Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

5.1.2 of 5.1.4?


9 september, 2017, Categorie:

Hallo,

Ik geniet al jaren van een 5.1 opstelling en ga binnenkort de overstap maken met een nieuwe receiver en extra speakers naar Dolby Atmos en DTS:X. Ik lees veel dat 4 speakers echt wel veel toevoegt ten opzichte van 2 speakers voor Atmos, dus ik denk aan een 9 kanaals versterker en een 5.1.4-opstelling.

Echter (helaas) is mijn huidige kamer zo ingedeeld dat de bank waarop ik films kijk tegen de achtermuur staat geplaatst, ongeveer 4 meter van de tv. Daarom ook teruggegaan van een 7.1 naar een 5.1 opstelling, geen ruimte voor de surround-back speakers.

Maar hoe zit dat met Atmos-Speakers? Ik dacht het achterste paar recht boven de bank tegen de achterwand te hangen en het voorste paar ongeveer halverwege de kamer. Niet helemaal volgens de richtlijnen van Dolby maar komt in de buurt. Nu was ik vandaag in een hifi-zaak om speakers uit te zoeken en alle verkopers daar waren er stellig van overtuigd dat het geen zin heeft om meer dan 2 speakers op te hangen, het verschil zou niet tot nauwelijks hoorbaar zijn. Gezien ze mee geen 2 extra speakers proberen te verkopen ben ik geneigd ze wel te geloven.

Maar hoe zit het echt? Worden de effecten en het verloop van voor naar achter beter als ik 4 speakers gebruik of is het echt weggegooid geld? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Groet, Leon.

Antwoorden

Ik heb zelf ook een ruimte waarbij de top back speakers niet optimaal gehangen kunnen worden, maar toch hebben we hiervoor gekozen. Het effect is wel degelijk aanwezig en de twee speakers voegen absoluut waarde toe. Je moet er echter wel voor zorgen dat de scheiding tussen top front en back optimaal is.

Wat we precies gedaan hebben lees je in onze gids over het maken van een thuisbioscoop.

Bedankt voor de tips, en een interessant artikel! Bij jullie lijken de achter asmos-speakers ook minder ver naar achter te hangen dan ideaal zou zijn. Nog wel een stuk verder dan ik ze kan ophangen, ik kom niet verder dan 100 graden terwijl Dolby een minimale hoek van 125 graden aanraadt. Het liefst zou ik het allemaal eens uitproberen voordat ik een besluit neem, maar daar heb ik wel 4 speakers voor nodig en moet ik aardig wat gaten in m’n betonnen plafond boren.

Toch nog een vraagje. Wat bedoel je met dat de scheiding tussen top front en back optimaal moet zijn? Zorgen dat ze niet te dicht bij elkaar hangen? M.a.w. zorgen dat de top front speakers ver genoeg naar voren hangen omdat de top back speakers niet zo ver naar achter kunnen?