Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

4Ohm Speakers op 8Ohm Versterker?


11 december, 2014, Categorie:

Beste Forum-Leden

Op internet heb ik al veel gezocht om antwoord te vinden op mijn vraag maar toch blijft het voor mij onduidelijk.

Het zit zo, ik heb een soort thuis radio studio waar ik voor mezelf lekker bezig ben met muziek luisteren en draaien.

Aangezien ik bepaalde speakers graag wou hebben namelijk de KRK R6 zit ik met het punt hoe ik dit moet doen kwa aansluiten op mijn versterker.

De KRK R6 zijn studio monitoren en zijn alleen verkrijgbaar in 4Ohm versie en geven 100w RMS.

Ik heb thuis een Marantz versterker in gebruik, type PM7000 geeft 95w RMS op 8Ohm.

Is het nu schadelijk voor mijn versterker als ik deze speakers erop aan ga sluiten en is het uiteindelijk ook schadelijk voor mijn speakers?

Ze zeggen het is verstandig om een versterker te hebben dat 1,5 a 2x het vermogen aan kan wat de speakers kunnen leveren. Dat zou betekenen dat mijn versterker 95w op 80hm levert dus dat hij op 4Ohm 190w zou leveren, in dat geval goede verhouding dus. Al lees ik op internet dat hij maar 120 a 140w op 4 Ohm geeft. En in de Manual en achterop de versterker staat alleen maar 8 – 16 Ohm.

 

Ik ben dus de draad een beetje kwijt haha. Kan dit nou wel of niet zonder schade aan te brengen?

Uiteraard zal ik de 100w die de speakers leveren niet optimaal gaan benutten aangezien dat te gek wordt in een gewone (woon) kamer. Wie kan mij helpen hier mee?

 

Groeten Mattias

Antwoorden

Ja, het blijft een vraag die vaak gesteld wordt en waar het antwoord weer altijd anders op is. Ik kan alleen uit eigen ervaring (met een Marantz receiver) spreken en heb daar weinig problemen mee ondervonden. Pas bij het echt opendraaien van het volume kan het schadelijk zijn voor je speakers maar ik ben van mening dat het getrainde oor dit altijd van te voren aan hoort komen.