Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Rear speakers frequentie band?


14 augustus, 2017, Categorie:

De rearspeakers moet ik nog uitkiezen ( of zelf bouwen).

De frontspeakers bestaan uit twee woofers 12 inch en twee zuilen, alle vier aangestuurd door monoblokken.

hoe laag in frequentie (+/- 3 db) moeten de rearspeakers gaan voor een goed resultaat in een 5.2 opstelling? Ter informatie voor het midden en hoog worden in alle 5 de speakers magnetostaten toegepast.

vraag 2 de subwoofers zorgen voor het echte laag vanaf welke frequentie begint het richtingsgevoel een rol te spelen? Dat weet ik niet, anders had ik vraag 1 zelf kunnen beantwoorden.

Alvast hartelijk dank voor jullie adviezen

 

Antwoorden

De eerste vraag gaat mij net iets te ver (qua kennis) maar op de tweede vraag kan ik wel antwoorden. Het is afhankelijk van je apparatuur en de ruimte, maar over het algemeen ligt dit tussen de 60Hz en 80Hz. Zelf heb ik hem op 60Hz staan. Hoger en het wordt duidelijker waar de sub zijn werk doet.

Beste,

Het ideale is natuurlijk ook voor de Rears grote vloerstaande speakers te gebruiken, dit geldt feitelijk voor “alle” speakers, maar is in de praktijk om diverse redenen moeilijk haalbaar. Alle speakers worden dan op “Large” gezet en de eventuele Sub wordt dan enkel voor het .1 kanaal gebruikt.

Anderzijds, wat het “richtingsgevoel” van de rearspeakers betreft, zit je al goed als je de cross freq voor deze op 80 Hz plaatst. Rear speakers dienen dan wel “vlak” tot 80 Hz te kunnen doorlopen, wat meestal wel het geval is, tenzij bij satellietjes.

Mvg, Gino – Audiohouse