Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Audio upscalen?


26 juni, 2020, Categorie:

hallo,

heeft er iemand ervaring met toestellen die het geluid van bvb. een cd(44.1 kHz) upscalen naar hogere waarden ?

Antwoorden

Audio upscalen, is geld verspillen.

De opname op ’n professionele 2 sporen 76cm/sec spoelen recorder wordt met ’n digitale opname bijna geëvenaard. De verschillen zijn theoretische waarden, absoluut door niemand hoorbaar.

DE professionele studio’s gebruiken ADC 192 kHz / 32 bit waardoor de verschillen tussen analoog en digitaal nihil zijn. Elke seconde worden er 192.000 samples gemaakt die worden genoteerd met ’n lengte van 2^32 (10101100etc) cijfers. Dit maakt ’n dynamiek van 192 dB mogelijk.

Dit verschil tussen hardt en zacht (dynamiek) loopt van -192dB~0dB waarin 0 de maximum waarde is, waardoor het theoretisch mogelijk wordt om het verschil op te nemen van ’n veer die op watten valt en ’n ontploffing van ’n kanon wat afvuurt. Pas op boven de 0dB grens worden het tikken/kliks (digitaal).

192 kHz (Stereo) betekend 96 kHz weergave, wat ’n tikkeltje overdreven is, alleen kinderen horen met gemak 20 kHz. Indien het ’n complex signaal is, dan zijn de hogere frequenties waarneembaar, bewezen door ’n universiteit in Engeland.

Om dan jouw vraag te beantwoorden, mits de installatie het verschil kan weergeven is ’n betere Digitaal Analoog Converter de beste upgrade. Let wel de opname moet goed zijn anders hoor je ook geen verschil. Ga naar ’n HiFi zaak en beoordeel de verschillen in DAC’s via Tidal

hello ferdy,

dus voor cd’s is het sowieso verspild geld ? ik kan spijtig genoeg niet naar een hi-fi-zaak gaan, daar ik geen vervoer heb en bovendien immobiel ben.

ik gebruik geen tidal of gelijkaardige streaming diensten alleen fysieke bronnen(cd’s, …).

Beste anoniem,

Geef toe dat wat ik schrijf, soms te weinig uitleg geef. Een CD / DVD is prima. Maar het ging er mij om, dat je zelf het verschil hoorde https://www.whathifi.com/advice/high-resolution-audio-everything-you-need-to-know Ben eigenwijs want de theorie die op deze site omschreven staat komt niet overeen met wat ik hoorde. Heb zelf ’n Marantz SAC/DVD speler, die kon (NU NIET MEER Denk dat Google een bedrag heeft overgemaakt, zodat de optie om via daze speler YouTube weer te geven is verdwenen. De weergave was vele malen beter, en dat komt door de DAC. Maar zijn leverbaar voor €150,– ~ €2800,– Het is alleen hoorbaar als je goeie oren en installatie hebt. Ik ben géén pocher en ook al was ik miljardair, de https://www.stereophile.com/content/quad-esl-2912-loudspeaker stonden bij mij in de kamer. Heb deze niet omdat ze minimaal 1,5mtr van de achterwand moeten staan en voor mij te kostbaar zijn, dus je hebt echt ’n balzaal nodig, er zijn er veel duurder, maar het gaat bij mij om de weergave.

Wanneer je aan bovenstaande eisen voldoet, ofschoon Kef r3 of Focal Supra etc. zijn ook goed.

hallo ferdy,

ik heb een review gelezen van de chord electronics- hugo m scaler digital upscaling device en die zijn wel zeer enthousiast over upscaling, zowel de auteur als degenen die gereageerd hebben op het artikel.

Beste anoniem,

https://www.stereophile.com/content/chord-electronics-hugo-m-scaler-upsampling-digital-processor Las hier de test, de apparatuur waarmee “Hugo m scaler bijna €5000) getest werd koop je ’n nieuwe auto GÉÉN FIAT PANDA.

Kan me nog goed herinneren dat de zogenaamde jongens met bijzonder goeie oren dit https://avblog.nl/sacd-en-dvd-audio-klinken-niet-beter-dan-gewone-cd/ schreven zij waren niet de enige die smeergeld ontvingen. Dit artikel kun je vergelijken met de doktoren die met de hand op de bijbel zweerde dat roken niet alleen gezond was, maar HET medicijn tegen diverse long ziekten.

