Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

5.1 speakers NIET op oorhoogte?


13 juni, 2015, Categorie:

Goedendag,

 

Ik heb een simpele maar toch ingewikkelde vraag. Ik ben “audiofiel” en heb een leuke stereo, inclusief grote luidsprekers. Mijn vriendin houd meer van films. Nu leek het ons leuk om speciaal voor haar een eenvoudige doe-het-zelf-thuisbioscoop te realiseren. Maar, er wordt niet aan mijn stereo gezeten! Het moet er dus naast staan. Wel in dezelfde (woon)kamer, natuurlijk.

Het plan begon simpel: een surround receiver aanschaffen (zoiets als een Onkyo tx-nr nogwat) en daar een aantal monitor speakers aanhangen. Toen las ik op het web, dat die speakers (net als bij stereo) op oorhoogte moeten komen… Daar is helemaal geen ruimte voor! (ik wil mijn huis niet vol speakers, die twee van mijn stereo zijn voldoende.) Ik heb nog gedacht aan plafondspeakers. Maar die zitten al helemaal niet op oorhoogte! Zelfs als surround speaker zou dat niet geschikt zijn.

Wat nu? Moet ik mijn vriendin dan maar teleurstellen, of is er een manier dat er toch een theatraal geluid voor films te realiseren valt?

Is het bijvoorbeeld mogelijk (met goed resultaat) om die monitor (of andere kleine) speakers hoog op te hangen en naar de zitpositie te richten? (de callibratiefunctie van de receiver zou hierbij een rol spelen).

 

Mijn excuses voor dit “epistel”,

 

Met vriendelijk groet,

 

Rolf

Antwoorden

Dag Rolf,

 

Het is bijna nooit mogelijk de ideale opstelling voor een homecinema te realiseren.

Ik denk dat in deze situatie de luidsprekers het beste toch hoog opgehangen kunnen worden. Dit is toch vrij gebruikelijk. Dat is ook de reden waarom luidspreker ophangsystemen vaak in horizontale en verticale richting verstelbaar zijn.

Belangrijk hierbij is dat de luidsprekers gericht worden op de luisterpositie.

Als daarna de autocalibration op de receiver wordt uitgevoerd met de microfoon op diezelfde luisterpositie zal het geluid vrijwel het zelfde zijn als met luidsprekers op oorhoogte.

Het geluid van een subwoofer is trouwens niet richtinggevoelig en kan dus op elke gewenste plek in dezelfde ruimte geplaatst worden.

Succes.

 

gr,

Jeroen

 

www.aansluiteneninstellen.nl