Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Marantz SR6011 valt tegen, wat doe ik fout?


24 september, 2017, Categorie:

Gisteren heb ik mijn Marantz SR6011 ontvangen. Na lang dubben heb ik die besteld als vervanger voor mijn Onkyo TX-NR636. Die laatste heb ik nu 2,5 jaar en eigenlijk bevalt hij goed, behalve dat de HDMI-CEC niet goed samenwerkt met de TV. Dan werken de afstandsbedieningen niet en moet je een rare “reset” procedure volgen om het weer te laten werken. Mijn vrouw wordt daar gek van. Omdat ik ook een Marantz bluray speler heb (UD5007) ging met belangstelling uit naar de SR6011. Mijn speakers zijn een Kef e305 set, waar ik zeer tevreden over ben. Meer speakers komen er niet dus voor mij geldt vooral geluidskwaliteit. In 7.x, 9.x, 11,x en Multizone etc heb ik totaal geen belangstelling.

Gisteren werd de SR6011 dus afgeleverd. Installeren ging vlot en de setup en menus waren een stuk makkelijker en prettiger dan bij de Onkyo destijds! Toen alles aangesloten was eindelijk uitproberen. Het eerste dat me opviel:
– Receiver wordt snel erg warm. Onkyo had dat niet.
– Geluidsniveau moet behoorlijk opengedraaid worden om wat volume te krijgen. Gaat van 0-98 maar onder de 40 hoor je niet veel. Om een film goed te kunnen horen moet hij op 60 of zo staan. En dan is het echt niet hard.

Het geluid klinkt niet beter dan bij de Onkyo. Daar had ik zelfs het idee dat het wat helderder en ruimtelijker klonk. Standaard komt het geluid alleen uit de twee front speakers. Ik moet eerst op de knop “audio mode” drukken om 5.1 te krijgen. Zal wel een instelling zijn die ik nog niet gevonden heb, maar wel lastig.

Al met al was ik gisteravond toch wel teleurgesteld. Heb ik me gewoon te veel voorgesteld van die mooie nieuwe (dure) receiver of doe ik echt wat fout? Ik hoop eigenlijk op het laatste , anders kan ik hem beter terugsturen….

 

 

 

 

 

Antwoorden

Online bestellen, tja dan gaat niemand je helpen, alleen het geld retour sturen!

Koop zo’n top apparaat gewoon in een vakzaak, daar hebben ze de kennis in huis om hem goed te laten klinken.

Hoi ik heb dat ook gehad met de 5011 maar ik heb hem met de audyssey automatisch ingeregeld.je kunt hem ook handmatig inregelen dan heb jij je probleem volgens mij opgelost.bij mij is het zo dat hij met de automatische inregeling mooier klinkt .met de hand inregelen klonk bij mij minder mooi.mvg jo boreas.

Anders neem contackt op met marantz zelf of ga naar een goede audio zaak welicht kunnen ze u helpen.mvg jo

Hoi HansM,

Een verklaring voor waarom je het volume ver moet opendraaien (en wellicht waarom de Marantz-receiver zo warm wordt), is dat de KEF E305 relatief ongevoelige speakers zijn (86 dB). Ze hebben dus relatief veel vermogen nodig om een bepaald volumeniveau te halen. Op papier lijken de specificaties van de Onkyo en de SR6011 niet zo verschillend qua vermogen, maar die metingen lopen van merk tot merk sterk uit elkaar. Het kan dus zijn dat de Marantz effectief meer moeite moet doen om je KEF’s even luid te laten spelen. Zorg in elk geval dat de receiver een goede ventilatie heeft zodat die warmte kan ontsnappen.

Qua die klankverschillen: Onkyo heeft de naam wat analytischer te zijn, Marantz streeft doorgaans naar warmer geluid. Het kan dus zijn dat je dat ervaart als minder detail. Een klein beetje met de toneregeling spelen kan misschien wel wat beterschap brengen.

Het is wel gek dat je altijd weer 5.1 moet selecteren, dat zal inderdaad ergens een instelling zijn.

Hopelijk ben je hier mee geholpen!

Ik heb mijn marantz 7009 ook weg gedaan, was er niet blij mee.

Werd ook heel warm en klank was ondermaats.

Heel gevoelige hdmi poorten.

Model receiver kopen is eigen keus, moet eerst beluisterd worden.