Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Receiver stuurt beeld DVD-speler niet door naar TV (component video)


7 november, 2013, Categorie:

Hallo iedereen,

Ik heb dus bovenstaand probleem.

Mijn AV-receiver (Pioneer VSX-521-K) is verbonden met een DVD-speler en een HD-digibox.

De HD-digibox is met een HDMI-kabel verbonden met de receiver, en de receiver met een HDMI-kabel met de TV.
Dit werkt perfect.

De DVD-speler heeft echter nog geen HDMI-uitgang.
Ik heb deze bijgevolg verbonden met de receiver via een component video kabel (blauw-rood-groene uiteinden) om het beeld door te sturen, en via een gewone audiokabel (RCA, rood-witte uiteinden) om het geluid door te sturen.
De receiver is dan met de TV verbonden met weer een component video kabel (deze kabel heeft wel rood-wit-gele uiteinden, maar volgens de verpakking is het wel degelijk ook component video).

Als ik nu een DVD afspeel in de DVD-speler, en ik zet de receiver op het DVD-kanaal, dan heb ik wel het geluid van de DVD door mijn boxen, maar krijg ik op de TV geen signaal door.

Het rare is dat het menu om de receiver (instelling positie luidsprekers) in te stellen ook via de TV gaat via diezelfde component video kabel, en dat dit wél werkt.
Als ik mijn TV op EXT4 zet en ik open het menu van de receiver, dan krijg ik dat effectief te zien op het TV-scherm.
Maar het beeld van de DVD-speler komt dus niet door.

Heeft er iemand een idee wat hier het probleem kan zijn?

Antwoorden

Ik snap niet zo goed waarom je twee kabels voor beeld naar de tv laat lopen. Als het goed is beschikt de Pioneer receiver over de mogelijkheid om het component signaal via HDMI naar de tv te sturen. Daar is dan geen extra component kabel tussen receiver en tv voor nodig. Heb je dat zo al eens geprobeerd?

Nee hoor, moet wel degelijk via twee aansluitingen.

Ik citeer de handleiding:

‘Deze receiver is niet voorzien van een videoconverter. Wanneer u componentvideokabels of HDMI-kabels gebruikt voor aansluiting van het ingangsapparaat, moeten dezelfde kabels worden gebruikt voor aansluiting op de TV. De invoer van signalen van de analoge (composite en component) video-ingangen van dit apparaat worden niet uitgevoerd via de HDMI OUT.’

Maar wat googlen heeft mij intussen wel geleerd dat er verschillende soorten component video-kabels zijn: voor beeld en geluid (wit-geel-rood) en enkel voor beeld (rood-blauw-groen). Die laatste zijn duurder, en ik denk dat ik er zo één nodig zal hebben van de receiver naar de TV.

 

Dat was mij niet bekend, goed dat je het zegt. Wel apart, maar goed. Dan heb je inderdaad voor een met component aangesloten apparaat een component kabel nodig om het door te sturen.

Qua kabels; de wit/geel/rood kabels heten eigenlijk composiet en niet component. Dat is wel eens verwarrend helaas. Component is echt RGB (rood, groen, blauw) en voor beeld bedoeld. Composiet is voor beeld en geluid.