Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Oude titels in een nieuw jasje?


12 april, 2016, Categorie:

Ik heb vernomen op een andere site dat binnen enkele dagen zogenaamde hd blu rays verkrijgbaar zijn. Het gaat om redelijk recente titels, maar ook een aantal films die zijn uitgebracht zo rond begin dit decennium. Behalve 4k resolutie ondersteunen ze ook hdr en 10 bits kleurenpalet.

Perfect passend voor de nieuwe generatie TVs, of… misschien een klein duwtje om deze aan te schaffen.

Ik heb gezien dat op verschillende fora een aantal mensen zijn die heel erg verdiept zijn in beeld techniek.  Mijn eigen kennis is beperkt door het feit dat ik geen enkele technische opleiding heb gehad, maar wel al een aantal decennia de ontwikkelingen volg.

Nu mijn vraag. Vragen.

Ik neem aan dat films van 2008 tot 2014 niet in 4k zijn geschoten? Klopt dit?

Kunnen deze films zijn geschoten in 10, 12 of nog meer bits?

HDR bestond niet in de filmindustrie, toch? Wel in de fotografie. En ik heb me laten vertellen dat voor een HDR foto deze 2 keer word geschoten, met verschillende belichting, diafragma of sluitertijd, samengevoegd en vaak ook nog nabewerkt tot een mooi kunstwerkje.

Zeg maar een versterker met loudness aan, hoog en laag voluit, echo en nagalm.

Dat ze pixels kunnen upscalen wist ik al. Dat deden CRTs ook met VHS. Maar kunnen ze dat zelfde geintje uithalen met HDR en kleurendiepte!?!?!?

Vermoedens heb ik wel, want 2 dagen geleden las ik dat de de 2016 Oleds van LG non HDR content kunnen omzetten naar HDR. Dan kunnen ze dat in de studio nog veeeeeel beter. Net zoals ze dat doen met upscalen van 2 naar 4k.

Dan het kleurenpalet. Laatst vernam ik dat op blu ray niet de volle RGB word gebruikt, dus 0 t/m 255, maar 16 t/m 235. Dus niet eens 16.7 miljoen, maar ongeveer 10.

Ik WEET gewoon dat hoe geavancerd een resolutieupscaler ook is, als je 2k naar 4k omzet is gokken wat een pixel geweest HAD KUNNEN ZIJN! Niets meer, niets minder. Tuurlijk, duurdere scalers, gokken beter, maar 4k it will never be…

Doen ze hetzelfde met van 8 naar 10 of 12 bits kleuren? Gokken wat een tint had KUNNEN ZIJN?

En dan de HDR. Gaan ze heldere objecten gewoon nog meer contrast geven, en laten ze de rest van het beeld voor wat het is, zodat dat ene object of objecten, uit het beeld knallen?

Of ben misschien wat over kritisch en is het rauwe studio materiaal al een decennium 4k, HDR en had een 10 of 12 bits kleurenpalet!??!?!

Antwoorden

Een heleboel vragen. Ik ga ze niet allemaal beantwoorden. Wat betreft de resolutie zijn alle UHD blu-rays in 4K. Maar de vraag is hoe die resolutie is bereikt. Is het echt in 4K of hoger gefilmd en is er van dat materiaal een 4K master gemaakt? Dan is de Blu-ray dus echt 4K.

Vaak echter is er van een 2K master uitgegaan. Er zijn zelfs een aantal films die wel in 4K (of meer) gefilmd zijn maar vervolgens in 2K gemasterd zijn. En vervolgens is daar weer een 4K van gemaakt door upsampling.Bijvoorbeeld de laatste 3 films uit de Star Trek serie. Je kunt je afvragen of zo’n ge-upsampelde film echt beter is dan een HD bluray die door je receiver of TV naar 4K ge-upsampled wordt. Sommige mensen zeggen dat het upsampling proces in de studio echt veeeeeel beter is dan dan van je tv. In de praktijk of een blinde test denk ik dat je het verschil niet ziet.

Overigens kunnen er ook oude films in 4K verschijnen die echt 4K zijn. Die films zijn dan op 35mm film (of liever nog 70mm film!) geschoten en vervolgens beeldje voor beeldje gescand. Alle beeldjes zijn dan digitaal bijgewerkt en opnieuw geremasterd. De kwaliteit van zo’n film kan verbluffend zijn. Een film die echt schitterend beeld heeft is bijvoorbeeld Cleopatra met Elizabeth Taylor uit 1963. Maar ook nu nog worden er films op film materiaal geschoten ipv digitaal. Zo is bijvoorbeeld deel 7 uit Star Wars ook gedeeltelijk op film geschoten en vervolgens gescand. (en wel echt op 4K gemasterd).