Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Yamaha Soundbar aansluiten op TV zonder ARC?


22 oktober, 2014, Categorie:

Hallo,

Ik overweeg de aanschaf van een Yamaha YSR-2500(3x HDMI, 1x HDMI out ARC, 2x optisch, 1x coaxiaal). Mijn Tv is een 6 jaar oude Panasonic TH42pz85e zonder ARC, met 1x optical out en 3x HDMI. Aangezien dat de Yamaha 1000 euri kost probeer ik mij eerst te verdiepen in of ik wel weg kom met hetgeen ik wil aansluiten.

Op dit moment heb ik een 10 jaar oude HK versterker(zonder HDMI) staan met Infinity Aureus 5.1 opstelling. Aangezien de subwoofer bijna overleden is en de vrouw klaagt over de 5.1 opstelling overweeg ik een soundbar. Ik weet dat ik wat inlever qua geluid….

Aangesloten op de HK versterker zijn nu een:

-PS4 (optisch), HDMI naar TV

-WD TV Live mediaplayer (optisch), HDMI naar TV

-Satellietontvanger (coaxiaal), HDMI naar TV.

Hoe dien/kan ik hetgeen aansluiten wat ik wil en hou ik dan voldoende over om ook de rest aan te sluiten. Je zou haast zeggen van wel, er schijnt ook een  instelmenu van de Yamaha et zijn wat je via je TV moet instellen.

Ik lees over optisch TV out naar optisch soundbar en HDMI TV naar HDMI ARC soundbar. Maar hoe sluit ik dat de satellietontvanger, PS4 en mediaplayer nog aan? Dan komt ik toch 1 aansluiting tekort?

Ik ben er nog niet achter wat mijn TV optical out uitstuurt.

Graag jullie help. Al vast bedankt.

Antwoorden

Hoi,

Aangezien de soundbar over drie hdmi-inputs beschikt kun je alles direct op de soundbar aansluiten, via hdmi. Het geluid van de tv komt dan ook nog eens via de arc-aansluiting terug naar de soundbar. Voor zover ik zie kun je op die manier dus alles kwijt. Mocht je nog andere apparaten hebben dan kunnen die op de audio-ingangen aangesloten worden.

Bedankt voor je reactie. Wellicht een achterlijke vraag Als ik alle drie HDMI aansluit op de soundbar hoe komt het beeld(video) dan richting TV?

Je hebt het over ARC, maar mijn huidige 6 jaar oude plasma TV heeft geen ARC. Volgens de specificaties heeft de optical out van de Tv een PCM/dolby digital uitgang.

Wat ik mij afvraag is als ik de ps4 en mediaplayer via optisch rechtstreeks op de soundbar aansluit en de sat.ontvanger coaxiaal of dit qua geluid goed gaat werken? Beeld zou dan gewoon via HDMI rechtstreeks naar de 3 ingangen van TV gaan?

of moet ik optical out van tv naar soundbar voor geluid en HDMI arc soundbar naar hdmi tv?

gr, Edwin

 

Hoi Edwin,

Ik begrijp je niet helemaal. Als je apparatuur middels hdmi op de soundbar aansluit wordt het beeld automatisch via de hdmi-uitgang (aangesloten op de tv) doorgestuurd. Je zit dus meteen goed.

Qua ARC heb je gelijk maar dat is dan een kwestie van een optische kabel van de tv naar de sounbar leggen, als je nog geluid van de tv over de soundbar wilt.

De apparaten HDMI naar de tv zou ik niet doen want het hoeft niet en kan dus veel makkelijker.

hoi martijn,

ok…concreet bedoel je dus het volgende:

soundbar HDMI ARC out -> met HDMI -> HDMI1  TV

PS4 HDMI -> met HDMI -> HDMI1 soundbar

mediaplayer -> met HDMI -> HDMI2 soundbar

satellietontvanger -> met HDMI  -> HDMI3 soundbar

optical out TV -> met optische kabel -> optical 1 soundbar

Dan blijven er  2 poorten over te weten optical 2 en coaxiaal van de soundbar. En 2 HDMI poorten op de TV natuurlijk.

Klopt het zo?

Wat zou het voordeel zijn als mijn TV ARC zou hebben? Alleen de optische kabelverbinding toch?

gr,

Edwin

 

 

Hoi Edwin,

Helemaal correct!

Inderdaad, dan zou je de optische kabel verliezen maar dat is verder geen probleem.