Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe maak ik gebruik van ARC functie zonder HDMI (met optische kabel)?


11 september, 2014, Categorie:

Met ‘ARC’ functie bedoel ik het gebruik kunnen maken van één afstandsbediening voor zowel Smart-TV (F8000) als home cinema set Denon AVR-X1000.

Een kleine uitleg:
Op géén enkele manier connect mijn TV met AVR via Anynet+. In het begin werkte dit wel, Samsung noemt het ‘toeval’ dat het ooit gewerkt heeft. Ze garanderen Anynet+ alleen tussen Samsung apparatuur (heeft er überhaupt iemand een Samsung AVR?). Wat er verandert is? De subwoofer (Teufel Consono 35 MK2) is ter reparatie teruggegaan naar Teufel. Hierna werkte e.e.a. niet meer en heb ik alles moeten resetten. Daarna was het mis.

Enfin, ik ben nu aangewezen op de optische kabel. Mijn vraag is: bestaat er een mogelijkheid om op deze manier de gehele set met één afstandsbediening aan en uit te zetten en het geluid te bedienen (zoals voorheen ook het geval was met de ARC-functie)?

Antwoorden

Hoi,

Helaas kan HDMI-ARC, of in dit geval HDMI-CEC, alleen gebruikt worden wanneer er een HDMI-kabel tussen twee apparaten zit. Via een optische kabel kan niet gecommuniceerd worden. Wat je wel kunt proberen is checken of je één van de apparaten de code van de afstandsbediening van het andere apparaat kunt leren. Dit staat meestal omschreven in de handleiding.

Beste Martijn,

Vriendelijk bedankt voor je reactie! Dit waardeer ik. Ik ga de handleidingen er op naslaan.

Voor ARC heb je minimaal een 1.4 HDMI kabel nodig. Daarbij moeten zowel in de Denon als ook in de TV de ARC/anynet functie aanstaan. Bij een samsung tv vaak te vinden in het menu-systeem-anynet. Bij de DENON kun je de HDMI poorten toewijzen in dit geval voor de TV. Vaak staat deze bij de DENON er niet meer bij, wat erop wijst dat er iets niet goed zit in de software/instellingen van de DENON.