Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is het kwaliteit verschil tussen edge-lit en full-led?


16 april, 2014, Categorie:

Graag zou ik weten wat het kwaliteit verschil is tussen edge-lit en full-led.

Een paar jaar terug waren alle top modellen uitgerust met full-led omdat dit de betere techniek was(is)?

Nu zie je bijna alleen maar edge-lit tv’s alleen LG gebruikt nog full-led wat is de reden hiervoor?

Is edge-lit beter geworden als full-led of kan je beter voor een LG tv gaan?

Alvast bedankt voor het antwoord.

 

Antwoorden

Dat is een goede vraag en het exacte antwoord blijf ik je schuldig. Ik heb echter het idee dat full led een stuk duurder is, zeker wanneer je maar een paar modellen hiermee uitrust. Daarbij komt full led weer relatief dicht in de buurt van oled (er zit wezenlijk verschil tussen) en samen met de hoge kosten kiezen fabrikanten liever voor oled in de toekomst.

Het verschil tussen edge led en full led zit hem in het feit dat edge led de verlichting vanaf de zijkanten heeft. Het paneel wordt dus niet vanaf achter het paneel verlicht maar vanaf de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om diep zwart in het midden van het paneel weer te geven. Bij full led zitten er led’s direct achter het paneel (soms 64, soms 128, soms meer) die uitgezet kunnen worden en dus eenvoudiger diep zwart kunnen weergeven.

Ik denk dat ze edge led gebruiken om de tv’s dunner te kunnen maken maar dit weet ik niet zeker.

En je heb local dimming/Micro Dimming of hoe ze het ook noemen op edge led tv’s ik weet niet precies hoe het werkt maar is dit niet een soort van vervanging van de full led versies.

Micro Dimming is een term die te pas en onpas gebruikt wordt en eigenlijk ook op full led van toepassing is. Het houdt simpel gezegd in dat je een klein deel van het licht kunt dimmen, maar vanzelfsprekend werkt dit beter met leds achter het scherm dan aan de zijkanten.