Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Waarom heb ik een subwoofer nodig?


8 december, 2013, Categorie:

Goedemiddag, mijn naam is Jan en ik ben bezig met het inrichten van een home cinema systeem. Ik heb een aantal mooie staande zuil luidsprekers op het oog maar ik vraag me af of ik dan nog een subwoofer nodig heb? Wie kan mij advies geven?

Antwoorden

Hoi Jan,

Je hebt zeker niet altijd een subwoofer nodig. Dit is afhankelijk van wat je andere speakers kunnen weergeven qua lage tonen. Lees ons artikel over subwoofers in een home cinema systeem ook even door voor meer informatie.

dag Jan,  Martijn en Ferdy,

Verleden week heb ik eens mijn gehoor laten testen………    de laagste frequentie die ik nog kan horen is           +- 120 Hz……        (de hoogste frequentie is +- 11 kHz)

een subwoofer zal waarschijnlijk niet aan mij besteed zijn??

 

groeten,     stef

 

 

Een subwoofer hoor je niet, die voel je. Juist de lage frequenties zoals explosies in films ga je met een subwoofer beleven. Zonder sub merk je ze niet op.

Da’s vreselijk jammer Stef, wat anoniem schrijft is waar. Maar vergeet de buren niet.

FFF wat natuurkunde de golflengte van ’n frequentie is de geluidssnelheid ca 343mtr/sec gedeeld door bijvoorbeeld 20 Hertz dan heb je ca 17,15mtr vrije uitstraling nodig, deze (als je gehoor niet beschadigt is) afstand is nodig om het hoorbaar te maken, dit bereik je ook om de (vrije) ruimte groter te maken via het openen van deuren en of ramen.

Anders worden het staande golven, die echt al bij 50dB bij de buren hoorbaar zijn. Wil je dit voorkomen maak ’n bass trap, bijvoorbeeld ’n dubbele wand (GEEN GRAP) gevuld met wol.