Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Waarom word er nooit iets gemeld over het stroomverbruik?


13 maart, 2014, Categorie:

Hallo Allemaal,

Ik gebruik al sinds 2003 een Harman Kardon AVR 430. Ik woon samen en heb een exorbitant hoog stroom verbruik. Ik zit op zo’n 6,000 KWH per jaar. En ik heb al alles gedaan om dit terug te brengen.

Tot ik toch maar eens de gebruiksaanwijzing van mijn AVR nader bekijk: stroom verbruik: 940 Watt !!!!

Als ik goed reken is dit bij gemiddeld 10 uur TV kijken (met AVR aan) per dag, op jaarbasis goed voor maar liefst: 3431 KWH. oftewel Euro 754 per jaar aan stroom kosten !!!

De meeste leveranciers doen heel vaag over het verbruik of in sommige gevallen vermelden het zelfs helemaal niet (NAD)   Ik las bijvoorbeeld jullie test van de Onkyo TX-NR626, die ook maar liefst 600 watt stroomverbruik laat noteren. De kroon spant Denon met maar liefst 1500 Watt verbruik. 

Harman Kardon beweert voor haar nieuw BDS 780W een maximaal verbruik van 121 watt. Als dit klopt, zeg ik Kijk het kan dus wel.

Mijn vraag dus:

Waarom is hier niet meer duidelijkheid over en kunnen jullie bij jullie tests meer aandacht aan besteden?

Bijvoorbaat dank!!

Antwoorden

Dat is een hele goede vraag. Het probleem is alleen dat dit op zoveel verschillende manieren gemeten wordt. Ik heb bijvoorbeeld een Marantz receiver staan die (volgens de boekjes) een hoog verbruik heeft maar me jaarlijks misschien 50/60 euro kost. En dan bij 4/5 uur per dag. Er is nauwelijks een touw aan vast te knopen en ik kan me niet voorstellen dat een receiver je daadwerkelijk 800 euro per jaar gaat kosten, want dit is ook weer afhankelijk van hetgeen er weergegeven wordt en wat het vermogen is dat de receiver moet leveren. Kortom, veel variabelen en veel onduidelijkheid.

Wel absoluut iets waar we eens in kunnen duiken. Daar ga ik iets voor verzinnen.

Perfect, dank.

Misschien zoiets als een “groen score”.

Ik weet het blijft vaag, maar het geeft in elk geval een vergelijkbare indruk, welke goedkoop in het gebruik is en welke niet.