Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DAB+ en nieuwe receivers?


26 april, 2014, Categorie:

Hallo,

 

Ik heb interesse in de nieuwe receiver van sony: str-da 5800 maar volgens mij heeft deze versterker geen DAB+ chip zodat je geen digitale radio via de ether kunt ontvangen.

Natuurlijk zou je de digitale ontvanger op de receiver kunnen aansluiten of via de ouderwetse FM antenne beluisteren maar dat is toch niet hetzelfde !

Mijn vraag: waarom omarmen producenten NIET de veel betere DAB+ methode en waarom wordt er zo weinig reclame voor gemaakt? ZONDE vind ik dat.

Voor mij een reden om te wachten met het kopen van de nieuwste receiver str-da5800.

DAB+ is al in heel nederland te ontvangen maar er zijn nog maar zo weinig kwalitatieve goede receivers……gemiste kans

 

Ben benieuwd naar Uw reactie…of ben ik de enige die dat vind?

 

Johan

Antwoorden

Hoi Johan,

Je hebt helemaal gelijk. In Nederland is het al langere tijd beschikbaar maar er wordt maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Dat receivers er niet over beschikken is omdat je in de huiskamer vele andere digitale opties hebt, waaronder het internet en audio via de digitale tv decoder.

Dank voor je snelle reactie !

Toch vind ik het jammer dat fabrikanten (oa sony) niet de traditionele aansluiting, zoals die fm-antenne weglaat en deze vervangt voor de DAB+chip. Volgens mij is de str-da5800 ook in duitsland en belgie en groot-brittanie ZODER  DAB+ en dat zijn toch landen die in deze ontwikkeling voorop lopen. Misschien wat meer druk op die fabrikanten??

Het kan natuurlijk via de aansluitingen die jij vermeld, maar dan heb ik weer moeite met het RDS verhaal (zie homecinema) omdat je dan je radio via de SAT-aansluiting moet aansluiten….

Hoop dat sony en andere fabrikanten dit oppikken. Meestal worden nieuwe ontwikkelingen toch snel opgepikt…..

Hoop dat fabrikanten dit ook lezen…

 

Johan

Ik ben het helemaal met u eens!

Natuurlijk zijn er in de huiskamer talloze alternatieven, maar geen enkel alternatief werkt zo gebruiksvriendelijk als het huidige FM, behalve DAB+ dan.

He grote manco aan de meeste set top boxen van digitale providers is bijvoorbeeld dat je de TV moet gebruiken om naar de juiste radiozender te navigeren. En bij internetradio (of home cinema receivers met internetradio) moet je ook meerdere handelingen doen voor je favorieten station speelt. Zelfs de meest basale functionaliteit: Gewoon direct de laatste beluisterde zender/stream gaan spelen zodra je het apparaat op die bron zet, zit er niet op.

Bij bijna iedere FM ontvanger (ook die in home cinema receivers) en DAb+ ontvanger heb je het concept van “presets”, toets 1 cijfer op je afstandsbediening en je radiostation speelt. EN als super te gek coole bonus speelt de laatst beluisterde zender zodra je het apparaat aan zet of op de “tuner” bron zet. WOW, it’s amazing!