Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Heeft de aankoop van een dure blu-rayspeler zin als die verbonden is met een AV receiver?

Coy

5 juli, 2016, Categorie:

Hallo,

Ik heb even gekeken in “Vraag & Antwoord” of de vraag reeds gesteld was, maar ik heb niets terug gevonden.

Mijn vraag is de volgende. Misschien een domme vraag, maar ik zit thuis met een relatief vrij nieuwe AV receiver, Yamaha RX-V677 (1 à 2 jaar oud). Die is uitgerust met HD Audio tot 7.1 kanalen en hij kan tevens ook beelden upscalen naar 4K. 3D heeft hij ook. Daar bovenop heb ik een (momenteel nog)  volwaardig 5.1 surround systeem. Ik ben nu aan het uitkijken om mij een blu-rayspeler aan te schaffen. Echter stel ik mij de vraag wat het mij voor nut heeft om te investeren in een dure blu-rayspeler? Per slot van rekening gebeurt de verwerking van geluid en beeld toch door mijn receiver,  doordat de blu-rayspeler met die verbonden is? Ik bedoel… wat ben ik met al die functies op mijn blu-rayspeler, als de “verwerking” zeg maar, toch door mijn receiver gebeurt? Tenzij ik iets over het hoofd zie? Of als er een andere reden is waarom ik wel zou moeten investeren in een duurdere blu-ray?
Graag uw reactie aub. U zou mij enorm helpen.

Alvast bedankt!

Antwoorden

De receiver doet de verwerking van geluid, mits de Blu-ray speler op bitstream staat. Het ligt aan de kwaliteit van de (audio)componenten van de speler of je de speler of de receiver dit werk laat doen. Beeld zou ik altijd door de speler laten doen, mits dit een Ultra HD Blu-ray speler is. Receivers zijn meestal geen toppers wat beeld betreft en dus wordt de upscaling vaak overgelaten aan de tv.

Beste Martijn,

Dank voor uw snel antwoord. Wel nog een paar vragen als ik mag. De blu-ray speler op bitstream zetten, hoe doe je dit? Gebeurt dit automatisch of moet je iets instellen?

Wat bedoel je met “de kwaliteit van de (audio)componenten”?

Ook vind ik het vreemd dat je zegt dat receivers niet goed kunnen upscalen. Mijn oude dvd speler was eerst rechtstreeks aan mijn tv verbonden en vond de beeldkwaliteit toen al niet veel soeps. Pas nadat ik mijn dvd speler aan mijn receiver hing, was het beeldkwaliteit beduidend beter en scherper.

Wilt dat dus zeggen dat die blu-ray speler nog beter gaat upscalen dan mijn receiver? En kan je dat instellen op de blu-ray, dat die het upscalen op zich moet nemen?

Uit je antwoord kan ik zo’n een beetje afleiden dat de aankoop van een duurdere blu-ray toch wel zin heeft..!?

*Edit: nog een laatste vraag. Ik heb veel dvd’s liggen thuis. Ga die met een duurdere blu-ray speler ook beter weergegeven worden op mijn tv, doordat die beter kan upscalen? Ook is het mijn bedoeling om later over te gaan naar een Oled tv (nu nog niet) of misschien naar een beamer. Terug dezelfde vraag, is dan het verschil beter te zien doordat je met een groter scherm zit? Dus een duurdere blu-ray speler is dan een betere optie of niet?

Sorry voor de vele vragen.

Coy

Hoeveel wil je uitgeven voor een blu-ray speler en waarom? De onderlinge verschillen zijn niet zo heel groot. Im heb zelf de Pioneer bdp-170, 149€ en perfect beeld. Kan niet upscalen en wil ik ook niet. De opvolger , de 180, kan dat wel.

Martijn gaf vrij duidelijk angwoord. Als je een gewone blu ray speler hebt, laat dan de receiver het geluid decoderen, bitstream, en laat de tv upscalen.

Heb je een high end blu ray speler, zoals de Pio lx58, dan laat je de speler zowel upscscalen als het geluid decoderen. PCM dus.

Heb je echter ook nog eens een high end receiver, dan zou je kunen overwegen die het geluid te laten decoderen. Dus van bitstream naar PCM, ipv PCM uit.

Je zal toch echt het spul, morgen neerzetten en proberen.

Alleen EEN ding…  verwacht niet teveel van dat upscalen.

Wat betreft je laatste vraag… dvds upscalen naar 4k, desnoods 2k op een beamer die een groot beeld geeft… NIET DOEN!!!!