Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

PCM Audio of bitstream?


5 mei, 2015, Categorie:

Wat fijn dat ik tegen deze site ben aangelopen! Ik zit met het volgende: (3 vraagjes)
1. Ik heb een pioneer VSX-921. Hij staat nu zo ingesteld dat hij de Bluray audio mixes ziet, ik zie dan op het schermpje: DTS-HD Master of Dolby True HD. Is het slimmer om hem in te stellen op PCM? Of moet ik hem zo laten staan? Want als ik het goed begrijp is PCM beter? Momenteel snap ik nog niet echt van hoe of wat. Dacht er iets van af te weten.. Blijkbaar dus niet echt.

2. Verder ben ik gek op demo materiaal. Ik haal vaak trailers af van movie-list.com . Deze bevatten vaak HD-Master tracks of PCM. Het moment dat de trailer PCM audio heeft is de audio heel erg zacht? Bij elke trailer is dit het geval. Ik zie dan op de receiver wel dat hij gewoon het PCM track ziet en herkent. Waar normaal gesproken -20db voor de meeste films die ik kijk met een HD M track al te hard is, is -20db bij de trailers met een PCM track echt veel te zacht.

3. Ik heb laatst geconstateerd dat bij sommige films de audio net niet sync loopt. De lipsync functie weet dit helaas ook niet te corrigeren. Wel ben ik er inmiddels achter dan wanneer ik op mijn Ps4 of blurayspeler de 24P functie uitzet het probleem verholpen is. Ik heb hier voorheen nooit last van gehad. Is pas gekomen nadat ik een nieuwe tv heb neergezet. (UE55F6500) Hier heb ik uiteraard alle rotzooi instellingen uitgezet.. (Zoals motion blabla 200hz.. Clearflowmotion etc etc.)

Ik heb uit het 1 en ander wel opgemaakt dat het instellen van PCM er dus voor zorgt dat je eigenlijk de tussenstap van het ‘çoderen’ uitschakeld en dit er dus voor zou kunnen zorgen dat de delay weg is bij het gebruik van 24P? Maar dan loop ik weer tegen het ”zachte” geluid aan? Daar komt bij dat de 24P functie nooit problemen heeft gegeven bij audio.

Hoop dat het in het juiste topic staat! Alvast bedankt, en ik hoop dat je mij kunt helpen. Wordt niets wijzer van het internet waarbij iedereen elkaar alleen maar tegenspreekt haha!

J.

Antwoorden

Hoi J.

Ik zal proberen je te helpen;

1. PCM is niet per definitie beter. De omzetting ligt alleen ergens anders. Je kunt proberen of dit effect heeft op het wel/niet synchroon lopen, maar qua kwaliteit zal het weinig uitmaken. Ik jouw geval zou ik gewoon de receiver dit werk laten doen dus bitstream uitsturen.

2. Het verschil in volume durf ik niet direct uit te leggen. Ik zal er eens induiken maar het kan zijn dat de receiver anders op dit signaal reageert.

3. Het synchroon leggen van audio is altijd een lastige en er is veel dat hierop invloed heeft. Bijvoorbeeld; een directe HDMI-verbinding tussen speler en tv of een receiver ertussen? Hier moet je even mee spelen want een duidelijke oplossing is er niet voor. 24p is een optie die je eigenlijk niet uit zou moeten schakelen, maar kan de tv dit wel aan? Zo nee, dan kan-ie inderdaad uit en lost het probleem zichzelf op. Maar, ik ben bang dat je qua volume niks doet aan het verschil tussen bitstream en PCM. Heeft de receiver een optie om de audio zelf te normaliseren of staat dit altijd bij opstart op hetzelfde volume?

Hopelijk kun jij een antwoord vinden, ik ben benieuwd! De versterker is toen een prima investering geweest, hij zou met alles om moeten kunnen gaan behalve met ATMOS, helaas ondersteunt hij dit niet. Maar hij is dan ook alweer 2/3 jaar oud! Ik zal hem dan op bitstream laten staan!

De tv van Samsung is er één die uit de prijsklasse van 1500,- kwam in 2013, deze ondersteunt 24P dus wel degelijk, hier zou het dus ook niet aan mogen liggen. Moet er overigens bijzeggen dat wanneer ik de ”Gamer mode” aanzet op mijn tv (dit schakelt alle ditjes en datjes uit zodat er snellere reactietijd is) het geluid ook weer syncroon loopt (ook wanneer 24P aan staat)

Overigens gaat is het als volgt op mijn set: Versterker hangt op een hdmi van de tv. Vervolgens is alle randapparatuur weer op de versterker aangesloten (allemaal via HDMI)

Bij opstart heeft de receiver overigens altijd hetzelfde volume!

Hey Justin1991,

 

Hoe heb jij het voor elkaar gekregen dat jou Pioneer VSX-91 DTS-HD MA en TrueHD displayed?

ik zie dit nooit en kan mijn hd tracks ook niet checken of ze goed zijn,

is er een mogelijkheid om op de versterker zelf bitstream aan en uit te zetten?

deze optie heb ik wel op mijn samsung eu43

 

m.v.g Pieter