Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Kun je met hdmi arc een reciever aanzetten?


21 mei, 2014, Categorie:

Beste heer, mevrouw,

ik heb een korte vraag. Recent ben ik gewisseld van surround systeem. Van een compacte alles in een set van lg  (hx952) ben ik overgestapt naar de avr 171  van harman kardon met losse speaker set.

Over de vooruitgang in audio niks te klagen. Echt stappen vooruit.  Echter een klein nadeel. Bij mijn oude set kon ik via de tv de audio set aanzetten (via optie gebruik audiosysteem voor geluid).  Nu kan dat niet meer. Dat vind ik vreemd. Kan een hdmi arc aansluiting mijn reciever niet uit standby modus halen? Of zijn hiervoor speciale kabels vereist.

ter info: mijn tv is een sony bravia 46w905a

bij voorbaat dank.

Antwoorden

HDMI ARC zegt op zich niet zoveel. Je kunt beter naar HDMI-CEC kijken. Hiermee kun je bepaalde functies van andere apparaten bedienen. Maar, het werkt niet altijd soepel en als je verschillende merken gebruik is het gebruik ook nog beperkt. Zet het in ieder geval eens aan en kijk op beide apparaten wat de HDMI-CEC opties zijn.

Kun je mij mds wat meer info verschaffen over hoe ik kan achterhalen wat de cec functionaliteiten zijn per apparaat.

Wellicht heb je een workaround om de avr 171 standaard te laten aanspringen wanneer de bravia aanspringt.

Op de site van hk staat dat de reciever onder andere over standbye / wakeup cec functionaliteit beschikt. Echter schijnt dit niet te werken bij tv functionaliteit. Jammer als men, zoals in mijn geval, de tv enkel voor netflix en video via dlna(nas) gebruikt.

Ach ja in het ergste geval maar van mijn luie gat afkomen om de reciever aan te zetten.

Haha, ja dat is waar.

Nee, ik durf dat niet per apparaat te zeggen. Dat moet echt afgestemd worden. Maar, als je HDMI-CEC activeert dan krijg je op tv en/of receiver als het goed is extra opties te zien hiervoor, niet waar? Als daar dan staat dat randapparatuur ingeschakeld kan worden wanneer het apparaat aangezet wordt kun je het wellicht bereiken.

Mijn bravia herkent de reciever wel. Deze verschijnt ook gewoon in beeld. Met het pijltjes icoontje ernaast.

Echter ontbreekt de tekst ctrl:hdmi. Deze zie ik wel bij mijn playstation staan. Het gevolg is dat wanneer ik de ps selecteer de reciever aanspringt.  Als ik de reciever selecteer springt deze niet aan.

Wat raar is dat wanneer ik de playsation via de tv teruglus naar de reciever laatstgenoemde wel aanspringt. Dit doet mij vermoeden dat de twee apparaten qua hdmi wel compatible zijn.

Al met al vage problematiek.