Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe sluit ik mijn UHD speler correct aan?


20 augustus, 2016, Categorie:

Beste forumleden,

onlangs heb ik de Samsung UBD-K8500 gekocht en aangesloten op mijn televisie. Ik heb twijfels of deze goed is aangesloten. Wellicht kunnen jullie mij adviseren. Ik gebruik: TV: LG 60UF776v (4K, geen HDR), Receiver: Onkyo R693 (4K, HDCP 2.2). Ik gebruik dezelfde HDMI 2.0 kabels.

Ik heb de UHD speler aangesloten op de HDCP 2.2 HDMI poort van de receiver. De main out loopt naar de TV. In de beschrijving op de TV staat er niet bij welke de HDCP 2.2-poort is,  dus heb alle 3 de HDMI poorten geprobeerd. De eerste ondersteunt UHD HDMI Deep Colour, dus die lijkt me het meest voor de hand liggend. Op de receiver heb ik “passthrough” geselecteerd. Op de UHD-speler “auto resolutie”.

Af en toe komt de volgende melding in beeld: “deze inhoud wordt in HD afgespeeld omdat de weergave- of HDMI-invoerpoort HDCP 2.2 niet ondersteunt. Wijzig de weergave- of HDMI-invoerpoort en probeer het opnieuw”. Ik heb geprobeerd de UHD speler rechtstreeks op de TV aan te sluiten, dan verschijnt de melding niet (ondanks dat de Onkyo HDCP 2.2 ondersteunt en op de juiste HDMI poort zit aangesloten). De resolutie en beeldkwaliteit lijken echter niet te verschillen, ondanks dat hij via de receiver zogezegd in HD wordt afgespeeld.

Via ‘informatie’ is de output 2160p in beide gevallen, ook als hij aangeeft alles in HD af te spelen.

Zie ik iets over het hoofd? Ik ben in de veronderstelling dat ik alles correct heb aangesloten. Bij voorbaat dank!

 

Antwoorden

Zoals ik het lees heb je het correct aangesloten, maar ik lees vaker over handshake-problemen met Onkyo receivers. Dit houdt in dat ze soms niet correct communiceren met aangesloten apparatuur, waardoor dit soort problemen ontstaan.

Heb je de receiver voorzien van de nieuwste firmware?

Hi,

dank je voor je reactie. Ja, zowel de TV als de receiver beschikken over de meest recente firmware. Heb ook al alles van de stroom gehaald, en de HDMI kabels opnieuw erin geplugd.

Voor het oog is het verschil tussen een BD en UHD nu minimaal, terwijl ik in de winkels wel duidelijk verschil zie. Met bovengenoemde melding (over HDCP) begin ik daarom te twijfelen of ik wel de juiste output krijg…

Toevoeging: ik heb nl. sterk het idee dat het beeld geupscaled wordt weergegeven ipv in native 4K. Hoe kan ik dat controleren?

Als de bron 4K is en hij wordt weergegeven dan is het ook in 4K-resolutie. Je kunt op de info-knop drukken om het input-signaal te zien. Als daar 2160p staat dan is het 4K.

De bron is inderdaad 4K (namelijk een 4K UHD BD). Bij info staat inderdaad 2160p. Maar dit staat er ook wanneer ik een reguliere BD afspeel (i.v.m. upscaling).

Zojuist in de winkel demomateriaal gezien op een vergelijkbare televisie, en het beeld is daar echt aanzienlijk scherper. Ben dus nog steeds in de veronderstelling dat het bij mij niet is zoals het hoort. Mijn televisie is overigens gekalibreerd.

Zie ik iets over het hoofd?