Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Bestaan er tv’s met 200Hz UHD-panelen?


22 februari, 2016, Categorie:

Een gevolg van de marketing-race tussen de verschillende merken is de aanduiding van de snelheid van het eigenlijke tv-paneel. Doorgaans is dat 50, 100 of 200Hz, en TP Vision was daar tot vorig jaar erg consequent in. Nu zijn ze echter overgeschakeld naar een aanduiding die meer in lijn is met de belangrijkste concurrenten. Die verwijst naar de ‘framerate’ en niet naar de echte refresh rate van het paneel. Zo hebben bijna alle UHD-tv’s een 200Hz framerate gekregen, terwijl er eigenlijk geen 200Hz UHD-panelen bestaan. Het gaat dus wel degelijk om 100Hz-panelen in combinatie met ‘backlight scanning’ (het aan en uit schakelen van de gehele backlight om tot scherpere beelden te komen). Geen goede ontwikkeling, maar er is weinig aan te doen. Tekst fwd.

Antwoorden

Je hebt helemaal gelijk hoor, deze uitleg hebben wij ook gehad. Maar, wat is de vraag precies? Voor zover ik weet zijn er inderdaad nog geen 200Hz UHD-panelen.

Dan kloppen de websites van o.a. Coolblue niet, waar gegevens van televisies met 50/100 of 200 Hz staan vermeld. (Bij TVstore.nl vragen we de ‘echte’ Hz-waarden van het scherm op bij fabrikanten).

Inderdaad, het is erg verwarrend en winkels gaan er te snel in mee zonder te checken waar ze het over hebben.