Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

home cinema vernieuwen?


8 oktober, 2017, Categorie:

Beste HCM team,

Na 15 jaar trouwe dienst, wil ik mijn home cinemasetting vernieuwen. Vooreerst gaat de oude (de laatst geproduceerde) breedbeeld Sony crt TV(KV-32FQ86E)  vervangen worden. Ik kon er maar geen afscheid van nemen, omwille van de kleurtonen en zwartwaarden. Deze die ik zag op LED tv’s konden mij nooit bekoren.Plasma screens waren toen nieuw en prijzig. Nu de prijzen van de oledschermen beginnen te zakken, acht ik het moment gekomen om mijn TV te vervangen. Mijn voorkeur gaat naar een 55 inch A1 Sony. Maar ja, een homecinema is niet alleen het scherm. Mijn AV receiver(Yamaha RX-V1400RDS)  is nog bijna volledig analoog, muv 1 optische ingang en 1 optical out, dus deze zal ook moeten vervangen worden. De SACD player( Yamaha DVD-S1500) uiteraard ook. Daar heb ik ook al  vervangers voor op het oog. Een sony UBP-X800 en een sony STR-DN1080 staan op het wenslijstje. Er bestaat altijd beter, maar dit is zowat het budget dat ik wil/kan besteden.

Graag zou ik het speakersysteem behouden en eventueel uitbreiden met 2 teufel reflect speakers( voor Dolby atmos effecten). Ik bezit een Bose accoustimas 15, series2, met een extra dual cube voor de dialogen, dus 1 subwoofer en 6 dual cubes. In die tijd genoten zij mijn voorkeur als homecinemaset, omdat het systeem ook een mooie weergave had voor het afspelen van muziekcd’s en het toch een compact systeem was met een forse, kwaliteitsvolle geluidsproductie. Ik ben nog steeds erg tevreden over de kwaliteit van het geluid. Kan ik dit verder gebruiken met bovenop vermelde apparatuur om tot een 5.1.2 of eventueel tot een 7.1.2. ( met nog een extra satelliet speaker) setting te komen  Bijkomend wou ik ook weten, of de lengte van de kabels naar de speakers best allemaal even lang zijn, of maakt dit totaal niet uit?

Ik zie al uit naar jullie professionele feedback.

Mike Goethals

Antwoorden

Het enige wat ik er uithaal dat lastig wordt is de receiver; je hebt voor een 7.1.2-kanaals opstelling namelijk negen versterkte kanalen nodig. De STR-DN1080 heeft er maar zeven. Je hebt dus of een extra stereoversterker nodig of een 9-kanaals receiver.

Ik zou de kabels inderdaad ongeveer even lang proberen te houden, in ieder geval voor de luidsprekers die tegenover elkaar staan; twee fronts, twee backs, etc.