Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Waarom geeft Dolby Digital beter geluid dan DTS?


8 januari, 2018, Categorie:

Ik merk dat het geluid een stuk beter is als ik films kijk met het AC3 640kbps 6c formaat dan wanneer ik films kijk met DTS 1509kbps 6c.

Vooral dialogen komen een stuk beter naar voren en je hoort gewoon dat het geluid een stuk beter klinkt. Ik heb het met verschillende films getest en ik merk dat AC3 altijd beter klinkt dan DTS.

Ik kijk films via een externe harde schijf op een Dune HD Solo Lite, en de Dune is rechtstreeks aangesloten op mijn HEOS HomeCinema. Voor zover ik weet ondersteunt de Heos zowel DTS als Dolby Digital dus ik zou niet weten waar het aan zou kunnen liggen.

Antwoorden

Dat kan aan diverse variabelen liggen, maar het kan ook een kwestie van smaak zijn. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan dts.

Hoe vind jij DTS dan klinken t.o.v Dolby Digital?

Wat ik ook wel merk, is dat bij veel films met Dolby of DTS het geluidsniveau vaak een stuk lager ligt dan bij AC3. Je hoort Dolby of DTS dus gewoon een stuk zachter en moet het volume verder open draaien om hetzelfde geluidsniveau te krijgen. Vooral de spraak is vaak wat aan de zachte kant. Als je dan het volume flink open zet om de spraak goed te kunnen horen, bestaat het risico dat er ergens in de film ineens een explosie oid komt met zoveel volume dat je je rot schrikt. En het gevoel hebt dat je je speakers lanceert.

Ik heb voor films mijn receiver overigens meestal op DTS: Neural X staan.

 

hallo,

ik heb de yamaha cx-a5100, die ook dts : neural-x heeft, maar ik heb maar een 5.1 systeem omdat ik geen hoogte- of andere extra upwards speakers kan plaatsen in mijn ruimte. kan ik met dts:neural x  zonder hoogte- of andere upwards speakers simuleren met mijn 5.1 systeem dat er toch hoogtespeakers aan -wezig zijn ?

mvg,

 

frans callebaut