Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Welk (soort) receiver bij deze 7.1 luidspreker-setup?


18 juni, 2015, Categorie:

Hallo,

Ik heb een 7.1 luidsprekerset van Cambrids Soundworks met THX-certifiering.

Ik ben momenteel bezig aan een nieuwbouw en wens mijn luidsprekers zo te plaatsen:

1. tegen de muur waar de TV hangt:

  • front L + center + front R op luisterhoogte
  • front High L + front High R zo’n 30 cm boven de front L en front R en 30 cm verder naar links en rechts.

2. tegen de muur achter de sofa:

  • rear L + rear R op luisterhoogte

 

Ik wens bij deze opstelling te blijven omdat dit het meest praktische is, de luidsprekers niet in de weg staan etc en ik de bekabeling binnenkort zo in de muur laat wegwerken audio-stopcontactjes etc.

 

Nu vraag ik me af of ik met deze opstelling per se een reciever nodig heb die dolby prologic ii Z ondersteunt om toch een mooi surround geluid te hebben. Op dit moment hangen de luidsprekers aan het plafond schuin naar beneden gericht maar wel met de surround speakers aan de zijkanten ipv tegen de voormuur.

Mijn huidige 7.1 versterker heeft het een tijdje terug begeven dus ik moet op zoek naar een nieuwe voor in mijn nieuwe woonst maar zit een beetje met de handen in het haar. Ik vond de Sony STR-DN860 een heel interessant model maar deze ondersteunt geen prologic ii Z (enkel de x-versie) maar je kan deze wel zo instellen in de luidspreker -setup met front high speakers ipv surround speakers. Is dat dan ook in orde of hoe zit dat nu juist. Ik kan geen antwoord op men vraag vinden op heel deze site niet.

 

Mvg

Tommy

Antwoorden

Het blijft allemaal deels softwarematig aangezien de Dolby IIz track vrijwel nooit op een disc staat dus als de receiver een andere optie biedt om de hoogtekanalen in te zetten dan kan dit ook. Overigens heeft ook Audyssey een met IIz vergelijkbare techniek (DSX). Op de meeste receivers vind je beiden of een van beiden terug.

– Je hoogtespeakers vooraan moet je hoger hangen dan 30cm boven je frontspeakers, anders kan je ze zowel weglaten, want dat is veel te weinig hoogteverschil

– Je “rear”-speakers moet je instellen als “surroundspeakers” (pas als je surroundspeakers hebt, kun je optioneel ook nog rearspeakers aanbrengen)

– Alle surroundversterkers met 7.1 of meer kanalen kunnen overweg met je opstelling en hebben altijd wel 1 of vaak meerdere instellingen om gebruik te maken van die extra kanalen