Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Is een receiver de oplossing?


25 september, 2019, Categorie:

Hallo,

Ik luister nog altijd naar het treurige geluid dat uit mijn tv komt, dus daar moet maar eens verandering in komen. Nu ben ik nog een totale leek op dit gebied, dus ik ben me eerst maar eens wat gaan oriënteren.

Ik zit er op dit moment aan te denken om een soundbar of soundplate  te kopen met daarbij twee achterspeakers. De Samsung Harman Kardon HW-Q90R en de Sony HT-ZF9 lijken me wel interessant, m.n. vanwege Atmos.

Bij de Samsung zitten al speakers (bar is ook los te koop. Afhankelijk van het antwoord op mijn vraag is dat wellicht aantrekkelijker) en voor de Sony zou ik dan de bijbehorende Sony SA-Z9R moeten aanschaffen. In beide gevallen zijn de speakers zwart. Nu wil ik deze graag met beugels ophangen aan de muur, en de muren en het plafond zijn wit. Dusss… ik zou daar ook graag witte speakers willen.

Nu is de vraag, als ik een receiver koop (moet ik geloof ik toch aanschaffen om van Atmos te kunnen genieten), kan ik dan wel zelf bepalen welke speakers ik koop? Dat ik dus, mocht ik de Sony HT-ZF9 aanschaffen, niet per se de SA-Z9R hoef te kopen maar een ander stel speakers (bijvoorbeeld de witte Sonos One. Geen idee of ik dat wil, maar even als voorbeeld). Bij een klantenservice hebben ze me verteld dat als ik de Sony soundbar koop, ik ook de Sony SA-Z9R speakers moet kopen omdat andere speakers niet werken, ongeacht of ik een receiver gebruik. Ik zou dat graag via deze weg willen verifiëren. En stel, het kan wel (hoera), zijn er dan nog argumenten om eigenlijk toch maar gewoon voor de bijbehorende speakers te gaan omdat dat wegens welke reden dan ook betere kwaliteit levert gezien de combinatie?

Ik kan de vraag ook breder stellen: Als ik een receiver in huis haal,  kan ik daar dan gewoon alles mee aansluiten? Naast het voorbeeld van de speakers, vind ik het bijvoorbeeld ook wel interessant om te weten wat ik aan mogelijkheden heb als de bij de soundbar behorende subwoofer het begeeft. Kan ik dan gewoon ergens een losse subwoofer op de kop tikken, of kan dat niet omdat ik per se die ene nodig heb die bij de soundbar hoort?

Hopelijk zijn dit niet té domme vragen. Maar dit hele home-cinema gebeuren is nog nieuw voor me. Alvast dank voor de reacties!

Antwoorden

Beste,

De combinatie van receiver en soundbar zal niet werken gewoon omdat beiden al werken met een ingebouwde versterker die sowieso niet met elkaar compatibel zijn.

Een receiver bied heel wat mogelijkheden maar ook heel wat speakers (atmos) en kabels die toch wat inventiviteit vergen om het allemaal netjes te houden .

Een audio opstelling die heel goed uitgebalanceerd klinkt vergt toch wat metier en ervaring bij velen klinkt het vooral luid en weinig finesse.

Wil je een oplossing die heel dicht bij een receiver met speaker set met atmos aanleunt en die de twee geroemde bovenstaande soundbars naar de eeuwige jachtvelden blaast dan zou ik je deze aanraden :

– https://www.homecinemamagazine.nl/2019/06/review-sennheiser-ambeo-soundbar-bijna-even-goed-als-apart-surround/

De prijs is niet mals maar als je de prijs van een kwaliteits receiver met goede  speakers erbij telt is dit een koopje.

Succes !

 

Dank voor de reactie. Niet het gewenste antwoord, maar wel verhelderend.

Dus weer terug naar de tekentafel. Daarbij ook gekeken naar de Sennheiser. Erg mooi ding, en heb er zeker even over nagedacht, maar ik moet bekennen dat ik eerst wat lager wil instappen. Wellicht dus iets voor later.

Ik heb inmiddels allerlei alternatieven bekeken, maar ben uiteindelijk toch weer terug bij bovengenoemde Samsung en Sony. Ik ontkom niet aan zwarte rear speakers als ik van Dolby Atmos wil kunnen genieten met een soundbar (al biedt de Sennheiser daar wel perspectief: dat kan gewoon goed zonder rears. Maarja, wellicht later dus). Dan maar accepteren.

De Sony en de Samsung hebben beide een andere benadering. De Samsung gebruikt speakers die via de muren en het plafond weerkaatsen. De Sony past een soort van virtuele tovenarij toe. Wellicht is het resultaat van de Sony hierdoor van mindere kwaliteit dan van de Samsung, maar omdat ik een langwerpige kamer heb twijfel ik of dat in mijn geval juist niet een beter resultaat oplevert. Als ik op de bank zit, dan is de muur aan mijn rechterkant veel verder weg dan aan mijn linkerkant. Het lijkt me dat ik daarom minder krachtig geluid van rechts zal krijgen dan van links (en daardoor onbalans?). Als dit mee valt neig ik naar de Samsung, als dit niet te verhelpen is neig ik naar de Sony. Sowieso ook maar eens luisteren in een zaak.

Iemand die hier nog wat licht op kan werpen? Alvast bedankt 🙂

 

Beste ,

Ga dan maar voor de tweede keuze Samsung Hw Q90r kan je beter afstellen dan de Sony zf 9 en klinkt ook heel wat indrukwekkender

https://www.homecinemamagazine.nl/2019/09/review-samsung-hw-q90r-geavanceerde-dolby-atmos-soundbar/

Succes !