Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

A/V versterker ook geschikt voor hifi stereo audio?


6 december, 2016, Categorie:

Ik overweeg de aanschaf ve goede a/v versterker, maar wil hierlangs ook sterio audio op afspelen op een hoogeasrdige manier.  Bv met cd’s of lp’s als bron. Kan dat?  Zijn er a/v toestellen die ook perfect hifi stereo afspelen?  En hoe doe ik dat mer de speakers?  Kan ik bv mijn 2 front speskers van de 5.1 als stereo audio gebruiken?  Uiteraard gaan deze dan 2 top speakers zijn.

Antwoorden

Ja hoor, elke av-receiver kan gebruikt worden voor stereoweergave. En dat zijn dan ook (als je wilt) dezelfde speakers als die in de surround-weergave gebruikt worden.

hey Martijn, bedankt voor je antwoord.  ik begrijp bij deze dat het qua aansluitingen en keuze-opties mogelijk is.  maar geeft het ook een goed geluid? ik lees her-en-der dat de geluidskwaliteit ve AV receiver niet zo goed is als deze van een klassieke audio hifi versterker?  iemand die daar iets over weet?

Hallo Anoniem,

Een AV-receiver kan ook een goede hifi stereo versterker zijn, maar dan zit je over het algemeen wel al in de prijsklasse boven 1000 euro. Goede stereo versterkers, aan de onderzijde van wat vaak hi-end wordt genoemd, zijn er vanaf circa 800 euro. Een stereo versterker van bijvoorbeeld 1500 euro zal voor hifi stereo audio weergave bijna altijd kwalitatief een betere keuze zijn dan een AV receiver van 1500 euro. Maar dan mis je natuurlijk wel weer alle surround opties ………….

Bezuinig vooral niet op de kwaliteit van de luidsprekers; een slechte versterker op goede luidsprekers klinkt meestal beter dan andersom.

Heb zelf enkele AV receivers gehad maar ben voor de kwaliteit van audio weergave toch weer terug bij stereo apparatuur. En bij vinyl, maar dat is weer een ander verhaal. Succes met het verder onderzoeken en uitzoeken, geniet ervan!

Mvg.

John.

Hoi Allen,

Net ook weer een vraag hierover gesteld.

Al 20 jaar ben ik fan van surround en heb de eerste surround yamaha’s uitgeprobeerd nog in de guldens tijd voor zon 1500 gulden voor naast je versterker, vertaald naar nu circa 1000€.

Ik heb ook een best geteste Onkyo gehad en nu ook weer een Yamaha, altijd apparaten met goede reviews gekocht en goede speakers die 2x zo duur waren dan de receiver. Maar de radio en CD’s klonken nooit meer zo goed als voorheen op de stereo set, en worden binnen 5 minuten zelfs irritant om naar te luisteren. Zelfs een buurman met een surround set van wel 5000€, die geeft naar mijn mening belabberd geluid in stereo weer. Als je dan het surround geluid hoort dat echt spectaculair is, muziek of special effects, het klink geweldig. Zowel op de 500€ Yamaha als de 1000€ receivers. Wel met mijn setje KEF speakers natuurlijk.

Momenteel heb ik mijn goedkoopste AV receiver omdat ik het vertrouwen wat verloren ben in het dure spul dat zgn beter zou moeten zijn. Ja statistisch en meetbaar is het duurdere beter, maar de eigen beleving is nu eenmaal de echte meting. En daar stereo bij elke prijs waardeloos klinkt waarom dan nog duur doen?

Wat ik zeer bijzonder vindt is dat op mijn PC via mijn twee bose speakers van 100€ per set de radio en vooral mijn Flac audio schitterend klinkt vooral via de koptelefoon. Mijn PC heeft slechts een chip op het moederbord die dat mooie geluid veroorzaakt Die chip kostte misschien een tientje op mijn moederbord van 150€. Tja je begrijpt ik ben aardig de weg kwijt in audio land.

Al dat stoere geblog over audio dat het ook op een surround receiver kan, ik geloof er niks meer van.

Jammer want ik wil best betalen voor kwaliteit maar heb geen idee hoe ik er achter kan komen waar je dat echt vindt op stereo gebied.

Ik sta open voor suggesties.

Mvg,

Lourens

Tis de DAC. Koop een losse en eindelijk het geluid wat je van vroeger gewend was.