Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Bestaan er tv’s waarbij je de ondertiteling kunt aanpassen / vergroten?


8 juli, 2014, Categorie:

 

Bestaan er tv’s waarbij je de ondertiteling kunt aanpassen/vergroten. Mijn moeder kan de ondertiteling vaak niet lezen en ik denk dat de aanschaf van alleen een grotere tv dit probleem niet volledig oplost.

Antwoorden

Dat is een hele goede vraag. Ik heb het nog nooit gezien maar dat is een optie die je als je het niet nodig hebt snel over het hoofd ziet Ik kan er echter niet veel over vinden. Het probleem is dat het bij de bron aangepast moet worden, dus bijvoorbeeld een Blu-ray speler die de aparte track voor de ondertiteling kan lezen of een digitale tv-decoder die de ondertiteling los geleverd krijgt. Daar zul je het moeten zoeken ben ik bang.

Hallo

Ik ben zelf slechtziend en dus ook op zoek gegaan naar een TV waarvan de ondertiteling vergroot kan worden. wij zijn uitgekomen bij de Samsung ue55h7000slxxn Van deze TV weet ik dus zeker dat die mogelijkheid aanwezig is misschien ook wel bij andere Samsung tv’s. Hoop dat je hier iets mee kunt. Succes.

 

zou je dan kunnen aangeven hoe je dat doet ? want zelf de tv winkel krijgt dat niet klaar.

Albert Rouwkema

 

Dit is niet mogelijk en geldt voor alle type tvs

Dit is wel een paar jaar later, maar ja:

Ondertitels worden al door de omroep in het beeld “gesmolten”. Je kunt ze dus alleen uitvergroten als je het hele beeld uitvergroot – als dat op een TV mogelijk is, bijv. met een zoom functie.

Een alternatief kan zijn de ondertitels op Teletekstpagina 888. Die kun je waarschijnlijk (ik kan het nu niet testen) twee keer zo hoog maken, net als elke andere teletekstpagina waar je kunt roteren tussen drie weergaves: volledige pagina, bovenste helft, onderste helft. Niet elke zender heeft die ondertitels via 888, helaas…

Als je een video op je computer kunt opslaan en van daaruit op de TV weergeven, kun je wel een los tekstbestand over de beelden leggen. Dat kan bijvoorbeeld met de VLC media-player van www.videolan.org, waarmee je de grootte, kleur en achtergrond van de ondertitels kunt aanpassen.

Maar dit werkt natuurlijk alleen als je zo’n tekstbestand kunt vinden, en bovendien een videobestand van de film of documentaire die je wilt kijken. Op veel websites die ondertitels verzamelen vind je nauwelijks Nederlandse ondertitels, maar er zijn er wel een stel – wel uiteraard alleen films en bekende documentaires. Bovendien moet het bestand ook nog passen bij het format van de video, want verschillende framerates kunnen nog wel eens roet in het eten gooien.
Zoek op internet naar “ondertitels” om een paar Nederlandse te vinden, zoals www.ondertitel.com

Grotere tv kopen!

Ingeval van: KPN afstandsbediening.

Druk, bij reeds ingstelde teletekst ondertiteling! Even kort op de “menu” toets van de afstandbediening.

Success!

 

Samsung UE55RU7100 gekocht om de ondertiteling te vergroten werkt prima. wordt voor de helft groter.