Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

advies voor een nieuweling: zinnig homecinema/stereo systeem?


12 december, 2017, Categorie:

Hallo,

Ben volledig nieuw in de wondere wereld van homecinema & hifi en mijn enige kennis over dit onderwerp is zuiver theoretisch op basis van magazines en sites zoals deze.

Mijn doel is (eindelijk) een deftig entertainment systeem in de woonkamer in te richten en geschikt voor twee doelen: TV/spelconsole beeld entertainment & hifi/muziek beluisteren. Vooral de speakers moeten in dat licht bekeken worden.

Mijn huisgenoten eisen wel dat als iemand tv kijkt, muziek luisteren via een draadloze hoofdtelefoon mogelijk moet zijn.

Volledige surround (5.1 of hoger) is niet mogelijk, rearspeakers zijn geen optie, net zoals muur- of plafond speakers. Atmos speakers bovenop de frontends zou eventueel een optie voor later zijn maar zijn voorlopig geen must.

Mijn keuze voor receivers is ook een beetje gestuurd door de virtuele speakers-functionaliteit die ze adverteren. Maar zoals gezegd: ik heb dit nog nooit in het echt gehoord en misschien is het puur marketing en niets waard.

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik een ongelimiteerd budget had, maar helaas, dit is niet het geval. Ik heb een budget van €5000 en daarmee wil ik de volgende items mee aanschaffen

– 4k TV (oled of highend led)

– AV receiver

– 3.1 speakers (2 frontend, 1 center, 1 subwoofer)

Andere apparaten zoals consoles en blu-ray spelers zijn reeds in mijn bezit.

Waar ik het meeste moeite mee heb is te achterhalen wat een goede combinatie receiver/speakers vormen. Ik lees overal wel dat je uiteindelijk best in het echt luistert, en ik plan dat ook te doen maar kan je zomaar aan de winkel vragen of die gekozen combinatie eerst mag komen beluisteren en zonder garantie dat ik ze ook nadien koop?

Na lang puzzelen en specificaties uitpluizen ben ik tot het volgende lijstje gekomen:

TV: Samsung QE55Q7F (alternatief:LG OLED55C7V)

AV receiver: Sony STRDN1080 (alternatief: Yamaha RX-V683

Speakers: Kef Q550 (front), Q650c (center), Q400b (subwoofer) (alternatief: equivalenten van de Monitor audio bronze serie)

Ik geef grif toe dat de pairing speakers/receiver eerder een gok is. Dan als iemand daar ook iets zinnig over kan zeggen: graag.

Lijkt dit op iets dat zou kunnen werken of zit ik er volledig naast?

 

Antwoorden

Wanneer ik zo je (concept)keuzes lees heb je goed voorwerk gedaan. Dit zou in theorie een goede match kunnen zijn binnen je budget. Dan komt het er toch op neer het te gaan beluisteren. Een goede winkel is echt bereid om met je mee te denken en eea te demonstreren. Mogelijk geven ze je ook een aantal goede adviezen over zaken waar je nog niet aan hebt gedacht. Voel je niet bezwaard om hier om te vragen als het niet spontaan wordt aangeboden. Maak gebruik van de expertise van de vakmensen in de winkels.

Succes met het maken van je definitieve keuzes!

Beste,

Aangezien je budget en ruimte eerder beperkt is kan je het nog compacter houden en behoud je kwaliteit music en video. Ook wordt de kans op inbranding games( oled )en logo afdrukken tot zero herleidt.

De Sony xe 93 is combinatie met de Sony HT-ST5000  soundbar zullen aan je eisen waarschijnlijk  voldoen zonder dat je er nog een extra(mid range) receiver bij sleurt.

Grtz

Bedankt voor de tips. De suggestie voor de sony soundbar is zeer interessant en ga ik zeker verder bekijken.