Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

TV tuner aansluiten via HDMI op receiver = altijd reciever aan voor tv kijken?


26 februari, 2018, Categorie:

Ik ben toe aan een nieuwe surround-receiver. En ik voel wel wat voor eentje met HDMI aansluitingen. Dus alle apparaten, de tv-tuner, DVD, Mediaplayer etc via de receiver op de TV aansluiten.

Maar: zit je dan altijd aan de receiver vast? Dus als ik ff snel het nieuws wil kijken moet ik dan 3 apparaten, de TV-tuner, de receiver en de TV aanzetten? Of loopt het signaal door de receiver heen als hij niet aan staat?

 

 

Antwoorden

Dat is een beetje afhankelijk van het merk en type van de apparaten. Vooral bij apparaten van verschillende merken wil de CEC doorgave van de signalen van de afstandsbediening wel eens niet zo goed samen werken.

Ik heb dat een tijd gehad met een Onkyo receiver en Samsung TV. Dat werkte meestal redelijk, maar geregeld (10%-20% van de tijd) werkte het dan ineens weer niet en moest je het op een heel aparte manier opnieuw instellen. Ik wist na een tijdje hoe het werkte (het bleef een gedoe), maar mijn vrouw werd daar gek van. Nu heb ik een Marantz receiver (en Bluray speler) bij dezelfde Samsung TV en werkt het wel goed.

Als ik TV wil kijken, moet ik nog steeds zowel UPC/Ziggo box als TV aanzetten, maar de Marantz receiver gaat automatisch aan en staat meteen op de juiste stand om beeld en geluid van de UPC/Ziggo box door te geven. Met de afstandsbediening van de TV zet ik dan de receiver harder of zachter. Om een ander kanaal te kiezen moet ik wel de afstandsbediening van de UPC/Ziggo box gebruiken.

Toen ik de hele set kocht, dacht ik ook dat ik voor even snel journaal kijken alleen de TV aan zou zetten en geen 5.1 geluid via de receiver nodig had. Maar je went er snel aan dat het geluid via alle speakers komt. Nu zou ik niet meer anders willen en heb ik daar best twee keer een knop indrukken voor over. 🙂

P.s. Welke combinaties van merken in het algemeen wel/niet goed samenwerken weet ik ook niet. Genoemde merken zijn alleen mijn persoonlijke ervaring. Dat is misschien bij andere types van hetzelfde merk ook weer anders.