De SAC opnames zijn identiek als de tracks van Tidal. Zoals ik al eerder schreef 192 kHz / 32bit is gehoor matig en volgens de https://natuurkundeuitgelegd.nl/videolessen.php?video=oscilloscoop bijna identiek.

Nu proberen ’n zelfde (corrupt) slag testers te beweren dat de https://images.app.goo.gl/LAgAeBPwkuH6g84A9 weer terug getoverd wordt. Laat je niets wijs maken.

Mijn oren foppen mij niet, ik hoorde direct het verschil tussen de Marantz sac speler en de Chromecast ofschoon hét hetzelfde signaal was 256 AAC wat ’n gecomprimeerd 44,1kHz 16bit file is.

DE CD gaat dus beter klinken door ’n betere DAC en installatie. Upscaling is en blijft onzin.

hallo ferdy,

bedankt voor je zeer deskundige uitleg. ik heb een oppo bd 105 blu-ray speler, die ik via één van mijn yamaha  cx- a 5100 surround processor hdmi- ingangen  aansluit. de yamaha heeft een sabre 9016 dac aan boord. is die voldoende van kwaliteit denk je om de cd zo goed als mogelijk is te laten klinken ?

Beste anoniem,

Je hebt fantastische apparatuur, het enige als je nog geen top kabels hebt zal ik deze vervangen.

Natuurlijk niet de absurde prijzen, de speaker kabels https://www.apollo.nl/nl/524772/audioquest-type-2-speakerkabel-prijs-per-meter/ samen met de 2x https://www.apollo.nl/nl/224052/norstone-banana-plugs-set-van-4/  is géén weggegooid geld

Waarschijnlijk zijn de overige kabels van jouw ook van dezelfde TOP kwaliteit de HDMI 2.1 is beter dan versie 2 en kost peanuts.

Als je zorgt dat de speakers zo goed mogelijk staan (piepschuim net zo goed als speaker spikes) dan is het met jouw keuze van apparatuur niets mis, installeer ’n app die aangeeft wat de pieken zijn van de dB’s, 60dB is voldoende ga je te lang luisteren naar 80dB kun je niet zo lang genieten (gehoor beschadiging)

Veel luister plezier gewenst 😎

hallo ferdy,

bedoel je met hdmi 2.1 de  versie die enkel geschikt is voor toestellen die met een hdmi 2.1 aansluiting voorzien zijn, want dat zijn de mijne niet, die zijn naar het schijnt enkel voor 8 k tv en gamers belangrijk)

https://www.ruconnected.nl/hdmi-kabel/2-1/ die is overdreven maar de goedkopere zijn beter en downwards compatible. Je hoort echt verschil.

https://tweakers.net/reviews/7858/all/hdmi-21-en-de-implementatie-op-televisies.html

Mijn fout anoniem heeft gelijk, als het niet ondersteund wordt, theoretisch geen verschil. De oorzaak het (duurder) placebo effect of de vorige kabel voldeed niet aan de 2.0 norm

Als het apparaat geen 2.1 hdmi ondersteunde functies zijn de voordelen 0.0 procent van zo’n hdmi kabel al de rest is suggestief . Hdmi 2.1 heeft vooral voordelen voor gaming , earc is voor het doorsturen van lossless audio enkel met arc nul voordeel je mag er nog een gouden kabel tussen leggen het zal alleen duurder worden maar geen geluidsvoordeel opleveren. Een goede hdmi kabel  high speed gelabeld zal ruim volstaan. Al de rest is voor de fabeltjeskrant.

De bezitters van DE Oppo BD 105 blue ray speler, kunnen voor audio het beste de analoge uitgang (RCA/TULP) benutten, daar de DAC zeer waarschijnlijk véél beter is dan die van de receiver/voorversterker, ook da’s logisch (video), de HDMI uitgang aansluiten. Luister naar hét verschil, als je op de voorversterker de analoge ingang kiest.

Het is trouwens altijd fff te luisteren of de analoge ingang receiver/voorversterker beter klinkt.

Als de DAC van de eerder genoemde beter is gebruik (logisch)  dan de TOSLINK/HDMI ipv RCA. Dan is de weergave….😎

Een antwoord toevoegen