Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Speaker impedantie?


23 augustus, 2017, Categorie:

https://www.homecinemamagazine.nl/home_cinema/luidsprekers/specificaties_speakers/#

 

Bij de kop speaker impedantie staat dat als de Receiver 8 ohm aan kan hij een speaker van 4 ohm aan kan.

Hoe blaas je de versterker dan niet op? Aangezien r= u/I, spanning blijft gelijk, maar de weerstand van de speaker is de helft van 8 dus 4 in dit geval, dan gaat de versterker 2 keer zoveel vermogen leveren waar hij niet voor gemaakt is.

Als je een Receiver die gemaakt is voor 4 ohm kun je wel 8 ohm op aansluiten alleen gaat hij dan de helft van zijn oorspronkelijke vermogen leveren.

Maar kan het ook mis hebben hoor.

Antwoorden

We hebben een uitgebreid artikel waarin eea staat uitgelegd. Je vindt het hier.

Daar verwijst hij ook naar. 🙂

Maar, opblazen is echt pas een hele stap verder. Ja, als je het zo koppelt dan is de kans groter dat je de versterker opblaast bij een zeer hoog volume. Echter, dat volume wordt door nagenoeg niemand behaald en bovendien merk je het wanneer de receiver het zwaar krijgt.

Receivers kunnen vaak meerdere impedanties aan.

Specificaties van luidsprekers

Onder de kop speaker impedantie staat:

Receivers waarop alleen 8 Ohm staat kunnen ook 4 Ohm speakers aansturen, maar de prestatie zal minder zijn dan wanneer ze 8 Ohm speakers aansturen.”

Naar mijn weten moet dat specifiek benoemd worden op de Receiver. Ook moet er switch over gehaald worden om te schakelen tussen 4 of 8 ohm. Tenzij de Receiver automatisch de impendantie kan bepalen.

Dus dat stukje tekst klopt niet volgens mij.

Je maakt de Receiver die alleen 8ohm aan kan kapot op die manier.

groeten

Beste,

Nagenoeg elke versterker kan impedanties van 4 tot 16 Ohm aan.

P = U x I (P vermogen in W / U spanning in V / I stroom in A)

Iedere versterker kan bij een lagere impedantie meer vermogen leveren dan bij een hogere, doch dit is niet in verhouding tot de formule.

Wanneer een versterker een bepaalde max spanning kan opwekken bij 8 Ohm, zal deze max spanning niet meer haalbaar zijn bij 4 Ohm.

In de prakrijk : Zolang je geen hoorbare vervorming opmerkt bij hoge volumes en de versterker voldoende kan afkoelen is 4 Ohm geen enkel probleem.

Verder dient ook onderscheid gemaakt te worden tussen Buizenversterkers, Klasse AB en klasse D versterkers én dient er rekening gehouden te worden met de voeding. Deze factoren hebben allen invloed wat bij een bepaald vervormingspercentage mogelijk is qua vermogen afhankelijk van de impedantie.

PS : Wanneer je je versterker zogezegd “opblaast” zal dit niet aan de speakerimpedantie liggen maar aan te hoge volumes met te hoge vervorming. Echter in de praktijk zijn het meestal de tweeters van de speakers die opgeblazen worden. Met een 20 W versterker kan je vrij gemakkelijk een paar tweeters van 200 W doen sneuvelen, met een 200 W versterker zal dit moeilijker worden maar dit is een ander hoofstuk en is geen antwoord op uw vraag.

Mvg,

www.audiohouse.be