Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Goedkope opties bij bestaande 5.1 boxenset zonder versterker (passieve sub)?


15 september, 2014, Categorie:

Ls.

Ik heb een oude philips home cinema 5.1 boxenset (heerlijk geluid nog steeds), maar de versterker is kapot gegaan. De set heeft een passieve sub (1450 watt 8 ohm) met +- kabeltjes. De onkyo receiver die ik op het oog heb, heeft een rca sub connectie. Nu lees ik dat er verschillende mogelijkheden zijn om deze toch aan te sluiten.

–    +- kabeltjes in een rca solderen (+ op de pin en – op de buitenring of andersom). Werkt dit goed? Levert dit gevaren op? Het lijkt me sterk dat dit gewoon kan, omdat de andere opties aanzienlijk minder makkelijk te realiseren zijn.

–     Plate amp op de sub schroeven of externe (pre)amp gebruiken voor de sub.

–      Passieve sub op een front channel aansluiten met de +- connectie. Werkt dit al goed genoeg? Krijgt de sub het juiste signaal door? Is dit instelbaar voor een prettige mix?

–     Nieuwe actieve sub kopen.

Ik hoef niet het beste van het beste te hebben. En FYI  de versterker die ik op het oog heb is de onkyo tx sr313. Ieder advies wordt zeer op prijs gesteld. Alvast bedankt!

Antwoorden

Hoi,

Ikzelf raad nooit mensen aan om te gaan solderen of spelen met speakers en receivers, zeker niet wanneer het gaat om een systeem dat onderdeel was van een alles-in-één set. Het grote nadeel hiervan is namelijk dat deze speakers precies op maat gemaakt zijn voor de bijbehorende receiver/versterker, zowel qua wattage als qua weerstand en vermogen. De kans dat je dus de speaker opblaast (of je nieuwe versterker beschadigt) is groot. Dit is het nadeel van een alles-in-één set en dat zal ook in 90 procent van de gevallen zo blijven. Ik zou dan ook zeggen; koop een mooie nieuwe set en ga deze keer voor losse componenten.