Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Soundbar als centerspeaker?


17 mei, 2017, Categorie:

Mijn huidige TV en Denon homecinema receiver zijn aan vervanging toe.

Ik ben erg geneigd om de AVR-X4300 van Denon aan te gaan schaffen. Omdat de huidige tv’s niet al te best klinken wil ik hier graag een zeer goede soundbar onder. Echter heb ik daar dus al een grote centerspeaker van Elac liggen…..

Omdat ik, en de vrouw,  het TV geluid zelden via mijn (nieuwe) receiver wil is mijn wens dat er een “simpele” maar goede soundbar onder de tv komt te liggen die maar 2 functies hoeft te vervullen: Zeer goed stereo geluid van de TV weergeven EN als centerspeaker fungeren voor als ik de homecinema set gebruik.

Alle andere “toeters en bellen” ga ik toch niet gebruiken omdat de (nieuwe) receiver en mijn speakers dit al doen.

Ik zie het namelijk niet zitten om de speakers op te stapelen onder de TV.

Dus is mijn vraag: bestaat er zo’n goede maar simpele soundbar die mijn huidige Elac center kan vervangen EN het geluid van de TV kan weergeven?  Ben ik de enige die hier tegenaan loopt?

Al jullie advies is erg welkom!

 

Graag hoor ik van jullie.

Grtz Rene

Antwoorden

Ik heb hier geen ervaring mee, dus wellicht dat een andere lezer mij aan kan vullen. Een soundbar is wel bij uitstek gemaakt om het volledige spectrum qua geluid weer te geven. Het is dus de vraag hoe deze zich gaat gedragen als centerspeaker. Ben benieuwd naar eventuele ervaringen van anderen.

Ik ben hier ook wel in geinteresseerd; zit namelijk met dezelfde situatie. Of liever: het geluid van de TV is voor dagelijks gebruik acceptabel, maar we willen een platte of acceptabele centerspeaker…

Een soundbar heeft geen luidspreker aansluiting dus is niet aan te sluiten op je receiver, de enigste manier die ik zou kunnen bedenken is de center pre out op de receiver op de analoge input van de soundbar aansluiten. Een hele goede soundbar zonder sub is de Canton DM9, klinkt ontzettend muzikaal!

Ik gebruik mijn geintegreerde soundbar als center speaker. Maar dan is ie ALTIJD center speaker. Je kan dus niet switchen (zonder snoertjes te wisselen)

Ik gebruik idd de pre-out van m’n receiver.

Alleen is een soundbar stereo. Dat zal je moeten trucen denk ik.

Enige manier is via de pre-out. Dat je soundbar stereo is kan je receiver omzeilen, als er tenminste voldoende pre-outs beschikbaar zijn; als je de pre-out van de center pakt dan krijgt je soundbar van de receiver natuurlijk alleen het signaal van wat een center zou moeten doen. Ideaal? Nou, dat niet, maar een oplossing die voor 99% van de mensen prima is. Alleen veel soundbars hebben geen ‘AV IN’. Wel HDMI in overvloed, vaak ook met ARC, USB aansluitingen, coax, antenne en nog veel meer wat je nooit nodig hebt, maar iets simpels als een analoge ‘AV IN’ kan er niet meer af kennelijk…

Canton heeft optisch, coaxiaal en analoog. Dus via PreOut aan te sturen op analoge ingang. Wel volume goed instellen.