Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe krijg ik DD 5.1 geluid van mijn Samsung tv uit mijn homecinema set?


12 augustus, 2015, Categorie:

Ik ben zelf niet onhandig als het gaat om aansluiten en instellen van audiovideo of computer apparatuur maar ik kom hier niet uit.

Omdat ik een oudere receiver heb (Sony STR-DB870) zonder HDMI aansluitmogelijkheid gebruik ik voor de audio-verbinding tussen de receiver en de TV (Samsung UE46C8700XS XXN) een optische kabel. De TV heeft geen digital coax. Verder heb ik een TV-ontvanger van XS4ALL voor glasvezel TV. Deze is met de TV aangesloten dmv een HDMI kabel (HDMI IN ARC). De TV-ontvanger is niet voor audio verbonden met de receiver omdat met deze optie alleen ik geen geluid heb als ik via de Mediaplay van de TV een film stream.

Op de receiver gebruik ik de DVD/LD OPTICAL IN omdat deze als enige 96kHz ondersteunt. Ingesteld op “optical only”. Ik heb ook andere ingangen geprobeerd, echter zonder resultaat. Standaard staat Automatische Formaat Decodering aan.

Bij de instelling van de TV zijn de audio instellingsmogelijkheden beperkt. Ergens in de menustructuur zie ik bij SPDIF dat alleen PCM te kiezen valt. Dolby digital is uitgeschakeld. Volgens de handleiding zijn deze alleen beschikbaar als er een digitaal kanaal op staat. Heb ik geprobeerd met AnimalPlanet en BBC ONE HD. Geen resultaat.

Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat het menu KANAAL geheel uitgeschakeld is (staat op ANT). Maar hier kan (en hoef?) ik niets aan veranderen. De digitale zenders worden immers toch ontvangen door de TV-ontvanger van XS4ALL?

Kunt u mij helpen? maak ik toch een instellings- of aansluitingsfout of is het probleem slechts op te lossen met de aanschaf van een AV-receiver met HDMI aansluitingen?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Jeffrey Jansen

 

Antwoorden

Hoi Jeffrey,

Hoe stuurt de decoder voor digitale tv het door naar de tv? Als PCM of Dolby? Daar zou een verschil kunnen zitten. Bovendien kan het zijn dat de Samsung Dolby van een externe bron niet doorstuurt als Dolby en deze sowieso omzet naar PCM.

Hallo Martijn,

 

Ik heb inmiddels een eigentijdse opvolger van mijn receiver aangeschaft, met HDMI aansluitingen. En daarmee is mijn geluidprobleem ook opgelost.

Dank voor je reactie.

Jeffrey