Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is de levensvatbaarheid van streamingdiensten als Pathé Thuis en Rakuten TV?


22 juni, 2019, Categorie:

Ik maak nu al een tijdje gebruik van de streamingdiensten Pathé Thuis en Rakuten TV. Ik heb inmiddels bij elkaar 178 films gekocht. Persoonlijk vind ik het wel een prettige manier om middels een app op je smart tv een filmpje te kiezen en te kijken. Toch bekruipt mij iedere keer weer de gedachte of ik niet beter fysieke dvd’s moet kopen. Ik vraag mij namelijk af wat de levensvatbaarheid is van de betreffende diensten. Wat als zo’n dienst besluit er de brui aan te geven. Ja, je krijgt dan als het goed is wel de mogelijkheid je aangekochte content te downloaden, maar dan is voor mij toch wel een groot deel van de lol er af als ik dan vervolgens met allemaal downloads zit en daar mee moet gaan lopen klooien. Dan had ik de films toch liever op dvd gehad. Het gebruik van de app op je tv is juist de lol voor mij. Ik denk dan ook regelmatig of ik niet moet stoppen met films kopen op de betreffende diensten en weer voor dvd’s moet gaan. Dus kort samengevat; wat is de levensvatbaarheid van betreffende diensten? Of zijn betreffende diensten juist de toekomst van films kopen?

Antwoorden

Beste,

De levensvatbaarheid van commerciele streamingdiensten staat of valt met hun commercieel succes.

Draai en keer zoveel je wilt wanneer er verlies wordt gedraaid dan is de finaciele lol eraf en wordt er geen dividend meer uitgekeerd maw dienst op de fles. Wat betreft pathé en rakkuten die zullen het de komende jaren niet onder de markt hebben met apple tv, disney , netflix en amazon prime. De taart is maar zo groot als er gebruikers zijn en niet iedereen is bereid overal en alles aan te schaffen.

Wat betreft dvd in 2019 : het wordt tijd dit medium eens en voor altijd naar de eeuwige jachtvelden te sturen wegens  inferieure kwaliteit , gebrekkig geluid en veel te duur voor wat ze bieden.

We spreken over 4 k ,hdr , Dolby Vision en nog steeds proberen zo ons dit formaat  in onze maag te splitsen met 8k die al aan de horizon verschijnt.

Als de dienst stopt download de films op een harde schijf , koop een deftige mediaspeler en je bent weer vertrokken voor een paar jaar.

Mvg,

@sir oled,

 

Betreffende diensten zijn niet vergelijkbaar met apple tv, disney, netflix, etc. in de zin van dat het puur diensten zijn om films op te kopen of huren. En de beschikbare films worden op de betreffende diensten worden wel al aangeboden in bijvoorbeeld UHD op in ieder geval Rakuten TV, die naar ik heb begrepen ook content gaan aanbieden in 4k en 8k. Dus in die zin zou het de toekomst van films kopen kunnen zijn. Want de kwaliteit van films kun je dan kiezen op basis van wat jouw televisie aankan. Ik heb wel begrepen dat de betreffende diensten een samenwerkings verband hebben met Samsung? En dat er op toekomstige TV’s apparte knoppen op de afstandsbediening komen voor de diensten. Mischien verhoogt dat de levensvatbaarheid? Ik hoop het in ieder geval. Want zoals ik al zei, ik vind het wel een prettige ervaring zo.

Trouwens, de meerwaarde van 4K is in de huiskamer niet relevant te noemen. Tenzij jij ruimte hebt voor een bioscoopscherm. Anders zie je het verschil niet eens.

Beste,

Volledig in je denkwijze ga ik je niet volgen want Apple Tv , Amazon prime , Disney Tv zullen films en series aanbieden die net als Rakuten en Pathé aangekocht kunnen worden in vergelijkbare kwaliteit.Wat betreft Amazon  deze staat  in Nederland en België nog in zijn kinderschoenen de machtsontplooiing volgt de komende jaren. Ook You tube video on demand staat in de steigers met allemaal gelijkaardig diensten. Alleen Netflix speelt het anders maar plukken toch potentiële kopers mooi weg.

De strijd om overleving begint pas en zal hard worden gespeeld om later zelf het monopolie te hebben en prijzen te bepalen met als gevolg verschraling in aanbod.

Wat betreft 8k dat is voorlopig marketing praat want er is nog geen codec om dit door de internet band te persen  zoals Eric Beeckmans mooi uitlegt in dit artikel ;

– https://www.homecinemamagazine.nl/2019/06/verslag-8k-summit-new-york-waar-staan-we-en-waar-gaan-we-naartoe/

 

Vanaf 55 inch is de meerwaarde van 4k (hdr) tov 1080p al pijnlijk duidelijk. Dergelijke afmetingen zijn toch niet bioscoop relevant en meer en meer de norm in de hedendaagse huiskamer. Het kleurbereik van rec 709 is nu éénmaal niet dat van rec 2020 .

Mvg

@sir oled,

 

dat apple tv, etc. ook films gaan verkopen, daar was ik niet van op de hoogte. Ik dacht dat dat net als netflix zou gaan worden. Nou is er niks mis met diensten als netflix, maar ik wil niet van bv netflix afhankelijk zijn wanneer en welke film ik wil/ga kijken. Daarom bezit ik mijn films liever, zodat ik helemaal zelf kan bepalen hoe, wat, wanneer ik kijk. Dus maak ik graag gebruik van een dienst als Rakuten of Pathé. Maar als dat dus waar is dat apple tv, etc. ook films gaan verkopen, dan lijkt het er toch sterk op dat dat de nieuwe manier wordt van films kopen. Want (voor zover ik het begrijp) streamend kun je mensen content aanbieden in kwaliteit (4K/8K) die je naar mijn idee niet fysiek (dus bv op een schijfje) kunt bieden. Ik zou het iig alleen maar toejuichen, want zoals ik al aangaf, ik vind het wel prettig film kijken zo.

Beste,

Wat betreft de streaming kwaliteit die loopt nog altijd achter  op de 4K en blu-ray schijfen. Dit is enkel omdat onze netwerkband niet veel hoger gaat dan 16m/bit per seconde waar 4k schijfen toch tegen de 100 m/bit halen. In theorie zou het lukken om dezelfde kwaliteit te halen maar dat zal nog heel wat infrastructuur aanpassingen vergen en goodwill van de overheid en  de desbetreffende streamingdiensten.

Maar laat het vooral niet aan je hart en geniet van je filmcollectie ! Ieders persoonlijke smaak en portemonee heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften.

Mvg,