Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Heeft het toestel waarmee je (netflix) streamt invloed op de beeldkwaliteit?


13 augustus, 2017, Categorie:

vb.:

Je hebt een smart TV waarmee je Netflix kan streamen

én een Bluray waarmee je Netflix kan streamen.

Kan er verschil zijn in beeldkwaliteit indien je rechtstreeks streamt

via de TV dan dat je streamt met de Bluray ?

Wel te verstaan indien de Bluray op die zelfde TV is aangesloten.

Een dure Bluray zou een beter video processor hebben dan een goedkope.

Ik ga er van uit dat deze dan ook zijn invloed heeft bij het streamen ?

Maar hoe zit het dan met die video processor van de TV ?

Ik ga ervan uit dat deze toch op dezelfde manier wordt gebruikt wanneer

de TV zelf signalen ontvangt (internet) dan dat deze signaal ontvangt via HDMI ?

Maar ben hier niet helemaal zeker van…

Moeilijke vraag waar niemand antwoord op heeft 🙂

Alvast bedankt om dit even te bestuderen.

Gino

Antwoorden

Beste,

Dit is inderdaad een lastige maar goeie vraag.  De kwaliteit van de videoprocessor speelt hier inderdaad een grote rol. Bij high- end  tv’s (de oleds van LG , Panny’s EN Sony ’s + de topklasse van led’s  wint de beeldkwaliteit het van de blu-ray spelers als je hen de upscaling laat doen dus source direct.

Nu bij de oppo 203 en 205 ligt dat verschil wel heel dicht bij elkaar dus zal je eigen persoonlijke voorkeur de doorslag geven. Bij deze twee moet je wel werken met Chromecast of iets dergelijks via de hdmi in omdat zij geen externe apps ondersteunen.

Bij de midrange televisies zal meestal denk ik dat  de 4k blu-ray  meer verschil maken en de voorkeur genieten. Maar dit is geen exacte wetenschap  en veel hangt af wat je persoonlijk van houdt.

Wat voor de een de beste kwaliteit is voor de ander dan te donker, te licht , te weinig dit of dat enz…

Wat natuurlijk ook invloed heeft is de bitrange  van je internetverbinding hoe hoger de snelheid van deze hoe beter je netflix app doorkomt. Doe zelf maar eens de test op je laptop of tablet met een lage(- 500 kb/s en heel snelle( + 10 mb/s) verbinding het verschil zal heel duidelijk zijn.

Verdere uitleg laat ik over aan de andere specialisten.

Mvg,

 

 

Zodra je gaat upscalen dan is er de keuze tussen Blu-ray en de tv. Beiden kunnen dit doen, en de betere Blu-ray spelers doen dit vaak beter dan de gemiddelde tv.

Echter, de tv doet altijd wat met het beeld dankzij de ingebouwde processor. Je kunt in de opties zoveel mogelijk uitschakelen maar de tv doet altijd iets. En dat is ook nodig want alleen de tv weet hoe het paneel reageert op bepaalde input en wat er voor nodig is om het signaal goed weer te geven. Een goede kalibratie van je tv werkt hier in je voordeel.

Dus; als je gaat upscalen, kies dan de beste bron.
Als het materiaal al de juiste resolutie heeft, dan is de tv in de meeste gevallen je beste optie, met name omdat deze toch werk moet verrichten en je hier de meeste instellingsmogelijkheden heb. Laat de Blu-ray dan niks doen (voor zover mogelijk) en laat één apparaat, de tv, het beeld optimaliseren.

Beste Martijn & Sir Oled,

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Ik zal de vraag proberen eenvoudiger te stellen.

Bij Audio wordt het digitale signaal analoog gemaakt door een DAC, de kwaliteit van deze bepaalt uiteindelijk het hoorbare resultaat.

Bij Video wordt het digitale signaal (vb Netflix) eveneens analoog gemaakt. Laten we even Upscaling en alle overige bewerking buiten beschouwing laten en we nemen voor het gemak Netflix HD, een Bluray, een HD TV en een ChromeCast. We gaan er van uit dat deze 3 toestellen over een bekabelde internetverbinding beschikken en dat ze Netflix HD kunnen ontvangen.

Zal de ChromeCast en de Bluray, beiden verbonden met HDMI een identiek beeld geven ? Zelfde vraag voor rechtstreekse ontvangst door de TV. Of de vraag op een andere manier gesteld : “Is de digitaal naar analoge omzetting identiek”?

Mvg, Gino Vandenbussche

Beste,

Op deze vraag kan ik niet  sluitend beantwoorden wegens te beperkte vakkennis.

In principe zou het beeld identiek moeten zijn aangezien het signaal digitaal wordt aangeleverd dus eentjes en nulletjes en enkel ook zo kunnen  worden uitgelezen.

 

Mvg,

 

 

Als de Blu-ray geen beeldbewerking uitvoert dan is het identiek. De digitaal naar analoog omzetting gebeurt in alle gevallen door de tv.

Dank voor de antwoorden Martijn en Sir Oled,

Jullie antwoorden kloppen volgens mijn redenering ook.

Wordt Audio digitaal via HDMI aangeleverd aan een Surroundversterker, worden de nullen en de enen vertaald door de DAC van deze versterker.

Wordt Video digitaal via HDMI aangeleverd aan de TV, worden de nullen en de enen uiteindelijk vertaald door de TV.

Ik hoop, net als jullie dat deze antwoorden de consument wat “klaarheid” geven.

Mvg, Gino Vandenbussche