Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Aanschaf advies: Sonos ARC of Samsung HW-Q90R?


19 mei, 2020, Categorie:

Ik ben al een verschrikkelijke tijd aan het kijken naar een soundbar en na het zien van de Sonos ARC wist ik zeker dat ik daarvoor zou gaan. Echter, nu ik me er meer in ben gaan verdiepen ben ik ook wat gaan lezen over de Samsung HW-Q90R. Deze Soundbar kwam vorig jaar het beste uit veel tests. Ik zie voor beide veel voor- en nadelen dus het maakt de keuze ontzettend lastig. Daarnaast is hebben beide ook een aantrekkelijke prijs.

Sonos ARC: 810 euro

+ Sonos support is zeer goed;
+ App schijnt fijn te werken;
– Erg prijzig om uit te breiden;
– Set bestaat uit alleen de soundbar;

Samsung HW-Q90R: 899 euro

+ Kant en klaar, sub en speakers zitten er al bij;
+ Heeft meerdere HDMI aansluitingen, kan eventueel handig zijn.
– Speakers kunnen niet nog los ingezet worden als ‘losse’ apparaten zoals je bij Sonos zou kunnen doen.
– Samsung Smart Things app werkt verscrhikkelijk, heb zelf een Samsung TV en die app werkt de helft van de tijd niet.
-? Samsung brengt vaak nieuwe hardware uit en droppen vrij snel support van het oudere spul. Risico wat er dus bestaat is dat je maar een beperkte periode updates krijgt.

Ik gebruik mijn TV veelal voor Netflix en Amazon Video. Daarnaast ook erg veel voor gaming dmv PS4 en soms mijn Switch. In de toekomst wordt de PS4 vervangen door de PS5. Tevens gebruik ik het systeem ook voor Spotify.

Ik heb de ARC kunnen beluisteren, echter was dit wel met sub en speakers. Dat klonk natuurlijk erg goed, alleen zou ik in eerste instantie alleen de ARC halen en de sub / speakers pas veel later ivm de prijs. Reviews van de Samsung zijn zeer enthousiast erover, en met de laatste update schijnen een hoop issues opgelost zijn en ondersteunt het apparaat ook eARC. Heb daar zelf helaas niks aan omdat mijn TV alleen arc heeft, maar leuk om het future proof te hebben.

 

Wat zou jullie advies zijn?

Antwoorden

We gaan de Sonos Arc eerst zelf op de testbank leggen, alvorens we een uitspraak kunnen doen over deze nieuwe telg van Sonos. Wij verwachten op dit moment de review begin juni te kunnen publiceren 🙂

Beste,

Qua prijs is de samsung zeer zeker de winnaar en qua uw gebruik een aanrader. Wat betreft updates voor samsung dit kan een issue worden op de lange termijn maar we spreken langer dan 5 jaar.

Eigenlijk zijn de twee producten niet met elkaar te vergelijken zeker al niet qua prijsstelling en in mijn opzicht vooral voor Sonos   muziek liefhebber maar  vergeet dan ook  het ontbreken van dts(x) support niet.

Atmos gedeelte is met de sonos enkel met beam 2 kanalen vooraan dus veel moet je daar niet van verwachten eerder een toegeving aan de trouwe fanbase.  Zal ongetwijfeld zijn mannetje kunnen staan in zijn volledige setup maar daar hangt een prijskaartje aan vast richting Sennheiser en B&O.

Mvg,

Ik heb de Sonos Arc ook gehoord, maar zonder SUB of andere speakers. Met vertelde in de winkel dat de app Sonos S2  nog niet uit is, waardoor de Arc nog niet gekoppeld kon worden met andere speakers in zijn familie.  Ook konnen ze de  Arc niet instellen ( wat het ook mag zijn allemaal) .  Ze speelde een Demo af op een TV die op de ARc was aangesloten. Het links/rechts geluidseffecten waren heel goed,  ik kon alleen de atmos( de om hoog gerichte speakers niet goed beluiseren). De speaker stond in een grotere showroom ( geen woonkamen afmeting, ook niet kwa hoogte). Ik vond de bass in de Arc behoorlijk matig ivm de Sonos beam .  mijn mening is dat je de  sub echt nodig hebt , om de matige bass uit de Arc te halen en een stevige bass speaker af te spelen. Waardoor waarschijnlijk ook de midden tonen in de arc meer tot zijn recht komen

Ik zag hem vandaag al bij de expert bij mij in het dorp staan en ff om een demo gevraagd. Man deze klinkt in mijn ogen velen malen beter dan de playbar, uiterlijk vond ik de playbar mooi slim maar deze moet ik nog even aan wennen, past wel weer mooi bij de Sonos boxjes.

ben benieuwd naar jullie review want ik ben gewoon liefhebber geen kenner. Hebben jullie hem ook al binnen om te testen ? Aangezien expert hem al in winkel heeft Stan ?

