Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Kun je zelf gemaakte speakers aansluiten op een receiver?


10 september, 2017, Categorie:

Hallo

Ik ben van plan om een 7.1 kanaals receiver te kopen (https://www.kieskeurig.nl/receiver/product/2672837-onkyo-tx-sr444) en hiebij zelf speakers te maken met (https://www.soundimports.eu/nl/ps95-8.html?channable=e18460.NzQzMDc3NTg&gclid=EAIaIQobChMIv6y6pbKb1gIV1OcbCh2P9gQPEAQYASABEgK7R_D_BwE) als driver en dan 7 speakers maken ( de subwoofer koop ik namelijk de (https://www.kieskeurig.nl/subwoofer/product/245058-yamaha-yst-sw012))

Mijn vragen zijn : zou dit werken als home cinema set? Hebben alle blu ray spelers dolby atmos of moet ik hiervoor veel bij betalen? Kunnen kleine boekenplankspeakers aan het plafond gehangen worden D.M.V. een speaker beugel en zou dit effect hebben op het geluid? Moet er een soort van akoestiek in de binnenkant van de speaker zitten als het een gesloten speaker is? Zouden alleen de drivers genoeg zijn of moet er een tweeter bij (liever niet I.V.M. geld)?

Antwoorden

Hoi,

Dat zijn meteen heel wat vragen!

Op zich is er helemaal niets fout met een zelfbouwspeaker. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de luidspreker die je bouwt op één of andere manier je versterker zou beschadigen. Wat je echter niet mag onderschatten is hoe (relatief) moeilijk het is om een goed resultaat te krijgen. De driver is immers maar één deel van het verhaal.

Goede luidsprekerfabrikanten steken minstens even veel research in de behuizing als in de driver. Een kast moet zeer solide en trillingsvrij zijn, en heeft vaak ook een interne opbouw die complexer is dan je zou vermoeden. Ook de ophanging van de driver in de kast is vaak meer doordacht dan je zou vermoeden. Speakers lijken misschien allemaal gewoon rechthoeken uit MDF, maar er komt verrassend veel inzicht en kennis aan te pas. Tegelijkertijd kun je met de juiste kennis en (ook belangrijk) gereedschap zelf een vrij behoorlijk resultaat krijgen. We zouden je in elk geval aanraden om een solide maar veerkrachtige houtsoort te nemen of een composiet. Geen tropisch hardhout dus 🙂

De driver die je voorstelt is een full-range driver. Niets mis met die techniek (al heeft het wel zijn beperkingen), in het bijzonder als je graag de problemen met crossovers en ingewikkelde behuizingen wil vermijden. Of je echter even veel detail gaat ervaren als bij een 2/3-weg of coaxiale driver is moeilijk te zeggen. Wederom: de kast zal hier ook een rol in spelen, evenals demping dat je in binnenkant aanbrengt. Dat moet wellicht om te zorgen dat de achterkant van de behuizing niet mee vibreert. Een driver stuurt immers ook naar achteren geluidsgolven uit. Qua het laag zou ik de subwoofer zoveel mogelijk het werk laten doen, dat gaat kastvibraties verminderen.

Mbt Dolby Atmos: alle Blu-rayspelers die in bitstream een signaal naar buiten sturen, kunnen in principe Atmos doorgeven. Het decoderen van het geluid gebeurt nl in de AV-receiver.

Mbt hoogtekanalen: werken met boekenplankspeakers die via een beugel naar beneden zijn gericht is niet een opstelling dat Dolby zou aanraden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan of mag. Wat je zeker nodig hebt is een AV-receiver waar je de nodige instellingen hebt om het volume en EQ te regelen van elk apart hoogtekanaal. Richt de speakers ook op de luisterplek, niet zomaar in het midden van de kamer. Hou er ook rekening mee dat Atmos veel beter overkomt in grotere huiskamers.

Hopelijk heb je er iets aan!