Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Heeft, over het algemeen, een draadloze koptelefoon een ingebouwde versterker?


28 mei, 2015, Categorie:

Kan ik met een draadloze koptelefoon het uitgangsvolume van de bron versterken of alleen reduceren.

Antwoorden

Nee, in principe niet. Het volume waarmee het signaal uitgestuurd wordt is de basis. Maar, van welke bron wil je audio weergeven?

 

 

De bron is in dit geval de TV maar is in wezen niet belangrijk, het gaat me om het principe dat de persoon met een goed gehoor op normale volume sterkte naar de bron (speakers van in dit geval de TV) kan luisteren terwijl iemand met gehoor problemen via een koptelefoon het volume op het , voor hem of haar, gewenste niveau kan versterken.

Een oplossing is een kleine voorversterker dat is me bekend  b.v. Stereo-Kopfhörer-Verstärker °  B-tech BT928/S in Duitsland te koop voor € 40,00 , let op, op deze versterker zit alleen een analoge aansluiting geen digitale.

Mocht je voor deze oplossing kiezen let dan bij aankoop van de koptelefoon dat deze als ingang een analoge cinch of jack aansluiting heeft

Ik stelde de vraag omdat ik bij 2 electronica zaken 2 verschillende antwoorden kreeg.

Bij Expert werd me verteld dat er “waarschijnlijk” wel een soort versterker in zat terwijl de z.g. deskundige bij Mediamarkt me helemaal geen antwoord kon geven.

 

Ter aanvulling van bovenstaande moet nog in acht genomen worden dat de bronuitgang moet beschikken over een analoge uitgang.

Helaas beschikken tegenwoordig niet alle TV toestellen meer over een een Cinch (tulp) uitgang.

Het alternatief is via een adapter Scart – naar Cinch (tulp) de aansluiting naar de zender van de draadloze koptelefoon te maken (een Scart uit of ingang is ook analoog).

Op deze wijze blijf je “de baas” over het uitgangsvolume van beide, zowel de speakers van de TV als de zender van de koptelefoon kan je apart regelen.

Als je een aansluiting maakt via de hoofdtelefoon uitgang van de TV gaat, in de meeste gevallen, automatisch het geluid via de TV speakers op “uit”.

Een ander, maar redelijk duur, alternatief is een extra audio converter te kopen die de digitale signalen van de TV omzet naar analoge signalen voor de koptelefoon versterker.

Als je voor deze laatste optie wil kiezen ga dan niet voor een goedkoop alternatief, het geluid wordt dan vaak zo slecht omgezet dat het niet om aan te horen is