Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe picture format 2.21:1 weergeven op Philips PFL7008?


12 april, 2014, Categorie:

Ook de Blue Ray speler is een Philips. Op de smart tv zijn er meerdere optie mogelijkheden, maar geen enkele geeft de zwarte boven- en onderband waardoor er geen beeldvervormingen zijn.

Antwoorden

Volgens mij is dat een beeldverhouding die niet meer standaard gebruikt wordt. De kans is dus klein dat het ook volledig ondersteund wordt door hardware. Hoe wordt het nu getoond?

Het beeld is altijd uitgerekt, hoofden zijn te lang, wielen zijn ovaal… Nochtans gaat het hier toch over het formaat waarin de meest recente films in de bioscoop komen! Soms is het daar ook 23.5:1. Het tv-formaat 16:9 kom je in de bios niet tegen. Wil je dus het volledige beeld op het scherm zien, dan ben je wel verplicht om boven en onderaan een zwarte band te hebben. De opnames zijn wel correct, want op de pc krijg ik wel de juiste verhoudingen. Enkel de smart tv probeert altijd om het volledige beeld te vullen, en gaat automatisch de zwarte banden verwijderen door het beeld uit te rekken. Ik had graag geweten of daar een oplossing voor is.

Hebben we het wel over hetzelfde? Als ik 2.21:1 opzoek dan om ik geen bioscoopformaat tegen. Dat bioscoopformaat is (ongeveer) 21:9. Het formaat wat jij noemt heb ik nog nooit gezien, in ieder geval niet met die aanduiding. 

Het automatisch vullen van het beeld is een aspect ratio instelling van de tv. Daar zou je dus even moeten kijken, ik kan niet precies zien welke instelling dit is, maar je zou het ergens van ‘automatisch’ of ‘juist’ moeten kunnen afhalen.

Ik heb ondertussen ontdekt dat het probleem zat bij de instellingen van de Blue Ray speler! Het formaat 21:9 is hetzelfde als 2.21:1 , beide delingen geven dezelfde hoogte/breedte verhouding… Zoals gezegd stond de (nieuwe) Blue Ray speler op “automatisch” aanpassen, zodat het beeldscherm altijd volledig werd gevuld, met uitgerekte hoofden als gevolg… Ik wijzigde de ratio naar “default” en nu is alles naar wens! Probleem opgelost!