Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dolby Digital 5.1 via optische kabel van tv wordt stereo op Sonos playbar?


20 juni, 2018, Categorie:

Van de KPN TV-ontvanger gaat een hdmi kabel een DD 5.1 signaal naar de tv ( Panasonic TX-40 CX 710) van de tv een optische kabel naar de Sonos playbar, dit wordt dan stereo. Volgens helpdesk van Panasonic wordt er geen DD 5.1 doorgegeven van een extern apparaat. Als ik de optische kabel van de playbar rechtstreeks aansluit op de tv ontvanger dan heb ik wel DD 5.1 geluid. Op deze manier heb ik dan geen geluid van de blu ray speler, die met een hdmi kabel naar de tv gaat, of ik moet dan de optische kabel weer in de tv doen. Waarom geeft de tv niet het juiste signaal door? wat te doen?

Antwoorden

Kijk even of het uitgangssignaal van de tv juist staat. Wat je kunt proberen:

-ga naar menu/geluid/audiovoorkeur. Controleer of audiovoorkeur op “auto”staat. Helpt dit niet dan kun je nog proberen om doorgifte van DD te forceren. Zet in dat geval audiovoorkeur op “meerkanaals”

-kijk ook even of bij menu/geluid/audiovoorkeur “SPDIF kiezen” op “auto” staat

Wat je met bovenstaande instellingen dus doet is de tv dwingen meerkanaals-geluid over de optische kabel te versturen indien voorhanden.

Succes!

 

Bedankt voor de snelle reactie. De tv kan wel DD doorgeven want netflix via de app van de tv wordt wel zo uitgevoerd, maar netflix via het kpn kastje weer niet. Dat is wat de helpdeskmedewerker van Panasonic bedoelt met externe apparaten, denk ik? Ook de blu ray speler wordt door de tv niet geaccepteerd met DD.

Ik kom dan uit bij het advies wat Panasonic ook geeft. Check de kpn-decoder en de blu-rayspeler of ze meerkanaalsgeluid (DD) uitsturen naar de tv. Dit zit ergens bij de audio-instellingen van de (externe) apparaten.

Ga ik proberen, bedankt!

De decoder en de blu-rayspeler sturen DD uit, maar de tv maakt er gewoon stereo van. Een av receiver er tussen als een soort hub zou een oplossing kunnen zijn, maar de Sonos playbar mag niet via de receiver met de tv verbonden zijn, las ik bij Alpha audio. Zou er dus geen oplossing voor mijn DD probleem zijn?

Beste Bart, bedankt zover voor het meedenken, maar misschien toch nog een oplossing? Playbar weg doen?

Ik ben er uit ( denk ik ) o.a. contact met Sonosmedewerker die ook van de randzaken af wist. Het is een feit dat niet alle tv’s zomaar DD 5.1 van externe apparaten doorgeven, dus vooraf informeren bij de fabrikant is een vereiste omdat verkopers dat niet altijd weten. De oplossing, in mijn geval, is een Toslinkswitch  met meerdere ingangen aansluiten op de Playbar zodat het geluid rechtstreeks van de KPN Zenderontvanger en de Blu-rayspeler naar de playbar gaat. De HDMI gewoon naar de tv voor het beeld.

Opgelost hoop ik. ( ik moet het nog aansluiten ) ik hou je op de hoogte,

groet, André

De oplossing van Sonos is creatief bedacht en zou idd moeten werken. We zijn altijd een beetje huiverig om te werken met dergelijke kastjes aangezien de kwaliteit heel wisselend kan zijn en de kans op storingen toeneemt. Laat zeker even weten wat het resultaat is 🙂

Marmitek connect TS41 toslink switch 1x optisch out 4x in is voor mij de oplossing. 1x out verbonden met de  playbar. Ik kan nu gebruik maken van 4 optische inhangen, KPN kastje, TV en de blu-rayspeler ( huidige blu-rayspeler heeft geen optische aansluiting dus er zal een nieuwe moeten komen) en 1x als reserve. Geluid loopt mooi syngroon met het beeld. Ik moet wel zelf schakelen met een afstandsbediening 1-4, werkt prima.

 

Goed om te lezen. Fijn dat je even hebt aangegeven wat heeft gewerkt. Help je andere lezers ook mee. En nu genieten 🙂

Ik heb de nieuwste Samsung de q9fserie

2018 die heb ook geen dolby digital

Wel via de app netflix

Als ik de optische kabel van mijn sonos rechtstreeks op de tvdec aan sluit heb ik dan wel ddigital