Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Luidspreker impedantie?


27 december, 2019, Categorie:

goedemorgen,

ik heb een Bose Acoustimass 15 speakersysteem en een yamaha RX-A2080 receiver.

Mijn vraag gaat nu over de luidsprekerimpedantie.

1)in de gebruiksinstelling van de receiver staat dat ik de impedantie van de speakerset moet instellen. Hoeveel is dat dan? in de handleiding van bose staat 4 tot 8 Ohm. De receiver kan zowel 4 als 8 ohm aan.waarmee krijg ik de beste geluidskwaliteit?

2)In de bekabeling van de speakerset zit ook een kabel voor de impedantie om aan te sluiten op de receiver. Deze kabel kon ook op mijn oude yamaha receiver aangesloten worden. Bij de nieuwe receiver kan ik geen aansluiting meer vinden en is deze kabel ” werkloos” klopt dat?

Graag een reactie

Alvast bedankt .

 

Patrick

Antwoorden

Beste Patrick,

Vreemd dat je op de achterkant de luidspreker uitgangen niet kunt vinden, er zitten er rechtsonder ZWART/ROOD ’n behoorlijk aantal, vergis je niet om de juiste (surround/center/front) te kiezen.De signalen (kabels 10mm strippen) die naar de diverse speakers gaan hebben tijdsverschillen, waardoor de ruimtelijke effecten ontstaan.

Uit meerdere speakers mag geen identiek geluid komen, daar er dan interferentie ontstaat.

De weerstand van luidsprekers wisselt met de frequentie, bij ’n dynamische speaker is weerstand minder bij de lagere frequenties. Met de elektrostaat bij de hogere frequenties neemt de weerstand af +/-  3 Ohm hoe lager de weerstand hoe meer stroom (Watt) er geleverd wordt. Indien ’n versterker gaat clippen dan betekent het einde van de speaker. Altijd het volume direct verminderen als er vervorming wordt waargenomen.

Wat betreft de instelling, luister wat beter klinkt dat is de juiste keus, waarschijnlijk 8 Ohm.

Véél luister plezier gewenst 😎