Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Van stereo weer naar surround?


31 december, 2013, Categorie:

Beste Martijn.

Wil jij mij adviseren? In het verleden had ik een Pioneer surroundset die ik inmiddels niet meer gebruik omdat ik het stereogeluid dramatisch vond. Ik heb nu Sony stereo tuner-versterker in gebruik voor het stereogeluid en -gevoel. Daarnaast heb ik een Samsung Smart Tv, een DVD recorder, een videorecorder, een cdplayer,een Xbox en een ipod. Alles staat aangesloten op de Sony versterker. Aan de versterker staan nu twee prachtige zuilspeakers van Klipsch aangesloten. Dat is de huidige situatie.

Ik wil weer naar surround maar mijn stereogeluid en -gevoel behouden. Ik ben tevreden over de Klipschspeakers dus die wil ik niet weg doen. (Ik heb er twee van mijn oude Pioneer surroundspeakers bij aangesloten omdat ik de idee  heb dat er dan meer hoge tonen te horen zijn ? Ik heb een abbo bij UPC voor tv, radio en internet.
Mijn tv beschikt over een ” insteekcard ” (+module) , dus ik heb geen UPCmediabox en die wil ik ook niet omdat ik de afstandsbediening van mijn tv wil blijven gebruiken.

Ik heb nog een (actieve ???)  subwoofer, een middenspeaker en nog wat losse front/rearspeakers van de Pioneerset liggen.

Het tvsignaal loopt vanaf de meterkast rechtstreeks naar mijn dvd recorder en videorecorder en daar vandaan naar de tv en naar een tweede tv. het signaal s zwak en ik heb er al een goedkoop antenneversterkertje tussen gehangen. (het helpt een beetje)

Ik heb mij inmiddels laten voorlichten en mij werd voorgesteld om de de Onkyo 626 aan te schaffen.

– Is dat inderdaad een goede optie ?
– Kan ik daar de oude speakers op aan sluiten ?
– Heb ik weer een subwoofer nodig ?
– Kan ik dan het geluid van mijn tv synchroon over de boxen krijgen ? (ik heb nu altijd vertraging tussen beeld en geluid )
– Ik hoor graag hoge tonen en een sprankelend geluid uit mijn speakers. Is dat bereikbaar met een dergelijk versterker in combinatie met de bestaande speakers of moet ik aan nieuwe speakers. ?
– Moet ik de tv signalen anders laten lopen.
– Kan ik er nog een bl.ray speler aanhangen ?

_ kort en goed … wat kan ik het beste doen om tot een oplossing te komen.

Heel veel vragen… ik hoop dat je mij kunt adviseren.

Alvast bedankt !

Antwoorden

Hoi Ger,

Ik zal kort proberen je vragen te beantwoorden, mits ik het allemaal juist begrijp;
– Ja, deze Onkyo is een prima apparaat met voldoende features en voldoende kwaliteit
– Ik weet niet over welke aansluitingen je oudere speakers beschikken. Als dit gewoon speakerkabel is zou dit geen probleem moeten zijn. Echter weet ik ook niet wat de wattages en de weerstand van deze speakers is en of dit een probleem kan veroorzaken. Het is altijd een risico om verschillende speakers met verschillende specificaties te combineren, zeker als ze wat ouder zijn.
– Of je een subwoofer nodig hebt weet alleen jij. Als je vindt dat je te weinig laag hebt kun je die altijd nog toevoegen. Dit is dan ook iets dat ik naderhand zou besluiten. Focus je eerst op de speakers en de receiver.
– Daarvoor is helaas geen garantie. Wel beschikt de receiver geloof ik over een delay-functie waardoor je de audio kunt vertragen. Er zijn dus instellingen voor maar helaas is dit nooit te garanderen aangezien het veel oorzaken kan hebben.
– Ik ken de speakers helaas niet goed genoeg en weet niet hoe dit icm deze receiver klinkt. Het is aan te raden je speakers mee te nemen naar een hifi-zaak en ze je wat receivers icm deze speakers te laten horen. Dit is echt persoonlijk.
– Sluit zoveel mogelijk via HDMI (digitaal) aan wanneer mogelijk en lus wanneer mogelijk alles door via de receiver. Kortom, wat je digitaal aan kunt sluiten sluit je aan op de receiver en vanuit de receiver gaat er één kabel naar de tv. Als dat niet mogelijk is moet het vanzelfsprekend analoog en kun je beeld en audio apart richting respectievelijk tv en receiver laten lopen.
– Ja, dat kan zeker want zoals ik het lees heb je niet veel HDMI-apparaten. De Blu-ray speler wordt dan via HDMI met de receiver verbonden en de receiver wordt via HDMI met de tv gekoppeld.

Ik hoop je iets verder geholpen te hebben! Succes!