Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Aanschaf nieuwe AV receiver?


7 september, 2017, Categorie:

 

Ik ben van plan een nieuwe AV receiver aan te schaffen. De Denon AVR-X4300H voldoet het meest aan mijn wensen, echter het vermogen is fors. Nu ben ik in het bezit van een speakerset KEF KHT 2005.2 (de zgn “eitjes”) welke ik graag wil blijven gebruiken. De vraag is of dit een goede en verantwoorde combi is gezien het vermogen. De Denon kan een max. vermogen van 200W leveren en de KEFjes een max. vermogen van 100W ontvangen aan 8 Ohm. Nu weet ik dat max vermogen niet veel zegt maar is dit verschil niet te groot?

 

Antwoorden

Vertrouw vooral je oren in dit soort situaties. Als het niet goed klinkt, dan weet je dat je het vermogen wat terug moet schroeven. Gezond verstand gebruiken dus. In de praktijk zul je de speakers echt niet snel overbelasten met dit gegeven in gedachten. Mogelijk heb je de gelegenheid om voor de aankoop te luisteren of de “eitjes” je bevallen met de Denon? Een minder zware versterker zou ik niet doen. Als deze voldoet aan je wensen kun je in de toekomst altijd nog de speakers upgraden.

Wellicht vind je het leuk/nuttig om dit artikel nog eens te lezen.

Versterker moet altijd zwaarder zijn als de speakers, andersom loop je het risico om je speakers op te blazen, een te lichte versterker kan gaan klippen waardoor speakers opgeblazen worden, een zware versterker houdt alles in de hand.