Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

cd’s in surround beluisteren?


3 juli, 2016, Categorie:

hallo,

ik zij graag mijn cd’s(stereo en mono) in surround beluisteren maar mijn yamaha cx-a5100 heeft zoveel surround- en dsp mogelijkheden dat ik niet meer weet welke stand de meest natuurgetrouwe geluidskwaliteit weergeeft.

kan iemand mij helpen ?

mvg,

frans callebaut

Antwoorden

Cd’s zijn in stereo opgenomen Frans en niet in surround. Stereo zal dus de meest natuurgetrouwe weergave bieden. Wil je toch surround dan zul je moeten uitvinden wat je zelf het mooiste vindt.

yep, om surround te horen heb je informatie nodig, een in stereo opgenomen cd heeft die informatie niet, het enige wat je kan proberen is een mode die het imiteert maar dat is zelden mooi

DTS neo:6 of cinema. Dit is afhankelijk van hoe groot je fronts zijn en hoe laag ze kunnen.  Verder moet je wel rustig de tijd nemen om alles goed in te stellen, Sub en sats niet te hard. Ik luister al bijna 15 jaar ol dezd manier naar stere ik hoor de instrumenten in de kamer, op verschilende plekken, en niet uit de speakers. De zang komt mooi rustjg uit het midden, center dus, iets waar audiofielen met speakers van een halve ton naar streven. Net als dat zogenaamde dieptebeeld. 

Als je het goed instelt, en je luistert hier een paar maanden naar, wil je nooit meer gewoon stereo met 2 speakers…

Onthou dat een piano, sax of  trompet slechts 1 instrument is, en dat de jongens achter het mengpaneel allerlei trucjes uithalen voor een ruimtelijk sterobeeld…

Ik luister cd’s vaak in Dolby Prologic II music of Dolby Prologic IIz (height). Het hangt af van de cd wat goed klinkt. Als er galm in de opname zit klinkt Dolby Prologic height niet goed. Kwestie van uitproberen.

Frans probeer neo:6 music met grote fronts en dan een klein weekje fine-tunen. Met kleine fronts en center liever neo:6 cinema.

Zo afstellen  dat je de center  sub en sats niet durect hoord  maar dat de instrumenten en vocalen, background, een virtuele plek in je woonkamer bezetten.

Geeft echt diepte en 3d aan het geluid. In de jaren 60/70 heeft philios het mrg quadrofonie geprobeerd.

Echt heel mooi! Ook de lead stem blijft  prachtig in het midden. Waar hij hoort.

Bij een piano solo is er ok maar EEN piano maar de jongens achter de knopen creeeren een kunstmatig stereobeeld.

Alles wat we via apparatuur horen en zien is tig keer bewerkt.

Vinden jullie ook dat het een heel gedoe is om die surround formaten in te stellen? Je bent een hele tijd bezig om een en ander uit te proberen.