Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDR en dieper zwart…?


6 februari, 2016, Categorie:

Er  wordcontinu beweerd dat HDR behalve helderder wit ook dieper zwart geeft. Ook op de o leds. Vreemd. De oleds die nu worden verkocht zijn of zonder HDR of ze hebben en update nodig.

Maar laten we als voorbeeld nemen de eg910v, ea870v, ec930 en ale modellen die gemakt zijn in 2012, 13 en 14. Deze hebben geen HDR en een update is niet mogelijk. Maar omdat het oled is kunnen de pixels volledig uit en zwart=…zwart. De pixels staan uit. Punt

Hoe ze hebben de nieuwe modellen met HDR dan dieper zwart? Dit is in theorie volgens mij niet eens mogeljk.

Kan iemand mij Dit uitleggen?

 

Dan die miljard kleuren. Er word beweerd dat het menselijkmog het verschil kan zien tussen 16,7 miljoen en een miljard kleuren. Waarom dan niet meteen 12 bits en 64 miljard kleuren?

Voorbeeld: men maakt met adobe een kunstwerk waarbij iedere pixel een andere kleur heeft. Dan nog kom je met 4k op 8 miljoen kleuren. Per frame. Stel dat het volgende frame 8 miljoen TOTAAL ANDERE kleuren heeft en zo voort. Men komt dan uit op 125 frames oftewel 5 seconden  OM MET EEN PUUUR THEORETISCH BEELD 1 MILJARD KLEUREN TE LATEN ZIEN!!!

Kan iemand mij uitleggen waarom HDR tijdens normale filmscenes, qua kleuren, dan een voordeel biedt? Volgens mij, als je het frame stil zet en kleuren telt kom je niet verder dan een miljoen individuele kleuren…

 

Antwoorden

Wat het eerste betreft; dat is de perceptie. Als het lichtste deel een stuk helderder wordt dan is de perceptie dat het zwarte deel dieper zwart wordt.

Je tweede punt begrijp ik niet. Het gaat niet om een miljard kleuren in één frame. Het gaat erom dat de tv 1 miljard kleuren kan weergeven. Met name de gradaties zijn hier van belang. Dus veel meer tinten rood, waar je normaal maar ‘een paar’ tinten rood te zien krijgt.

Uiteraard, maar daar is geen HDR voor nodig. Dat doet mijn kuro uit 2008 ook.

Dat tweede punt was, zoals ik zei een theoretisch voorbeeld.

Ik betwijfel namelijk of we in staat zijn die gradaties waar te nemen, maar misschien nog belangrijker, of ze er überhaupt wel zijn. Ja natuurlijk, in theorie zijn de gradaties oneindig, maar  Ik benieuwd hoeveel kleuren er in een normale filmscene zetten. Min dan een miljard denk ik.

 

 

bij OLED is een zwart pixel een pixel dat uit staat. Uiter dan uit bestaat niet dus zwarter dan zwart ook niet. Bij een traditionele OLED TV is het wel zo dat bijvoorbeeld een pixel dat eigenlijk heel donker grijs zou moeten zijn (bijna zwart) ook zwart gemaakt wordt omdat de TV dat verschil niet kan laten zien.

Door HDR kun je meer stappen onderscheiden dus ga je daar wel verschil zien waardoor je zou kunnen spreken van dieper zwart. Ook helpt het inderdaad dat je heldere details meer onderscheidend zijn waardoor de totale contrast indruk groter wordt.

Daarnaast zijn de nieuwste OLED panelen ook in staat om, bij een beperkt deel van het scherm, een hogere lichtwaarde te produceren. Dus de zwarte leds blijven even zwart maar de puur witte leds produceren dan bijvoorbeel 800 nits tov vroeger 500 nits.