@Bart

Bedankt voor het bericht. Vervelende voor mij is natuurlijk dat de prijs een pre-order actie is, mocht jullie review op dag van release zijn moet ik de volle prijs betalen xD

 

@Sir Oled

Wat betreft de prijs ben ik me inderdaad van bewust. Een volledige setup kost al gauw 2000 euro. Vooral juist omdat het ook mijn eerste set is, is de vraag ook in hoeverre ik bereid ben om dat bedrag er voor uit te geven, wetend dat ik voor nog minder dan de helft een soortgelijke set heb. Vraag is dan natuurlijk wel audio verschil tussen beide setups. Ik luister wel heel veel Spotify.

 

@Anoniem

Ik kreeg dat argument ook te horen, dat het allemaal niet kon ivm de app die nog niet uit was. Wel vreemd dat ze bij mij vervolgens dus wel alles aan hadden, en bij jou juist niet om exact dezelfde reden, de app. Dat je de sub echt nodig hebt is ook mijn angst, van veel mensen die de Beam hebben hoor ik soortgelijke verhalen, en dat was mijn eerste keuze.

De opmerking hierboven wat betreft het uiterlijk:

Ik vond hem er op de afbeeldingen heel mooi uitzien, maar toegeven als je hem in het echt ziet is het plastic materiaal ontzettend storend. Ziet er wat mij betreft erg goedkoop uit, vooral voor de prijs. Playbar en Beam hebben een veel strakkere uitstraling.

Waar heeft u eigenlijk die prijs van 810,- voor sonos arc gevonden ?

Heeft de Arc  alleen een 2.4Ghz of ook 5Ghz voor de wifi ?

Het ontbreken van codec DTS/HD(x) is toch wel degelijk een serieuze domper op dit feestje en voor elke Av-fan onoverkomelijk.

Uiteindelijk vandaag maar de HW-Q90R besteld.

vanwege niet al te veel woon ruimte zou er naast iets van een audio setup geen andere speakers aangeschaft worden. Hierdoor is Sonos erg duur, vooral met het 2000 euro prijskaartje voor een soortgelijke setup.

Q90R heeft zeer veel positieve reviews en door menig site bekroond tot beste soundbar van 2019. Vermoed dat ik hier ook veel plezier mee gaan beleven 😉

Beste,

Qua budget zeker de beste oplossing en je  kan (moet) echt met de meetlat minutieus de achterspeakers goed afstellen en dan zal je  zeker meer dan tevreden zijn met je aankoop.

Veel plezier ermee.

Sir oled heb je tips m.b.t. Afstellen van de achter speakers ?

Bedankt voor de tip Sir Oled. Heeft u eventueel nog tips over hoe ik dit het beste kan doen? Zelf heb ik een hoekbank die tegen de muur aan staat, en ik zit in principe altijd in de hoek omdat ik daar ook kan liggen. Als ik beide speakers in de hoek zou neerzetten zit ik natuurlijk standaard pal naast een van de speakers.

Overigens ben ik ook aan het kijken of ik ze met een draaibare muurbeugel kan ophangen, anders moet ik weer schappen gaan maken en dergelijke omdat ik niet heel veel ruimte heb ^^’. Als ik ze echt letterlijk achter mijn bank zou willen hebben moet mijn bank ook 30cm naar voren wat behoorlijk wat impact heeft op de ruimte.

Beste,

Degelijke bankopstelling vraagt altijd een compromis , probeer een evenwicht te zoeken tussen de afstand van beide achter speakers en een draaibeugel is zeker een optie. Als je hier netjes en beleefd je vraag stelt gebruik eventueel google translate krijg je gegarandeerd uitleg en hulp.

– https://www.avforums.com/threads/samsung-hw-q90r-soundbar-review-comments.2231672/page-90

– https://vebos.nl/speaker-standaard/samsung

Veel plezier ermee.