Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Vraagstelling stereo of surround?


25 april, 2015, Categorie:

Hallo Martijn,

In het artikel: “Een stereo of surround sound home cinemasysteem” binnen de rubriek: “Tips & Advies” wordt ingegaan voor welke van de twee je zou moeten kiezen.

Daarbij wordt de nadruk gelegd op het feit dat de filmindustrie geluid aanbiedt over meer dan twee speakers. Als conclusie wordt dan ook in mijn ogen terecht gesteld dat een surround opstelling meer mogelijkheden biedt dan een stereo opstelling. Wat de persoonlijke voorkeur is bepaald iedereen uiteraard zelf.

Wat ik in dat artikel echter mis is het feit dat er velen zullen zijn die behalve filmliefhebber  ook een liefhebber zijn van muziek. En ook muziek wordt behalve in stereo ook vaak aangeboden in surround geluid. (DTS, Dolby Digtal enz.)

Je kunt een een AV-receiver als voorkeur zo instellen dat het geluid wordt afgespeeld zoals het wordt aangeboden door de bron aan jouw systeem.

Dus ook voor een muziekliefhebber  is de artikelvraag van toepassing: Stereo of surround systeem?

Wat ik gezien het bovenstaande dan wel zou willen weten:   levert een AV-receiver de zelfde kwaliteit stereogeluid als een stereo systeem? (Bij vergelijkbare kwaliteit van apparatuur?)

Als deze vraag is beantwoord kan ik beter een afweging maken op de vraagstelling in het artikel voor welk van de twee systemen ik zou moeten kiezen.

Met vriendelijke groet, Johan Nijland

Antwoorden

Hoi Johan,

Als je muziek in surround-formaat wilt beluisteren kom je inderdaad niet onder een receiver/surround-versterker uit.

Ik ben zelf van mening dat een receiver van goede kwaliteit nagenoeg dezelfde audiokwaliteit als een stereoversterker van goede kwaliteit kan leveren, maar ik ken ook veel enthousiastelingen die puur voor muziek altijd voor een pure stereoversterker gaan, omdat dit signaalverwerking minder geavanceerd en korter is, en het puur toegespitst is op muziek. Het is en blijft dus deels een persoonlijke keuze.