

    top!! bedankt en ga inderdaad maar terug. geluid is heerlijk maar voor het geld mag alles het toch wel gewoon doen haha

 156. Antoine
  25 augustus, 2013 om 12:29

  Ik ben van plan om een reciever van Marantz te kopen. Mijn oog is gevallen op de sr 7007 maar nu zag ik dat er nieuw model is uit gekomen namelijk de sr 7008. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen deze twee recievers. De sr 7007 kost € 799 en de sr 7008 kost € 1599. Welk model zouden jullie mij adviseren.

  • Martijn Chel
   25 augustus, 2013 om 13:30

   Check de website van Marantz. Zoek daar op SR7007 en open die pagina naast die van de SR7008. Dan zie je de verschillen. Het komt vooral neer op verbeterde technieken, 4K-ondersteuning en streaming-integratie.

 157. Raymond
  04 september, 2013 om 12:30

  Hoi Martijn,

  Ik heb een surround speakerset van Harman Kardon, type HKTS 35BQ en wil daar de volgende receivers aan koppelen:

  Sony STR-DN840 (incl wifi)
  of
  Onkyo TX-NR626 (incl wifi, zonder airplay)

  Welke van de twee zou jij aanbevelen met name om de prestaties van beeld en geluid (audio) ?

  Met vriendelijke groet,
  Raymond

  • Martijn Chel
   05 september, 2013 om 1:24

   Zoals ik altijd aangeef; ga vooral luisteren. Het is niet te zeggen of iets wel of niet goed klinkt. Niet alleen omdat het persoonlijk is, maar ook omdat er zoveel combinaties mogelijk zijn dat we niet alles kunnen weten. Ik kan je wel zeggen dat ik over het algemeen een grotere fan van Onkyo ben qua geluid.

 158. Wim
  10 september, 2013 om 16:08

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een 7.1 surround receiver om mijn plafond (inbouw) speakers mee aan te sturen. De speakers hebben de volgende specs:
  RCF PL 8x
  RMS: 20 Watt
  Max Power: 40 Watt
  gevoeligheid: 93 db
  impedantie: 8 Ohm

  Het probleem is dat de meeste receivers die ik op het oog heb een vermogen hebben van rond de 150 Watt RMS op 6 ohm. Nu weet ik dat het vermogen op 8 Ohm speakers omlaag gaat, maar er blijft waarschijnlijk een behoorlijke overkill van de versterker aanwezig. is dit acceptabel? of moet ik toch op zoek naar een lichtere versterker?

  Met vriendelijke groet,

  Wim Buitenhuis

  • Martijn Chel
   10 september, 2013 om 16:17

   Het is inderdaad zo dat je ze iets sneller tegen de max aandrijft maar als je bijvoorbeeld een Marantz versterker/receiver van 80 Watt pakt dan moet dat niet snel voor problemen zorgen. Het is gewoon die volumeknop niet te snel en volledig opendraaien 🙂

   • Wim
    11 september, 2013 om 0:06

    Hallo Martijn,

    bedankt voor je reactie, ik neig nu naar de Marantz NR1604.
    In de specs staat dit:
    Uitgangsvermogen (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0,08% 2-kan.-aansturing) 50 W

    Uitgangsvermogen (6 ohm, 1 kHz, 0,7%, 2-kan.-aansturing) 70 W

    Uitgangsvermogen (6 ohm, 1 kHz, 1%, 1-kan.-aansturing) 90 W

    betekent dit dat deze versterker enkel 50 Watt kan leveren bij het gebruik van 2 kanalen (op 8 Ohm)? En als ik 7 kanalen aanstuur het vermogen minder wordt? of lees ik het verkeerd?

    Met vriendelijke groet,

    Wim

   • Martijn Chel
    11 september, 2013 om 0:07

    Dat lees je inderdaad goed, maar staar je daar niet op blind. Daarmee moet je prima weg kunnen komen.

   • Wim
    11 september, 2013 om 15:29

    Bedankt voor je advies. Ik doe voor de zekerheid nog een belletje naar het hoofdkantoor van Marantz.

    Marantz zet dit gelukkig nog netjes in de specs. Als ik naar andere (goedkopere) merken kijk dan wordt er 1000Watt belooft, maar na aftrek van verschillende factoren zoals RMS vermogen, impedantie en het aantal kanalen blijft er maar weinig over…

   • Martijn Chel
    12 september, 2013 om 0:06

    Daar heb je zeker een goed punt. Informeer je zeker even goed, maar ik denk dat dit geen probleem moet geven.

 159. Peter hillebrand
  18 september, 2013 om 8:03

  Hallo,

  Ik heb een onkyo receiver tx-nr809 en upc horizon decoder,alles is aan gesloten met hdmi kabels.
  Mijn probleem is als ik mijn tv en upc decoder aanzet dat de receiver in standby stand het signaal niet door geeft dus geen beeld.
  Zet ik mijn hoofdschakelaar uit en dan weer aan van de receiver dan geeft naar een +- 10 seconden het signaalwel door.
  Soms gaat het een paar dagen goed en dan geeft de receiver het weer niet door.
  Als ik de receiver aan zet en de input selector op tv dan gaat het meestal goed.
  De receiver staat ingesteld op doorgeven in standby stand.
  Graag een reactie of tip.

  Groet Peter

  • Martijn Chel
   18 september, 2013 om 12:05

   Hoi Peter,
   Dat klinkt alsof het allemaal wel moet werken zoals je het doet maar door een bug/instelling die soms geblokkeerd wordt. Kun je de firmware van de receiver updaten?

   • Peter hillebrand
    18 september, 2013 om 16:24

    Hallo,

    Firmware update heb ik al gedaan maar dit probleem blijft
    zich voor doen.

    Grt peter

   • Martijn Chel
    18 september, 2013 om 22:10

    Lastig te zeggen dan. Is het misschien HDMI-CEC dat aanstaat? Probeer dat eens uit te zetten. Anders wellicht even met Onkyo mailen/bellen.

 160. Martijn Chel
  19 oktober, 2013 om 21:43

  Let op: Deze vraagbaak is gesloten. Stel je vragen in de nieuwe Vraag & Antwoord sectie.