Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Aankoopadvies receiver?


23 april, 2020, Categorie:

Hoi!

Ik heb volgende receiver gevonden die me wel interessant lijkt: Yamaha RX-D 485.

Wat me wel opvalt is dat bij de specs enkel sprake is van 6 ohm impedantie en geen range zoals bij sommige andere 4-16 ohm. Impedantie ik weet het, iets waar al veel artikels over geschreven zijn en heel veel mensen de vraag stellen. Maar nog steeds twijfel ik over we keuze die ik moet maken.

Ondertussen heb ik al meermaals gelezen dat je zowieso best de impedantie van versterker en speaker kan matchen. Ook dat je wel 8 ohm speakers kan gebruiken op een 4 of 6 ohm versterker maar liefst niet andersom.

Echter weet ik nog steeds niet wat nu “beter” is om aan te schaffen. Ik heb nog geen speakers of receiver aangeschaft  dus alles ligt nog open.

Is een 6 ohm versterker zowieso “minder kwalitatief” dan een 4 ohm?
Zelfde vraag voor speakers?

Het is puur voor thuisgebruik, TV en muziek af te spelen in een gemiddelde grootte van living.

Groetjes,

Koen

Antwoorden

Welke speakers wil je aansluiten?

Wel, ik heb er nog geen en ook niet op het oog, vandaar m’n vraag, wat koop ik eerst? Je kan een receiver kopen, kijken wel impedantie die heeft en daar je speakers op afstemmen, maar je kan het evengoed omdraaien. Ik heb versterkers gezien waar bij de specs vermeld staat 4-16 ohm, sommige kunnen dan blijkbaar maar enkel 6 of 8 ohm aan.. Ik weet dus niet welke keuze ik moet maken. Bij die receivers met 4-16 ohm denk ik dat die dan het meest flexibel zijn want daar heb je dus keuze, maar is dat ook zo?

De meeste luidsprekers van nu hebben een impedantie van minimaal 6Ohm, dus voor een receiver zou dit geen probleem moeten zijn. Wat wel een probleem kan vormen is de combinatie van belastbaarheid van een luidspreker met het uitgangsvermogen van een receiver. Voor een receiver als de RX-V485 zal het niet verstandig zijn om daar grote luidsprekers op aan te sluiten zoals zuilen met 2 woofers van 20cm. Boekenplank-modellen met een 16cm woofer lijken dan beter geschikt.

Staar je daarom niet blind op de specificaties en probeer zelf te vergelijken door ook te gaan luisteren.