Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dbx snr-1 noise reduction unit aansluiten op yamaha cx-a5100 surround voorversterker?


23 maart, 2016, Categorie:

hallo,

hoe moet ik mijn dbx snr-1 ruisonderdrukking unit aansluiten op mijn yamaha cx-a5100 surround voorversterker en genieten van ruisonderdrukking in alle surroundkanalen ?

mvg,

frans callebaut

Antwoorden

Wauw… Ik had eind jaren 80 een deck met DBX. Werkte perfect. Maar ja, bandjes he…

Heb jij ruis uit je apparatuur? Is niet bepaald mid-range  zo te horen.

Maar die DBX unit is 2 kanaals… denk Ik?

hallo,

dank voor je reactie, maar ik denk dat er een klein misverstand is. de dbx-unit dient namelijk niet om ruis uit mijn apparatuur weg te werken, maar om ruis uit platen, 78 toeren platen, dvd’s met ruisende soundtracks en zo weg te werken en ik zou dit graag doen in alle surroundkanalen. weet jij een manier ? (de dbx heeft cinch aansluitingen)ik heb ook nog een tweede vraagje: hoe moet ik mijn hoofdtelefoonvoorversterker(die ook cinchaansluitingen heeft en die ik nodig heb om mijn electrostatische hoofdtelefoon aan te sturen, die speciale aansluitingen heeft die niet via de gewone hoofdtelefoonaansluiting op de yamaha cx-a5100 kan aangesloten worden zo op de yamaha aan te sluiten dat ik kan genieten van DTS HEADPHONE:X ? dit is een surroundsysteem van DTS zodanig dat je via hoofdtelefoon kan genieten van DTS:X( de yamaha is daar mee uitgerust.kan jij me helpen of ken je iemand die dat kan?

hartelijk dank bij voorbaat,

mvg,

Frans

 

 

Okay, eerst het DBX gedeelte.

DBX wekt dacht ik, weet bijna zeker, met compressie. Geen datacompressie, maar analoge waar bij de bron het geluid word samengedrukt, alle frequencies krijgen EEN geluidsniveau, wat een heel vreemd geluid geeft. Dit gebeurt tjjdens opname. Bij weergave krjjg je expansie,mhet originele geliid is terug, en de ruis comleet weg. VEEEEEL beter dan dolby en dure bandjes waren niet nodig.

Je zou je platen kunnen comprimeren, maar bij weergave is er expansie nodig. Als het goed werkt iedere DBX module zo. Je zou dus ouderwets real-time je platen en dvd’s kunnen overzetten naar dvd of andere opslagmedia, maar bij weergave moet er weer expansie zijn. Je slaat alles dus gecomprimeerd op, speelt met expansie af.

Met die 78 toerenplaten zou je ook een equalizer kunnen gebruiken. Heb ik weleens met oude banden, 9.5 cm/sec dacht ik, gedaan. Alle schuijfjes boven 6 kHz omlaag, dus -12 db, desnoods weer terug, dus -24 db. Hoge tonen zijn weg, maar veel ruis ook. Probleem is, als je bij weergave corrigeert, corrigeer je ook de ruis. DBX zou beter moeten werken, maar mijn ervaring is VANAF een bron zonder ruis, naar een andere bron die ruis zou kunnen geven.

Met je PC zou je programaatjes kunne downloaden die ruis herkennen en wegfilteren. Ruis ACHTERAF weghalen is altijd veel moeilijker.

Wat betreft jou hoofdtelefoon… jij bent de 2de sinds 30 jaar die een electrostaat heeft. Die ik spreek tenminste. Was een sennheiser die dacht ik op de gewone aannsluiting werkte.

Omdat DTS:X via de hoofdtelefoon toch stereo is, is dit wel, op te lossen. Er waren mensen die dit jou appeltje eitje kon de uitleggen, maar dit was pre Internet. We hadden ons eigen netwerk via super illegale zenders en het kabelsysteem. Deze jongens bouwden precies wat JIJ nodig hebt alles zelf.

Dit is high tech analoog. Probeer facebook eens. Bert Engel, Frank Kinsberg, Joost Bakker of je zoekt wie er van 82 tot 90 op het Amsterdamse kabelnet nachts lekker stiekem bezig waren.

Dit zijn de mensen met know-how en altijd bereid dit te delen.