Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

d’appolito: wat betekent dit?


15 juli, 2016, Categorie:

Hallo, ik heb nieuwe speakers gekocht. (Magnat vector 55) Nu valt mij op dat er op de achterkand staat: ‘d’appolito’ wat is dit, en hoe zorg ik dat ik er eventueel wat aan heb?

Gr

Antwoorden

Dat is de manier waarop de speakers gemonteerd in de kast zitten en hoe de speakers het geluid uitstralen.

Het is dus gewoon het systeem van speaker vollegorde.

Ooit heeft iemand vanwege ruitegebruik 2 centers rechtop gezet en tadaaaaaah! De D’appolito speakeropstelling was geboren.

Iedere fabrikant, vooral van speakers en versterkers, gebruikken dit soort AUDIOFIELE marketing trucjes om zjch TOCH te  onderscheiden van andere merken.

Trouwens, de transities, overgangen in normaal Nederlands, word bepaald door de kwalitiet van de crossover, de frequentie van de cross en het aantal crossovers.

Vandaar dat ik na 30 jaar kritisch kijken naar beeld en geluid nog steeds de voorkeur geef voor 2 wegsystemen met units die redelijk breedbsndig zijn, zodat de steilheid slechts 6 db per octaaf, 12 MAX, hoeft te bedragen.

Ik heb zelf ooit een paar zuilen ontworpen met Monacor KEP -165, kleine woofers met een bereik van 40hz tot 8khz met een tweeter die van 500hz tot 18khz liep. Heb alleen een hoogdoorlaat aan de tweeter gehangen, dus GEEN crossover.

Had voor de GRAP de woofer boven de tweeter geplaatst…

Weet je wat de beste plek is voor een tweeter? Oorhoogte! Thats it. Laat je niets anders wijsmaken. De stelling vsn magnat over dat grote zuilen geen baspoort nodig zouden hebben klopt trouwens niet. BR  speakers zijn heel erg afhankelijk van kastvolume. Bij. Gesloten sytemen maakt een  aantal liters meer of minder totaal niets uit.

Appolito en dat soort termen, trucjes zijn marketing niets meer of minder.

Maaf audiofielen horen wat ze willen horen, en daarom negeer ik ze.

 

 

 

 

 

In tegenstelling tot de onzin van wat mijn voorganger schreef over hoe D’appolito is ontstaan is de opstelling wel degelijk wetenschappelijk, natuurkundig onderbouwd en zinvol.
Het concept is uitgevonden door Joseph D’appolito en is bedoeld om de geluidsgolven van het laag beter te laten aansluiten bij de afstraling va het mid/hoog. Bij de juiste afstand tussen 2 woofers is er zelfs een directivity te bereiken. Daardoor straalt er meer energie naar voren dan opzij. Hiervoor heb je dan wel weer hoge luidsprekerkasten nodig.

 

Laten we vooral respectvol naar elkaar blijven (“onzin”). Niet gewenst en bij herhaling gaat de volledige post weg. Dank voor de medewerking.