Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI aansluit probleem Samsung HW-H600 soundplate?


20 december, 2014, Categorie:

Ik heb sinds 2011 een Samsung tv type UE40C6700. Vandaag een Samsung Soundplate HW-H600 gekocht en een Hitachi HDMI kabel, type HAV115HG (schijnt een 1.4. kabel te zijn). De wens is om via HDMI geluid te krijgen en zowel de TV en Soundpate met 1 remote (van de tv) te kunnen bedienen, inclusief aan/uit zetten van deze beide apparaten. Beide Samsung apparaten hebben de Samsung Anyjet+ (ofwel HDMI-CEC) Helaas krijg ik via de HDMI kabel de soundplate niet aan de gang, wel via de bijgeleverde koptelefoon kabel maar dat is niet de bedoeling, bovendien werkt het niet met 1 afstandsbediening. Ik kan nergens vinden of mijn tv de ARC standaard al ondersteunt (2011), dacht dat Anyjet+ hetzelfde was als HDMI-ARC (1.4) maar ik maak waarschijnlijk ergens een denkfout. Ben uren bezig geweest maar kom er niet uit, ook niet via mijn tv gebruiksaanwijzing, is er iemand  die weet wat ik moet instellen in “Jip & Janneke” taal als dat kan?      Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor elke hulp!

Antwoorden

Hoi Dirk,

Om bij het begin te beginnen; HDMI 4.1 bestaat niet dus ik denk dat je HDMI 1.4 bedoelt. Dat zou in principe voldoende voor alle functies moeten zijn.

ARC is helaas niet hetzelfde als HDMI-CEC. Voor zover ik kan zien ondersteunt de tv dit niet. Er wordt wel over gesproken maar ik zie veel mensen die het niet aan de praat krijgen, als je even zoekt op Google.

De bediening lukt dus helemaal niet wanneer HDMI-CEC ingeschakeld staat? Let wel; HDMI-CEC voor het automatisch inschakelen van apparaten en niet per se voor het bedienen van alle apparaten middels één afstandsbediening.

Bedankt voor je antwoord, ik bedoelde inderdaad 1.4 en heb het aangepast in de oorspronkelijke vraag.   Met de HDMI-CEC kabel lukt het wel om het volume en de aan/uit functie van beide apparaten met 1 afstandsbediening van de tv te bedienen maar via deze HDMI 1.4 aansluiting krijg ik geen geluid uit de HW-H600. De tv heeft 4 HDMI ingangen, ik heb ze allemaal geprobeerd.  Mijn tv ondersteunt dus geen ARC en de hamvraag is dus eigenlijk hoe ik het voor elkaar krijg om via deze HDMI kabel geluid uit het apparaat te krijgen? Of moet ik nog een extra kabel (optisch) kopen en aansluiten??

Ja, het komt dan neer op een extra kabel voor de audio, bijvoorbeeld een optische kabel.

Bedankt voor je antwoorden Martijn, ik nog een aanvullende vraag.

Inmiddels heb ik de zaak aangesloten met zowel de HDMI als met een optische kabel en het werkt allemaal op 1 ding na.

Blijkbaar ondersteunt mijn tv wel Anynet+ (HDMI-CEC) op één ding na. Als ik met de afstandsbediening de tv uitzet gaat de soundbar netjes ook uit, echter bij het aanzetten gaat wel de tv aan maar niet de soundbar.

Heb jij, of iemand anders, enig idee of mijn Samsung tv UE40C6700 soms geen Anynet+ (HDMI-CEC) inschakelen ondersteunt?