Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Studio speakers als stereo speakers voor in leefruimte?


12 april, 2018, Categorie:

Hallo,

Het is me niet duidelijk waarom goede “actieve” studio speakers niet gebruikt worden als stereo speakers voor in leefruimte muziek te luisteren en om aan tv te hangen ?

Klinkt dat niet goed voor stereo ? Qua prijs is het de moeite tov speakers + amplifier te kopen

bv focal alpha 80

 

 

Antwoorden

Heeft met verschillende zaken te maken. Om te beginnen komen de meeste mensen er niet mee in contact, want studiospeakers liggen niet in de reguliere vakhandel.

Natuurlijk kan het wel, actieve studiomonitors thuis gebruiken. Maar er zijn wel wat nadelen aan. Veel studiospeakers, zoals die Focal Alpha 80, hebben ingangen die gericht zijn op studio-omgevingen. Gebalanceerde AES XLR bv. Zomaar je tv aan deze type speakers hangen is dus meestal niet mogelijk. Veel studiomonitors zijn near-field, dus gemaakt om van op korte afstand te beluisteren. Op zich is dat geen slechte kwaliteit voor een (kleine) woonkamer, maar is niet wat iedereen zoekt. Sommige monitors zijn ook heel neutraal ingesteld, al heb je ook vaak controls om de klank aan te passen.

Het is maar een vermoeden, maar mogelijk zijn studiomonitors niet altijd geschikt voor de grote dynamische sprongen die je krijgt bij filmsoundtracks die aan een hogere volume worden afgespeeld. Als er een studiotechnicus onder de lezers zit, horen we graag wat zijn of haar inzichten hierover zijn.

Nu is het wel zo dat actieve speakers ook bij consumenten thuis een opmars kennen. Als je voor 2-channel weergave gaat, heb je mooie opties zoals de KEF LS50W, Dynaudio Xeo en Dali Callisto. Multichannel actief bestaat ook (en zou je in theorie ook uit een surround processor en meerdere stereo-actieve speakers kunnen samenstellen), maar vaak eindig je dan wel met een hoog prijskaartje. We denken wel dat er op termijn actieve multichannel-oplossingen komen in het verlengde van speakers die we net aanhaalden.